Τίτλοι:
Σάκης Τζωρτζίδης

Σάκης Τζωρτζίδης

URL Ιστότοπου:

ΑΑΔΕ: Παράταση της υποβολής στοιχείων των συμφωνητικών συμβολαιακής γεωργίας

Λαμβάνοντας υπόψη την παράταση της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022, παρατείνεται έως και 30/6/2023 η
υποβολή των στοιχείων συμφωνητικών συμβολαιακής γεωργίας που αφορούν πωλήσεις εντός του έτους 2022 από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για τη χορήγηση του ευεργετήματος
της μείωσης του φόρου εισοδήματος κατά 50%.

Στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπέγραψαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος
Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, προβλέπεται επίσης ότι τα στοιχεία των συμβάσεων θα μπορούν να επιβεβαιώνονται από τους αγοραστές μέχρι και
28/7/2023.

Με γνώμονα τη διευκόλυνση των δικαιούχων της απαλλαγής, χορηγείται επαρκής χρόνος για την υποβολή των απαιτούμενων στοιχείων των συμφωνητικών, ώστε οι δικαιούχοι να
μπορέσουν να λάβουν έγκαιρα το σχετικό ευεργέτημα.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουν να τηρούν έμπρακτα τη δέσμευσή τους για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και την ισχυροποίηση της εθνικής αγροτικής οικονομίας.

Σε πλήρη εξέλιξη το νέο τριετές ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών από την ΠΚΜ

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το νέο τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την προάσπιση της υγείας των πολιτών από μεταδιδόμενες ασθένειες και την αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινότητας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Η Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνουν ότι το νέο τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών 2023 – 2025 ήδη υλοποιείται και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων εργασιών παρακολούθησης του πληθυσμού των προνυμφών και ακμαίων κουνουπιών. Επίσης περιλαμβάνει τη διενέργεια ψεκασμών από εδάφους σε εστίες του φυσικού, περιαστικού, αγροτικού συστήματος (πλην των ορυζώνων), καθώς και στο αστικό σύστημα στο σύνολο της Περιφέρειας. Το έργο της επίγειας καταπολέμησης συμπληρώνεται από την εναέρια καταπολέμηση των κουνουπιών, με ψεκασμούς στους ορυζώνες της Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα το συνολικό πρόγραμμα να είναι ολοκληρωμένο.

Η εναέρια καταπολέμηση γίνεται με τη χρήση ελικοπτέρων σε έκταση 280.000 στρεμμάτων. Κατά τους εναέριους ψεκασμούς πραγματοποιούνται δράσεις καταπολέμησης κυρίως προνυμφών αλλά και ακμαίων κουνουπιών όταν αυτό απαιτείται.

Στο έργο που πραγματοποιείται επί του εδάφους, συμμετέχει ένα σύνολο 40 συνεργείων, που υποστηρίζονται από ομάδα 20 επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, ενώ εξειδικευμένοι υπάλληλοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρακολουθούν σε κάθε φάση εξέλιξης την πορεία του έργου, εποπτεύουν και κατευθύνουν τις δράσεις στο πεδίο, ενώ δίνουν εντολή για εντατικοποίηση των δράσεων αυτών σε κάθε περίπτωση που αυτή απαιτείται, όπως σε περιπτώσεις εμφάνισης κρουσμάτων ιού του δυτικού Νείλου, ελονοσίας κλπ. Επίσης, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να καταστήσει το έργο καταπολέμησης κουνουπιών αποτελεσματικότερο στο μέγιστο δυνατό βαθμό, έχει στη διάθεσή της και αξιοποιεί εργαλεία που της δίνουν αυτή τη δυνατότητα, όπως το ερευνητικό έργο «Mosquito Vision», που υλοποιείται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η εφαρμογή «Mosquito Vision» έχει τεθεί σε λειτουργία και μέσω αυτής παρέχεται καθημερινά πενθήμερη πρόβλεψη της όχλησης από τα κουνούπια για το σύνολο των οικισμών της Περιφέρειας (830), για το βράδυ (20:30-22:30) και τη νύχτα (μετά τις 22:30). Η εφαρμογή αυτή παρέχει επίσης διαδραστικές λειτουργίες: οι πολίτες μπορούν να υποδείξουν πιθανές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών οπουδήποτε, καθώς και να χαρακτηρίσουν το επίπεδο της όχλησης από κουνούπια στην περιοχή ενδιαφέροντος τους. Την εφαρμογή μπορεί να κατεβάσει κάθε ενδιαφερόμενος χωρίς χρέωση από το PlayStore (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.ecodev.mosquitovision) και το AppStore (https://apps.apple.com/gr/app/mosquito-vision/id1573016624).

