Τίτλοι:

Σάκης Τζωρτζίδης

Σάκης Τζωρτζίδης

URL Ιστότοπου:

Λάκης Βασιλειάδης: Απαλλαγή 50% στο φόρο εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών

Η Βουλή σήμερα ψηφίζει το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με το οποίο δίνονται φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητάς τους, την αντιμετώπιση της «νηπιακής θνησιμότητας» των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και την επίτευξη οικονομικών κλίμακας.

Μεταξύ των διατάξεων του ΣΝ περιλαμβάνεται, στο Άρθρο 15, ειδικό πλαίσιο για τους αγρότες, με το οποίο χορηγείται για πρώτη φορά απαλλαγή από την καταβολή του φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών από την άσκηση της αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το μέτρο έχει άμεση ισχύ, από το τρέχον κιόλας φορολογικό έτος, και αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που είτε είναι μέλη συλλογικών σχημάτων (συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών), είτε συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας, με την προϋπόθεση διάθεσης στον συνεταιρισμό ή στον αγοραστή αντίστοιχα ποσοτήτων ίσων με το 75% των όμοιων ή παρεμφερών προϊόντων παραγωγής του αγρότη.

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης σχολίασε πως με τη νομοθετική αυτή ρύθμιση η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι βρίσκεται δίπλα στον Έλληνα αγρότη, αναγνωρίζοντας τα προβλήματά του και εφαρμόζοντας ουσιαστικές λύσεις, ώστε ο πρωτογενής τομέας της χώρας να μπορέσει να αναπτυχθεί και να κατακτήσει τη θέση που του αξίζει και στο εξωτερικό.

Ενημερώσεις Τζάκρη σε παραγωγούς στην Άρνισσα, τα Βρυττά, την Κερασιά και το Νησί σχετικά με την ΚΥΑ για την αποζημίωση των όψιμων κερασιών από τον παγετό του 2021

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη την Κυριακή 22 και την Δευτέρα 23 Μάϊου 2022 πραγματοποίησε συναντήσεις με παραγωγούς στην Άρνισσα, τα Βρυττά, την Κερασιά και το Νησί τους οποίους και ενημέρωσε για το περιεχόμενο της ΚΥΑ με θέμα: Ανάθεση στον ΕΛΓΑ της υλοποίησης του ad hoc προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων: Μέτρα υπέρ των παραγωγών των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Βοιωτίας, Έβρου, Ημαθίας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών και Φλώρινας των οποίων οι καλλιέργειες όψιμων κερασιών, βύσσινων στην Π.Ε Αρκαδίας, μήλων στις ΠΕ Αρκαδίας, Γρεβενών, Κοζάνης , αχλαδιών όψιμων (βιομηχανικών) στην ΠΕ Λάρισας, καρυδιών ορεινών περιοχών Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας) παρουσίασαν μείωση παραγωγής κατά το έτος 2021, ως αποτέλεσμα συνεχών παγετών, σε διαδοχικές περιόδους, το χρονικό διάστημα 15.02.2021-20.04.2021, που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

Από την ΚΥΑ προέκυψαν τα κάτωθι συμπεράσματα για την Πέλλα:

  1. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ΚΟΕ (πρώην ΠΣΕΑ). Αυτό σημαίνει ότι δεν θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα των εκτιμήσεων με την μορφή που έχουν συνηθίσει οι καλλιεργητές, από τον ΕΛΓΑ (στρέμματα (δέντρα ) Χ κιλα/στρ Χ ποσοστό ζημιάς%) αλλά σύμφωνα με τους κανονισμούς ΚΟΕ άρα αριθμός δέντρων Χ κατηγορία δυναμικότητας Χ ποσοστό ζημιάς, σύμφωνα με το εξατομικευμένο πόρισμα του ΕΛΓΑ . Δηλαδή δεν θα υπάρξει αποζημίωση ανά ζημιωθέν κιλό παραγωγής αλλά ανά καρποφόρο δέντρο.

Άρα τα σκέλη του πορίσματος είναι τα δέντρα, τα κιλά και το ποσοστό. Επειδή η αποζημίωση θα γίνει κατά δέντρο και όχι κατά κιλό κατηγοριοποιούνται τα κιλά ανά δέντρο.

Οι κατηγορίες είναι δύο: τα δέντρα με πυκνή φύτευση (100-120 φυτά ανά στρ) η πρώτη και με ελεύθερη ή αραιή φύτευση η δεύτερη (30-50φυτα/στρ).

