Τίτλοι:

Σάκης Τζωρτζίδης

Σάκης Τζωρτζίδης

URL Ιστότοπου:

Σ.Κεδίκογλου: Τα επόμενα 5 χρόνια, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. €

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων υδατοκαλλιέργειας φτάνει τα 700 εκατομμύρια €, το 80 % των οποίων είναι εξαγωγές, τα επόμενα 5 χρόνια ο κύκλος εργασιών αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. €, τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου στο 2ο Συμπόσιο για τις Ιχθυοκαλλιέργειες.

Ο κ. Κεδίκογλου σημείωσε ότι το ΥπΑΑΤ θωράκισε την ελληνική υδατοκαλλιέργεια από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό και τις διαδοχικές κρίσεις (υγειονομική, ενεργειακή και πολεμική σύρραξη), κινήθηκε ταχύτατα και διασφάλισε τους απαιτούμενους πόρους από το ΕΠΑΛΘ 2013-2020. «Προβλέπεται η ενίσχυση 150 €/τόνο ιχθυοτροφής και εκτιμάται ότι θα χορηγηθούν περίπου 20 εκατ. € στις επιχειρήσεις», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι τα ποσά που θα διατεθούν για την ενίσχυση του κλάδου στη χώρα μας, είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά άλλων Κρατών Μελών.

Επισήμανε ότι το ΥπΑΑΤ στηρίζει τον δυναμικό αυτό κλάδο με τους πόρους του ΠΑΛΥΘ (Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021-2027), μέσω του οποίου θα διατεθεί για τον ειδικό στόχο της υδατοκαλλιέργειας το ποσό των 90 εκατ. € περίπου και απαρίθμησε τους στρατηγικούς στόχους στους οποίους εστιάζει το Υπουργείο για τη ανάπτυξη του κλάδου:

  • Η βιώσιμη (περιβαλλοντικά και οικονομικά) και κοινωνικά υπεύθυνη ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας.
  • Το όραμα και οι ποσοτικοί στόχοι περιλαμβάνουν την αύξηση της παραγωγής προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, μεσοπρόθεσμα (μέχρι το 2025) μέση ετήσια αύξηση 3% και μακροπρόθεσμα (μέχρι το 2030) μέση ετήσια αύξηση 5%, με παράλληλη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας.
  • Η ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών συνδέεται άρρηκτα με τον στόχο προστασίας των Ιχθυοαποθεμάτων και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
  • Η ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας. Με την εφαρμογή του Πολυετούς Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών και τους πόρους του ΠΑΛΥΘ (Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας 2021-2027), υπολογίζεται μια αύξηση των άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας (εργοστάσια ιχθυοτροφών, παραγωγής φελιζόλ, αλυσίδα διανομής) από 14.000 που είναι σήμερα σε περισσότερες από 20.000 σε ορίζοντα πενταετίας.
  • Η ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού με την ίδρυση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης των Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) αποτελεί για το Υπουργείο κορυφαία προτεραιότητα.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις σχετικά με τις ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις των υδατοκαλλιεργειών, ο Υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι «οφείλονται σε έλλειψη ενημέρωσης. Η υδατοκαλλιέργεια είναι η δραστηριότητα με τις λιγότερες επιπλοκές στο περιβάλλον. Συγκριτικά με άλλες δραστηριότητες έχει τη μεγαλύτερη αναλογία σε παραγωγή πρωτεΐνης». Επιπλέον, μίλησε για την ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού ως προς την ενθάρρυνση της κοινωνικής αποδοχής και ότι σε συνδυασμό με τις μονάδες υδατοκαλλιέργειας συμβάλλουμε στην δυνατότητα τουριστικής ανάπτυξης των περιοχών που φιλοξενούν αντίστοιχες μονάδες.

Τέλος, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε υπερήφανος για τις ελληνικές υδατοκαλλιέργειες, και επανέλαβε ότι η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στη συλλογική προσπάθεια για την περαιτέρω ανάδειξη του εξωστρεφούς κλάδου.

Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την ενίσχυση στα λιπάσματα

Ανταποκρινόμενοι σε αιτήματα συνεταιρισμών, παραγωγών και των φοροτεχνικών τους, παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χορήγηση της ενίσχυσης σε επιχειρήσεις γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με τους κανόνες κρατικών ενισχύσεων, λόγω της ενεργειακής κρίσης και της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων, βάσει του άρθρου 95  του ν. 4982/2022 (Α΄195)», στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ (https://www.aade.gr/mybusinesssupport), καθώς και ο χρόνος εγγραφής των δικαιούχων στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Μ.Α.Ε.Ε.) που έληγε σήμερα, για μία επιπλέον εβδομάδα, ήτοι έως τις 2.12.2022

Xριστιάνα Καλογήρου:"Ναυαρχίδα της ανάπτυξης η ιχθυοκαλλιέργεια"

Εισαγωγική ομιλία στην ενότητα: «Η δυναμική προοπτική της Ελληνικής Υδατοκαλλιέργειας», έκανε η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου στο 2ο Συμπόσιο για τις Ιχθυοκαλλιέργειες.