Πέρα από τα εργαλεία που αξιοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για θέματα που αφορούν στην όχληση και την προστασία τους από τα κουνούπια καθώς η συμβολή των πολιτών στα θέματα αυτά θεωρείται σημαντική για την αποτελεσματικότητα του έργου. Οι δράσεις ενημέρωσης αφορούν σε ομιλίες στα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), ομιλίες σε σχολεία, διανομή φυλλαδίων σε Δήμους και Τοπικές Κοινότητες, ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, δελτία τύπου, κλπ.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιεί κάθε χρόνο διήμερη ενημερωτική εκδήλωση. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην περιοχή του Λευκού Πύργου με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και τη συμβολή τόσο στην αποτροπή δημιουργίας εστιών ανάπτυξης κουνουπιών σε ιδιωτικούς χώρους όσο και στην προστασία από τα τσιμπήματα τους.

Για θέματα όχλησης και προστασίας από τα κουνούπια, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται από σταθερό τηλέφωνο στον αριθμό 800-11-244-24 (χωρίς χρέωση) από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τις ώρες 08.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.

 

Η Ελλάδα συμμετέχει μαζί με την EFSA στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία για να σταματήσει η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) ως εστιακό σημείο της EFSA στη χώρα, ενώνουν τις δυνάμεις τους, και το 2023, σε μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία για την υποστήριξη της καταπολέμησης της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων (ΑΠΧ). Τώρα στον τέταρτο χρόνο της, η καμπάνια #StopASF ευαισθητοποιεί κτηνοτρόφους, κυνηγούς και κτηνιάτρους σε δεκαοκτώ ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, σχετικά με την εξαιρετικά μεταδοτική αυτή ασθένεια και τους ενθαρρύνει να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν την εξάπλωσή της.

«Την τελευταία δεκαετία, η Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων είχε δραματικό αντίκτυπο στον ευρωπαϊκό τομέα χοιροτροφίας και συνεχίζει να αναστατώνει τις τοπικές και περιφερειακές οικονομίες. Ενώ τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ενθαρρυντικά σημάδια ότι οι προσπάθειες για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού μπορεί να έχουν αποτέλεσμα, η εικόνα σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν είναι σε καμία περίπτωση καθολικά θετική και πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση. Οι κτηνοτρόφοι, οι κυνηγοί και οι κτηνίατροι έχουν να διαδραματίσουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αναφορά ύποπτων περιπτώσεων», δήλωσε ο Bernhard Url, Εκτελεστικός Διευθυντής της EFSA.

Η εκστρατεία #StopASF ενθαρρύνει τους χοιροτρόφους, συστηματικών και μη εκτροφών, τους κτηνιάτρους και τους κυνηγούς να «εντοπίζουν, αποτρέπουν, αναφέρουν» περιπτώσεις ΑΠΧ σε χοίρους και αγριόχοιρους. Πραγματοποιείται σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές σε δεκαοκτώ χώρες ενώ, στην Ελλάδα, την εκστρατεία επιβλέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) σε στενή συνεργασία με το εστιακό σημείο της EFSA στη χώρα, τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Το 2022, ο αριθμός των εστιών ΑΠΧ σε πληθυσμούς χοίρων και αγριόχοιρων μειώθηκε σημαντικά σε χώρες όπως η Ρουμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με νέα έκθεση[1] που δημοσιεύθηκε από την EFSA. Ωστόσο, η ΑΠΧ επανεμφανίστηκε στην Ελλάδα και την Τσεχία και συνεχίζει να εξαπλώνεται σε χώρες που γειτνιάζουν με την ΕΕ, όπως η Σερβία και η Μολδαβία. Εντοπίστηκε και στη Βόρεια Μακεδονία για πρώτη φορά το 2022.

 

Μάθετε, εμπλακείτε, μοιραστείτε

Μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο της εκστρατείας ΑΠΧ της EFSA για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και ενημερωτικά φύλλα, γραφήματα, έτοιμες προς χρήση αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλο υλικό. 

Ως Οργανισμός της ΕΕ, η EFSA υπόκειται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/1725, ο οποίος έχει ίση νομική αξία με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 (GDPR) που ισχύει στα κράτη μέλη της ΕΕ και ο οποίος είναι ευθυγραμμισμένος με τους κανόνες και τις αρχές του GDPR για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

 

[1] Έκθεση της EFSA «Επιδημιολογική ανάλυση της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το 2022».

Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών από μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Βέροιας

Την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023, στην πλατεία Εληάς της πόλης μας, ομάδα από μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Βέροιας διοργάνωσαν σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας, ανοικτή εκδήλωση με τίτλο «Πανηγύρι Φυσικών Επιστημών». Γύρω από τον πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο του σιντριβανιού της πλατείας και με τον καιρό ως σύμμαχο οι μαθητές και μαθήτριες του προγράμματος έστησαν τους πάγκους τους, κρέμασαν τις ενημερωτικές τους αφίσες και ετοιμάστηκαν να ξεναγήσουν τους επισκέπτες στον συναρπαστικό κόσμο των Φυσικών Επιστημών.

Στην εκδήλωση δήλωσαν συμμετοχή και παρουσιάστηκαν περίπου 500 μαθητές/τριες Δημοτικού και Γυμνασίου με συνοδούς περίπου 40 εκπαιδευτικούς. Οι επισκέπτες της εκδήλωσης περιηγήθηκαν στον χώρο της πλατείας, παρακολούθησαν τα πειράματα Φυσικής και Χημείας που παρουσίαζαν οι μαθητές του σχολείου μας και σε πολλές περιπτώσεις αλληλοεπίδρασαν με αυτά μαθαίνοντας με βιωματικό τρόπο αποσπάσματα από την ανεξάντλητη θεματολογία των Φυσικών Επιστημών. Για τους επισκέπτες υπήρχε ως αναμνηστικό δώρο ένα ξυλάκι με «μαλλί της γριάς» αλλά και η δυνατότητα αναμνηστικής selfie στον θάλαμο “selfie booth” που υπήρχε σε κεντρικό σημείο της εκδήλωσης. Επίσης σε όλους τους επισκέπτες (μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς) μοιράστηκαν φύλλα αξιολόγησης για να υπάρξει ανατροφοδότηση στους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η σύμβουλος των ΠΕ04 κ. Θεοδοσίου Μαριάννα, η υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Δημητριάδου Λένα και η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Βέροιας κ. Τζήμα Συρμούλα.

Συζητώντας με κάποιους από τους εκπαιδευτικούς που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, λάβαμε την διαβεβαίωση ότι η εκδήλωση πέτυχε τον σκοπό της, που ήταν να εντυπωσιάσει και να κινητοποιήσει τους επισκέπτες μαθητές/τριες ώστε να αποκτήσουν μια θετική στάση προς τις Φυσικές Επιστήμες. Τα λόγια των εκπαιδευτικών επιβεβαίωσε και η στάση που τήρησαν οι επισκέπτες μαθητές/τριες της εκδήλωσης, διότι σε όλη την διάρκεια της ξενάγησης επέδειξαν περιέργεια, θαυμασμό και διάθεση για αλληλεπίδραση με τις πειραματικές διατάξεις που τους παρουσιάστηκαν.

Οι εκπαιδευτικοί που συντόνισαν το πρόγραμμα «Πειραματίζομαι & Μαθαίνω» κ. Τσισμανίδης Βασίλειος (Φυσικός) και κ. Νίκα Αικατερίνη (Χημικός) θα ήθελαν να συγχαρούν τους μαθητές και μαθήτριες του προγράμματος για την εργατικότητα που επέδειξαν σε όλη την διάρκεια της σχολικής χρονιάς και για την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετώπισαν την εκδήλωση, αφήνοντας το σύνολο των επισκεπτών μας με θετικές εντυπώσεις και αναμνήσεις.

Ευχαριστίες θα πρέπει να απευθυνθούν και στον Δήμο Βέροιας (τον Δήμαρχο Βέροιας κ. Βοργιατζίδη και το Δημοτικό Συμβούλιο) για την παραχώρηση της πλατείας αλλά και για την οικονομική υποστήριξή τους στην ανοικτή αυτή εκδήλωση. Ιδιαίτερες ευχαριστίες αρμόζουν στην Αντιδήμαρχο Παιδείας κ. Τζήμα Συρμούλα που πίστεψε στην προσπάθεια των παιδιών και υπεύθυνων εκπαιδευτικών του 3ου Γυμνασίου Βέροιας και στάθηκε πολύτιμος αρωγός σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας και του συντονισμού μιας τόσο απαιτητικής εκδήλωσης.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.