Τίτλοι:

Σάκης Τζωρτζίδης

Σάκης Τζωρτζίδης

URL Ιστότοπου:

Συνάντηση εκπροσώπων, θεσµών και φορέων από όλη την Ελλάδα µε τον ΥπΑΑΤ για τις επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας Καλαµών

Σε θετικό κλίµα πραγµατοποιήθηκε συνάντηση την 28/6/2022 εκπροσώπων θεσµών και φορέων από όλη την Ελλάδα µε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων κ. Γ.Γεωργαντά για τις επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας Καλαµών/Καλαµάτα, µετά την υπ΄αριθµ.Α1149/2020 Απόφαση του Δ’ Τµήµατος του ΣτΕ (Πρόεδρος Μαρία Καραµανώφ και Εισηγήτρια η Σύµβουλος Επικρατείας Μαρία Παπαδοπούλου) που αφορά στην ακύρωση της υπ΄αριθµ.331/20735/7.2.2018 Υπουργικής Απόφασης (Αποστόλου).

Στην συνάντηση παρευρέθηκαν: 1. Ο Περιφερειάρχης Δυτ.Ελλάδας Ν.Φαρµάκης, 2. Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονοµίας Δυτ.Ελλάδας Θ.Βασιλόπουλος 3. Ο Δήµαρχος Μεσολογγίου Κ.Λύρος 4. Ο Πρόεδρος του Επιµελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Π.Τσιχριτζής 5. Ο Πρόεδρος του Επιµελητηρίου Λακωνίας Γ.Παναρίτης 6. Ο Πρόεδρος του Επιµελητηρίου Φθιώτιδας Θ.Κυρίτσης 7. Το Επιµελητήριο Ηλείας (εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του Επιµελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας) 8. Το Διοικητικό Συµβούλιο της ΕΘΝΙΚΗΣ ΔΟΕΠΕΛ 9. Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισµός ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΛΟΚΡΙΔΑΣ 10. Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισµός ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 11. Ο Αγροτικός Συνεταιρισµός ΑΓΡΙΝΙΟΥ “ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ” 12. Ο Αγροτικός Συνεταιρισµός “ΑΡΧΑΙΑ ΩΛΕΝΕΙΑ” ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝANΙΑΣ 13. Ο Αγροτικός Συνεταιρισµός ΓΕΡΑΚΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 14. Ο Αγροτικός Συνεταιρισµός ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ “Η ΕΝΩΣΗ” 15.Το Διοικητικό Συµβούλιο ΠΕΜΕΤΕ µε εκπροσώπους µεταποιητικών, τυποποιητικών, εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα 16. Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των οργανώσεων και φορέων Το θέµα συζητήθηκε διεξοδικά µε γνώµωνα την στήριξη του εθνικού προϊόντος, των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας και των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, αλλά πάνω από όλα του εθνικού συµφέροντος.

Στον ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντά οι προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης

Την ενδιάμεση Έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (ΕΘΕΚΕ) παρουσίασε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά η πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγήτρια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κυρία Ελένη Καπετανάκη – Μπριασούλη.

Στην Έκθεση συνοψίζονται οι θέσεις και οι προκαταρκτικές προτάσεις μέτρων πολιτικής της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (ΕΘΕΚΕ) προκειμένου να ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του Στρατηγικού Σχεδίου (ΣΣ) για τη νέα ΚΑΠ.

Για την κατάρτιση του ΣΣ για τη νέα ΚΑΠ, προτείνεται:

  1. να προστεθεί η προστασία του εδάφους στους στρατηγικούς στόχους του ΣΣ.
  2. να προβλεφθεί η ενσωμάτωση του ΕΣΔΚΕ στα εθνικά, περιφερειακά και τοπικά αναπτυξιακά σχέδια καθώς και στο Εθνικό Χωροταξικό, Ειδικά Χωροταξικά και Περιφερειακά Χωροταξικά Σχέδια.

Σύμφωνα με την Έκθεση τα μέτρα πολιτικής της ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027 πρέπει να στοχεύουν στην (α) προστασία μη υποβαθμισμένων γαιών (μικρός/πολύ μικρός κίνδυνος ερημοποίησης), (β) αποκατάσταση υποβαθμισμένων γαιών (μέτριος κίνδυνος ερημοποίησης) και (γ) ανάκτηση ερημοποιημένων γαιών (υψηλός κίνδυνος ερημοποίησης), όπως υποδεικνύει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση της τρέχουσας κατάστασης και να αυξηθούν οι πιθανότητες επίτευξης του στόχου μηδενικής εδαφικής υποβάθμισης μετά το 2030.

