EKE: Άγριοι δασμοί στις εξαγωγές ελληνικής κομπόστας ροδακίνου στις Η.Π.Α.
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Κόσμος
Μεγάλο χτύπημα δέχονται οι εξαγωγές της ελληνικής κομπόστας ροδακίνου (αλλά και φρουτοσαλάτας όπως και συνολικά τα κατεψυγμένα φρούτα) από τους δασμούς που ανακοινώθηκαν χθες βράδυ από τον Πρόεδρο Τραμπ.
Οι Η.Π.Α. είναι από τους σημαντικότερους πελάτες για τις εξαγωγές μας αφού εκεί εξάγεται περισσότερο από το 20% των προϊόντων μας, αξίας 100.000.000€. Θυμίζουμε ότι οι συνολικές εξαγωγές του κλάδου ανέρχονται σε 500.000.000€ περίπου, και εξάγουμε σε όλες τις πιθανές χώρες του κόσμου. Δεν υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα αντικατάστασης αυτής της αγοράς.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που εξάγουν τα μεταποιημένα ροδάκινά τους στις ΗΠΑ.
Η ισχυρή αυτή θέση δε μας χαρίστηκε αλλά είναι προϊόν στρατηγικής, καινοτομίας, επενδύσεων και πολύ κόπου.
Διαβεβαιώνουμε τους συνεργάτες μας ότι οι προσπάθειές μας στο νέο δυσμενές και εχθρικό περιβάλλον θα ενταθούν για να διατηρήσουμε το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς των ΗΠΑ, περιμένοντας τη λήξη αυτού του άδικου εμπορικού πολέμου.
Στο μεταξύ, ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την άμεση κύρωση και έναρξη ισχύος των υπό έγκριση συμφωνιών με το Μεξικό και τις χώρες MERCOSUR που θα δώσει ζωτικό χώρο στις ελληνικές εξαγωγές μεταποιημένων φρούτων.
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Θ. Τζάκρη - Ερώτηση στη Βουλή για να δοθούν προκαταβολές στους αγρότες της Πέλλας και της Ημαθίας που επλήγησαν από τους ανοιξιάτικους παγετούς του Μαρτίου
- Στάχτη 100 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης άφησε η φωτιά στο Νιοχώρι στη Μεσσηνία
- Π. Μαρινάκης: Δεν θα πληρώσουν οι πολίτες τον λογαριασμό από τις παράνομες αγροτικές επιδοτήσεις
- Εντυπωσιακή η Παρουσία της New Holland στην Παγκρήτια Αγροκτηνοτροφική Έκθεση Αρκαλοχωρίου 2025
- «Γεωργία με Ευφυΐα»: Ανασκόπηση ενός πρωτοποριακού Έργου για τον Γεωργικό Τομέα