Άρα η εκτίμηση των κιλών εξομοιώνεται για όλους ανάλογα με το πόσα δέντρα βρέθηκαν το στρέμμα.

Άρα μιλάμε για τουλάχιστον την μισή αποζημίωση από αυτή που θα έπαιρναν αν αποζημιώνονταν βάση ΕΛΓΑ και όχι από τα ΚΟΕ.

  1. Δεν περιλαμβάνονται ενισχύσεις για μήλα.
  1. Οι ΚΟΕ έχουν πάντα προϋποθέσεις και όρους. Υποχρεωτικά πρέπει να εξετασθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ( εξωγεωργικο εισόδημα έως 15000€ , απόσταση κατοικίας από τα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια έως 150χλμ, δήλωση και εξόφληση δήλωσης καλλιέργειας 2021 κλπ) και να απορριφθουν οι μη δικαιούχοι.
  1. Για την συλλογή των απαραίτητων δικαιολογητικων ( Ε1 και Υ/Δ) για την επεξεργασία αυτών για τηνκαταχώρηση των πορισμάτων με την μορφή ΚΟΕ για την τακτοποίηση των εμβασμάτων προς τους παραγωγούς απαιτείται χρόνος τουλάχιστον 2 μηνών από σήμερα υπό την προϋπόθεση ότι οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα.

Καμία σχέση επομένως δεν έχουν με την πραγματικότητα οι νέες υποσχέσεις για πληρωμές τέλος Μαΐου, όπως δεν είχαν και οι προηγούμενες υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων και τοπικών βουλευτών για προκαταβολές τον Οκτώβριο του 2021, ολοσχερείς εξοφλήσεις τον Δεκέμβριο του 2021, τον Φλεβάρη του 2022 και το Πάσχα του 2022.

«Σάρωσε» τις δημοτικές υπηρεσίες του Δήμου της Αλεξάνδρειας ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Επίσκεψη στο Δημαρχείο και στο σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου της Αλεξάνδρειας με άμεσο αποτύπωμα στην καθημερινότητα των δημοτών με σκοπό να ακούσει προβλήματα και μετέπειτα να τα αναδείξει στα αρμόδια κέντρα αποφάσεων, πραγματοποίησε σήμερα (23 Μαΐου) ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Ο Βουλευτής Ημαθίας επισκέφθηκε διαδοχικά το Δημαρχείο της Αλεξάνδρειας, τη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών Κ.Ε.Π., τη Δ.Ε.Υ.Α.ΑΛ., τον Οργανισμό Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Μέριμνας (Ο.Π.Α.Κ.Ο.Μ.) του Δήμου Αλεξάνδρειας, το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου με Παράρτημα Ρομά καθώς και την Κεντρική δομή του Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας & Πολιτισμού (όπου στεγάζονται το Τμήμα Πρόνοιας καθώς και το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο).

Στις ιδιαίτερα εποικοδομητικές συζητήσεις του τόσο με τον Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Γκυρίνη, τους αρμόδιους Αντιδημάρχους κ.κ. Στέφανο Δριστά και Σωτήρη Τζιλόπουλο, τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.ΑΛ. κ. Σωτήρη Τόκα, τον Πρόεδρο του Ο.Π.Α.Κ.Ο.Μ. κ. Απόστολο Ρεσινιώτη καθώς και με το στελεχιακό δυναμικό και υπαλληλικό προσωπικό των δημοτικών υπηρεσιών  ο κ. Τσαβδαρίδης ενημερώθηκε αναλυτικά για το εύρος των υφιστάμενων δράσεων, τους μελλοντικούς σχεδιασμούς, τα καθημερινά εμπόδια όπως και τις εξειδικευμένες ανάγκες των υπηρεσιών προκειμένου αφενός να προσφέρουν ακόμη πιο ποιοτικές υπηρεσίες στον δημότη αφετέρου να μεγιστοποιούν το θετικό πρόσημο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου της Αλεξάνδρειας.

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Τσαβδαρίδης ζήτησε από τους αρμόδιους αυτοδιοικητικούς παράγοντες να του δώσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα όλα τα απαραίτητα κατά την κρίση τους υπομνήματα και προτάσεις, προκειμένου ο ίδιος άμεσα να τα μεταφέρει στους αρμόδιους Υπουργούς ζητώντας λύσεις.

Επίσκεψη Φρ. Καρασαρλίδου στην ΔΕΥΑΒ: Απαράδεκτη κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού, του νερού

Τα γραφεία της ΔΕΥΑ Βέροιας επισκέφθηκε την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 η πρ. βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Φρόσω Καρασαρλίδου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Επιχείρηση, λόγω του υψηλού κόστους στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και της παντελούς έλλειψης βοήθειας από την κυβέρνηση.