Η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι ο κλάδος μπορεί να αποτελέσει ναυαρχίδα ανάπτυξης και παρουσίασε τα δεδομένα και τις προοπτικές του.

Ακολούθως, μαζί με την ευρωβουλευτή Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, τον Καθηγητή Γιάννη Θεοδώρου, τον Γ.Γ. του ΕΛΟΠΥ Γιάννη Χεκίμογλου, τον Διευθύνοντα του ΟΚΑΑ Απόστολο Αποστολάκο και συντονιστή τον δημοσιογράφο Γιώργο Χουδαλάκη, συμμετείχε στο πάνελ συζήτησης.

Η κα. Καλογήρου συνεχάρη τους διοργανωτές του Συμποσίου και ειδικότερα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, τις εταιρείες «Next is Now» και «Dome Consulting», καθώς και τον ΕΛΟΠΥ, που έδωσαν την ευκαιρία για μια γόνιμη και παραγωγική συζήτηση και επεσήμανε: «Ενώνουμε όλοι τις δυνάμεις μας και αξιοποιούμε κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα, ενώ παράλληλα προβαίνουμε στις απαραίτητες θεσμικές βελτιώσεις».

Λάζαρος Τσαβδαρίδης ως Γεν. Εισηγητής της ΝΔ επί του Προϋπολογισμού 2023: «Ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να αντανακλούν οι ευημερούντες αριθμοί σε πραγματικές ευκαιρίες οικονομικής ανάτασης για όλους τους πολίτες»

«Ύψιστη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι να αντανακλούν οι ευημερούντες αριθμοί σε πραγματικές ευκαιρίες οικονομικής ανάτασης για όλους τους πολίτες που για χρόνια κράτησαν με τις θυσίες τους όρθια τη χώρα κάτω από αντίξοες συνθήκες.»

Αυτό υπογράμμισε ο Γενικός Εισηγητής της ΝΔ, Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης στην εισήγησή του επί του Σχεδίου Νόμου για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2023, που εισήχθη σήμερα προς επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών.

Όπως σημείωσε, το σχέδιο προϋπολογισμού αποτυπώνει ξεκάθαρα την αντίληψη που έχει η ΝΔ όχι απλά για την οικονομική διαχείριση αλλά και για την πολιτική ζωή της χώρας, όπου απέναντι στην φαντασιακή αριστερά των παραλογισμών, στέκεται η ΝΔ των ορθολογικών αλλά και διαυγών προϋπολογισμών, στόχων και δράσεων, που ήδη έχουν ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή ανάκαμψη της Ελλάδας μετά από αρκετά χρόνια τρικυμιών. Μία Ελλάδα που βλέπει, την ανεργία να συρρικνώνεται σε ποσοστό μόλις 12,7% από το 14,2% πριν ένα χρόνο, τις εξαγωγές της να έχουν εκτιναχθεί στα 74 δις ευρώ, τις ξένες επενδύσεις να ξεπερνούν πια τα 5 δις ευρώ, τον τουρισμό να έχει διαγράψει ανοδική πορεία – ρεκόρ τη φετινή χρονιά και τις καταθέσεις των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων να έχουν πολλαπλασιαστεί κατά 46 δισ. σε 40 μήνες.

Ο κ. Τσαβδαρίδης επισήμανε ότι ο Προϋπολογισμός του 2023, είναι ο πρώτος τα τελευταία δώδεκα χρόνια, που καταρτίζεται εκτός του πλαισίου μνημονιακής επιτήρησης ή ενισχυμένης εποπτείας και καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις προκλήσεις του μέλλοντος ως εξαργύρωση των προόδων που σημείωσε η χώρα μας τα τελευταία τρία και κάτι χρόνια, και παράλληλα στις συνθήκες υψηλής αβεβαιότητας του σήμερα που αναδύονται και στη χώρα μας σε καιρούς διεθνούς ύφεσης λόγω της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης αλλά και λόγω των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων, της προκλητικότητας της Τουρκίας και της διαρκώς αναθεωρούμενης ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής.

Τόνισε όμως ότι μπροστά σε αυτά τα αχαρτογράφητα νερά, το καράβι της χώρας δεν πλέει ούτε ακυβέρνητο ούτε απροετοίμαστο, καθώς η αλματώδης ανάπτυξη και οι αξιόπιστες δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας κατά το έτος 2022, πολλαπλασιάζουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας μπροστά στους διεθνείς κλυδωνισμούς. Ενώ παράλληλα αποτελούν το εφαλτήριο για ένα κράτος ακόμη πιο αναβαθμισμένο, έτοιμο και καινοτόμο, που θα απλώνει γερά δίχτυα κοινωνικής προστασίας απέναντι στις ενδεχόμενες δυσκολίες.

