Ξεκίνησαν οι πληρωμές συνδεδεμένης βάμβακος , οικολογικών σχημάτων και υπόλοιπων βασικής
Ξεκίνησαν πριν λίγη ώρα να φαίνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων αρχικά τα χρήματα της συνδεδεμένης βάμβακος και έπειτα υπόλοιπων βασικής ενίσχυσης έτους 2024 και των οικολογικών σχημάτων , τα οποία είναι αρκετά μειωμένα και σίγουρα δεν αφήνουν ικανοποιημένους τους παραγωγούς οι οποίοι περίμεναν ως μάνα εξ ουρανού τη συγκεκριμένη πληρωμή.
Αναλυτικά τα συνολικά ποσά (Ξεπερνούν τα 608 εκατ. ευρώ) και οι δικαιούχοι:
– Για τα Οικολογικά Σχήματα, συνολικά 443.863 δικαιούχοι θα λάβουν 425.070.974 ευρώ.
– Για την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος, οι 35.547 δικαιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους 154.743.289 ευρώ.
– Και για τα υπόλοιπα της Βασικής Ενίσχυσης, οι 51.839 δικαιούχοι θα λάβουν 29.081.133 ευρώ.
Όπως διευκρινίζεται και στο ΦΕΚ (Β’ 1472) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και φέρει την υπογραφή του ΥπΑΑΤ κ. Τσιάρα, όσον αφορά τα eco schemes , ισχύουν τα παρακάτω:
Για την περίπτωση μη ύπαρξης αδιάθετων πόρων, ο προσδιορισμός των ετήσιων μοναδιαίων ποσών των άμεσων ενισχύσεων σε παρεμβάσεις/δράσεις με υπερβάλλουσα ζήτηση θα πραγματοποιείται με ενιαία ποσοστιαία μείωση επί του συνόλου των εν λόγω παρεμβάσεων/δράσεων ανεξαρτήτως του ποσοστού της υπερβάλλουσας ζήτησης στις επί μέρους παρεμβάσεις/ δράσεις (στο ίδιο ποσοστό για όλες τις παρεμβάσεις/ δράσεις με υπερβάλλουσα ζήτηση, ανεξάρτητα από το ποσοστό της υπερβάλλουσας ζήτησης ανά παρέμβαση/ δράση).
Συγκεκριμένα για την παρέμβαση των οικολογικών σχημάτων ισχύει:
- Σε αυτά που δεν υπάρχει υπέρβαση στον αιτούμενο προϋπολογισμό σε σχέση με τον εγκεκριμένο, δεν θα υπάρχει μείωση.
- Σε αυτά που η υπέρβαση του αιτούμενου προϋπολογισμού σε σχέση με τον εγκεκριμένο υπερβαίνει το 100 % προβλέπεται οριζόντια μείωση 55 % στις μοναδιαίες τιμές που προβλέπονται στο ΣΣΚΑΠ.
- Σε αυτά που η υπέρβαση του αιτούμενου προϋπολογισμού σε σχέση με τον εγκεκριμένο δεν υπερβαίνει το 100 % προβλέπεται οριζόντια μείωση 45% στις μοναδιαίες τιμές που προβλέπονται στο ΣΣΚΑΠ.
Οι ανωτέρω μειώσεις πραγματοποιούνται με γνώμονα την επίτευξη των στόχων ανά είδος παρέμβασης και την απώλεια του εισοδήματος των γεωργών που τηρούν τις εκάστοτε δεσμεύσεις της παρέμβασης, λαμβάνοντας υπόψη την διαθεσιμότητα των πόρων.
Δύναται να πραγματοποιείται διαφοροποίηση των μοναδιαίων ποσών που θα προκύψουν από την ανωτέρω διαδικασία εντός της παρέμβασης λαμβάνοντας υπόψη την αναγνώριση εκτεταμένων εξαιρετικών περιστάσεων, που προκλήθηκαν από φυσικά φαινόμενα, ύπαρξη ζωονόσων και φυσικών καταστροφών καθώς και τις περιπτώσεις δυσανάλογης μείωσης του μοναδιαίου ποσού σε σχέση με το αυξημένο κόστος εφαρμογής σε ορισμένες από αυτές.
Για περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με τα τελικά ποσά ανά σχήμα που έλαβαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα έχετε αναλυτικότερη ενημέρωση.