Για την επίτευξη των στόχων του ΣΣ, προτείνεται:

  • Υιοθέτηση ολιστικής, πολύ-τομεακής, χωρικής προσέγγισης στην ανάπτυξη της υπαίθρου,
  • Εξασφάλιση της κοινωνικο-οικολογικής ανθεκτικότητας της υπαίθρου,
  • Διαχείριση των έγγειων πόρων με στόχο τη διατήρηση και βελτίωση των οικοσυστημικών υπηρεσιών του εδάφους για μεγιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων και προσφερόμενων υπηρεσιών, με ταυτόχρονη διατήρηση και προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας για τη γεωργία.

Η Επιτροπή συνεχίζει το έργο της για την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων.

Διακοπή νερού, λόγω ακύρωσης του παλαιού δικτύου ύδρευσης στην κοινότητα Κάτω Βέρμιο του Δήμου Βέροιας.

Από τη Δημοτική επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Βέροιας (ΔΕΥΑΒ) γίνεται γνωστό ότι: την Πέμπτη 30 Ιουνίου και την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022 θα γίνει ολιγόωρη διακοπή νερού από την ώρα 08:30 έως 14:30, στην Κοινότητα Κάτω Βέρμιο (Σέλι) του Δήμου Βέροιας, λόγω τελικών συνδέσεων στο νέο δικτύου ύδρευσης και ακύρωση του παλαιού.

Παρακαλούνται οι κάτοικοι να φροντίσουν για την συγκέντρωση των απαραίτητων ποσοτήτων νερού, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα λειψυδρίας το χρονικό διάστημα των εργασιών. Παράλληλα με την ανακοίνωση στα ΜΜΕ, πάγια τακτική της ΔΕΥΑΒ είναι, οι συμπολίτες μας να ενημερώνονται έγκαιρα με σχετική μεγαφώνιση.

Τα τεχνικά συνεργεία της επιχείρησης θα καταβάλλουν προσπάθειες ώστε οι εργασίες να αποκατασταθούν το γρηγορότερο δυνατόν. Η ΔΕΥΑΒ ζητεί την κατανόηση των καταναλωτών-πελατών της για την ολιγόωρη αναστάτωση που θα υποστούν.

 

Η ΠΚΜ στο τελικό συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου Blue Crowdfunding- Συναντήσεις με φορείς καινοτομίας της Βαρκελώνης

 Φορείς Υποστήριξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας και Παραγωγής Καινοτομιών της Βαρκελώνης είχαν την ευκαιρία γνωρίσουν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο τελικό συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου Blue Crowdfunding στη Βαρκελώνη της Ισπανίας.

           Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εντεταλμένος σε θέματα καινοτομίας,  κ. Νικόλαος Τζόλλας, ο Αν. προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΠΚΜ κ. Κωνσταντινος Μιχαηλίδης και ο Διευθυντής του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ κ. Αθανάσιος Κοντονικολάου, ανταποκρινόμενοι σε σχετικές προσκλήσεις και στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο τελικό συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου Blue Crowd Funding, πραγματοποίησαν σειρά εποικοδομητικών συναντήσεων.

          Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκαν  αρχικά με τον εκτελεστικό διευθυντή  του Fab Lab της Βαρκελώνης, τον  κ.  Guillem Camprodon, ο οποίος τους  ξενάγησε  στους χώρους του εργαστηρίου  και συζήτησαν μαζί τρόπους μεταφοράς της τεχνογνωσίας του εργαστηρίου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και προτάσεις συνεργασίας στο πλαίσιο συγχρηματοδοτούμενων έργων. Το Fab Lab της Βαρκελώνης είναι το παλαιότερο Fab Lab της Ευρώπης,  καθώς λειτουργεί από το 2007 και ηγείται του δικτύου των Ευρωπαϊκών Fab Labs, με 1.800 περίπου μέλη. Πρόκειται για ένα  εργαστήριο ψηφιακής κατασκευής, όπου δραστηριοποιούνται 7 θεματικές ομάδες και το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από εξειδικευμένα ρομποτικά μηχανήματα και εξοπλισμός (όπως 3D εκτυπωτές), που βρίσκονται  στην διάθεση επιχειρήσεων, φοιτητών και μεμονωμένων ατόμων προκειμένου  να πειραματιστούν, να δημιουργήσουν και να τεστάρουν τις πρωτότυπες ιδέες τους αλλά και να λάβουν καθοδήγηση από ειδικούς για την βελτίωση των καινοτομιών τους.  Τα Fab Labs, γενικότερα, παρέχουν πρόσβαση στο περιβάλλον, στις δεξιότητες, στα υλικά και στην προηγμένη τεχνολογία προκειμένου “να δώσουν τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε οπουδήποτε να φτιάξει (σχεδόν) οτιδήποτε”.