Αναλύοντας τα αισιόδοξα μηνύματα για την οικονομία, απόρροια των υπεύθυνων πολιτικών της Κυβέρνησης της ΝΔ, ο κ. Τσαβδαρίδης στάθηκε ιδιαίτερα στον ρυθμό ανάπτυξης 5,6% που προβλέπεται για το 2022, σχεδόν διπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, στην πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη στο 1,8% για την Ελλάδα έναντι του ισχνότατου 0,3% που εκτιμάται για τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην επιστροφή της οικονομίας το 2023 σε πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης 0,7%  του ΑΕΠ από πρωτογενές έλλειμμα 1,6%  τη φετινή χρονιά. Ιδιαίτερα δε στάθηκε στο δημόσιο χρέος, το οποίο στο τέλος του 2022 θα έχει μειωθεί κατά 25,6 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ, σε σχέση με το 2021 ενώ το έτος 2023 θα παρουσιάσει περαιτέρω μείωση κατά 9,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, για να διαμορφωθεί έτσι στο χαμηλότερο επίπεδο του 2010, δίνοντας έτσι "ισχυρό σήμα" στις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης.

Και όλα αυτά τα επιτεύγματα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υλοποιήθηκαν ενώ παράλληλα η Κυβέρνηση μοίραζε ένα πρωτοφανές πακέτο στήριξης στον κοινωνικό ιστό και στον κόσμο της αγοράς για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων. Σχεδόν 5 δις ευρώ ως ανάχωμα απέναντι στην ενεργειακή κρίση και σχεδόν 4,5 δις ευρώ ως ασπίδα απέναντι στην υγειονομική κρίση.

Μέτρα τα οποία ήρθαν να πλαισιώσουν μία σειρά στοχευμένων μεταρρυθμίσεων προς όφελος των πολιτών, όπως η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού σχεδόν κατά 10% συνολικά μέσα στο 2022, η μόνιμη και σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, η επέκταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η διπλή οικονομική ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι μας και οι ανασφάλιστοι υπερήλικές μας, η στοχευμένη επιδότηση των γεωργών και των κτηνοτρόφων μας λόγω του δυσβάσταχτου κόστους λιπασμάτων και ζωοτροφών και τα σημαντικά κίνητρα για επέκταση της πλήρους απασχόλησης.

Περιγράφοντας τους άξονες για την ανάπτυξη της χώρας, όπως αυτοί αναλύονται στο προϋπολογισμό, ο Βουλευτής Ημαθίας στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση των επενδύσεων κατά 16% εν μέσω ενός κλίματος διεθνούς οικονομικής επιβράδυνσης, με σημείο αιχμής τις δημόσιες επενδύσεις, που πρόκειται να αρχίσουν να υλοποιούνται μέσα στον επόμενο χρόνο χάρη στη διάθεση πόρων ύψους 15 δισ. Ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 440 έργα και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 13,7 δισ. Ευρώ.

Όπως όμως τόνισε επιπροσθέτως, προτεραιότητα αποτελεί και η χαλύβδωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εφαρμογής έκτακτων και μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 4,2 δισ. ευρώ από εθνικούς και συγχρηματοδοτούμενους πόρους, που αφορούν όσα εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μέτρα 4,2 δις ευρώ στα οποία θα έρθει να προστεθεί άλλο ένα δισ. Ευρώ, για την αντιμετώπιση του αυξημένου πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης.

Μέτρα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν

•            την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους

•            τη μονιμοποίηση των μειωμένων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών,

•            τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε καφέ, εστίαση, μεταφορές έως το τέλος Ιουνίου 2023

•            Την επιδότηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις

•            Την επέκταση της εφαρμογής του προγράμματος «Ανακυκλώνω/αλλάζω»

•            Την εισαγωγή φιλόδοξου προγράμματος χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέα ζευγάρια,

•            Την περαιτέρω επέκταση από το 2023 του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες

•            Την χορήγηση αυξημένου επιδόματος στέγασης με δημοσιονομικό κόστος 26 εκατ. ευρώ για καθένα από τα έτη 2022 και 2023 για τη στήριξη των φοιτητών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Τσαβδαρίδης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παραμένει εμμονικά πιστός στην κοντόφθαλμη ερμηνεία της πραγματικότητας, ξεχνώντας ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επιβλήθηκαν capitalcontrols, η μικρομεσαία τάξη στραγγίστηκε φορολογικά, η υγιής επιχειρηματικότητα κυνηγήθηκε, οι ασφαλιστικές εισφορές εκτοξεύθηκαν, η χώρα δεσμεύθηκε σε υπερπλεονάσματα και υποθηκεύθηκε για 99 χρόνια στο υπερταμείο.

Αναλυτικά η εισήγηση του κ. Τσαβδαρίδη στο:

ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 23 11 2022

 
 
 
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.