Η Φρόσω Καραρασαρλίδου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΒ Στέργιο Διαμάντη, τον Διευθυντή Θωμά Αχτσή, την αν. Διευθύντρια Διοικητικού – Οικονομικού Κατερίνα Τσιαπάρα και τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΒ Ηλία Τσακτάνη.

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, η πρ. βουλευτής διαπίστωσε ότι οι φόβοι που υπήρχαν για ιδιωτικοποίηση του νερού, για τους οποίους είχε υπογράψει κοινοβουλευτική ερώτηση το 2020, επαληθεύονται από τους ίδιους τους ανθρώπους της ΔΕΥΑΒ, που ανέφεραν ότι οι ΔΕΥΑ οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από την μηδενική οικονομική συνδρομή στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης από την κυβέρνηση, αλλά και από πολιτικές επιλογές που έγιναν από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ (Κατάργηση Ειδικής Γραμματείας Υδάτινων Πόρων, παραχώρηση λειτουργιών των ΔΕΥΑ σε ΣΔΙΤ, υποστελέχωση ΔΕΥΑ κ.α.).

Πέρα από τις ούτως ή άλλως μη υποστηρικτικές προς τις ΔΕΥΑ πολιτικές αποφάσεις, η πρόσφατη κατακόρυφη αύξηση των τιμών οδηγεί και την ΔΕΥΑ Βέροιας σε δεινή οικονομική θέση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο διπλασιασμός του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, για την οποία τον Ιανουάριο του 2021 η ΔΕΥΑΒ πλήρωσε 15.000 ευρώ και τον Ιανουάριο του 2022 το 30.000 ευρώ! Αντίστοιχος διπλασιασμός υπάρχει βεβαίως σε όλες τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΒ και μάλιστα τα αντλιοστάσιά της έχουν οικιακό και όχι βιομηχανικό τιμολόγιο, άρα πληρώνει ακόμα πιο ακριβά το ρεύμα. Για αυτό το υψηλό κόστος που καλείται η ΔΕΥΑΒ να διαχειριστεί, δεν υπάρχει καμία κρατική επιδότηση, καμία πρόβλεψη για ενίσχυση, ενώ οι λογαριασμοί του νερού παραμένουν σταθεροί.

Όπως ενημέρωσαν την Φρόσω Καρασαρλίδου ο πρόεδρος και τα στελέχη της ΔΕΥΑΒ, πέρα από το αυξημένο κόστος λόγω του ηλεκτρικού ρεύματος, η Επιχείρηση αντιμετωπίζει και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, που έχει να κάνει με την γενικότερη οικονομική εξαθλίωση των πολιτών. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί νερού συσσωρεύονται με δραματικούς ρυθμούς, δημιουργώντας ακόμη περισσότερα θέματα στην επιβίωση της Δημοτικής Επιχείρησης. Παράλληλα, έχει να αντιμετωπίσει και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που εκμεταλλεύονται την γενικότερη κατάσταση και αποφεύγουν και αυτοί την αποπληρωμή των λογαριασμών.

Με βάση τα παραπάνω, η Φρόσω Καρασαρλίδου τόνισε σε όλους τους τόνους πως είναι απαράδεκτη κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης του νερού, σημειώνοντας πως τόσο οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, όσο και η έλλειψη πρωτοβουλιών στήριξης των ΔΕΥΑ σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, αποδεικνύει πως το κοινωνικό αγαθό του νερού έχει μπει στο μάτι της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, όπως έχει συμβεί ήδη με την ηλεκτρική ενέργεια, μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

«Πέρα από ιδεολογίες και ιδεοληψίες, πέρα από οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές στοχεύσεις, θεωρώ αδιανόητο το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό, το νερό, να αφεθεί στα χέρια ιδιωτών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Το ζήσαμε και του ζούμε με την ηλεκτρική ενέργεια, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και η ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση και του νερού. Είναι αυτονόητο ότι η διαχείριση του νερού πρέπει να παραμείνει στην τοπική αυτοδιοίκηση και να υπάρχει πάγια και γενναία υποστήριξη στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών των ΔΕΥΑ προς τους πολίτες. Κάθε άλλη σκέψη και ενέργεια είναι εθνικά επιζήμια και κοινωνικά ανάλγητη και επικίνδυνη», σχολίασε η πρ. βουλευτής Ημαθίας μετά τη σύσκεψη στην ΔΕΥΑ Βέροιας.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.