          Στη συνέχεια, τα μέλη της αποστολής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφτηκαν το ιδιωτικό ψηφιακό εργαστήριο κοινωνικής καινοτομίας της Sokotech,  το οποίο  επικεντρώνεται στη δημιουργία αξίας μέσω της δημιουργικότητας, της επιστήμης και της τεχνολογίας.  Το εργαστήριο στελεχώνεται από μία διεπιστημονική ομάδα ειδικών στον τομέα της επιστήμης, της τεχνολογίας, της δημιουργικότητας και της καινοτομίας και αναπτύσσει έργα από το στάδιο της σύλληψης έως το τελικό στάδιο της υλοποίησης, ενισχύοντας την καινοτομία με μια φιλοσοφία σχεδιασμού με επίκεντρο τον άνθρωπο. Το συγκεκριμένο εργαστήριο είναι ιδιαίτερα δραστήριο και στοχευμένο στο να φέρνει την τοπική κοινωνία και κυρίως τη μαθητική κοινότητα σε επαφή με σύγχρονες τεχνολογίες.

          Το τρίτο εργαστήριο που επισκέφτηκαν οι εκπρόσωποι της ΠΚΜ ήταν το   Ateneus de Fabricació  Parc Technologic,  μία δομή του Δήμου της Βαρκελώνης για τη διάδοση της τεχνολογίας και της επιστήμης της ψηφιακής κατασκευής. To δίκτυο Ateneus de Fabricació  του Δήμου της Βαρκελώνης αποτελείται από 5 fab labs σε όλη την πόλη της Βαρκελώνης, τα οποία διαθέτουν χώρους που είναι διαθέσιμοι για μάθηση και συνεργασία σε διαφορετικά έργα και αποτελούν μέρος της κοινωνικής ανάπτυξης της πόλης. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να χρησιμοποιήσει τους χώρους, τα εργαλεία και τους δημόσιους πόρους των εργαστηρίων αυτών και να προτείνει έργα για τη βελτίωση του άμεσου περιβάλλοντος της κοινωνίας και της γειτονιάς τους. Πρόκειται για δομές που είναι στην υπηρεσία των πολιτών, των εκπαιδευτικών, των επιχειρήσεων  και της τοπικής κοινωνίας  και συνδιοργανώνουν μαζί τους  εξειδικευμένα προγράμματα εξοικείωσης με τις σύγχρονες τεχνολογίες και την καινοτομία, προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις απαιτήσεις τους.

          Τέλος, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκαν με τον Γενικό Διευθυντή  του Μουσείου Τεχνολογίας CosmoCaixa κ. Valentí Farràs, ενός από τα πιο γνωστά Διαδραστικά Μουσεία Επιστημών στην Ευρώπη. Το  CosmoCaixa  είναι ένα  μουσείο όπου διαφορετικοί επιστημονικοί κλάδοι παρουσιάζονται στο κοινό, διδακτικά και διαδραστικά. Στο εν λόγω μουσείο, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους μαθητές, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να εξερευνήσει φυσικές, τεχνικές, γεωλογικές, χημικές και μαθηματικές σχέσεις σε εκατοντάδες πειράματα.

          Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη εντάξει στην Στρατηγική “Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Καινοτομία της  περιόδου 2021-2027” τη δημιουργία δομών υποστήριξης καινοτομιών και επιχειρηματικότητας και η σε βάθος γνωριμία με τους παραπάνω φορείς έδωσε τη δυνατότητα να κατανοηθούν τα διάφορα μοντέλα λειτουργίας τους, οι σκοποί που έχουν, η μεθοδολογία με την οποία λειτουργούν αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος μεταφοράς των ανωτέρω καλών παραδειγμάτων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είτε με την  χρηματοδότηση του ΠΕΠ ΚΜ 2021-2027 είτε μέσω συμμετοχικής χρηματοδότησης.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.