Συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα με τον Ιταλό ομόλογό του Francesco Lollobrigida
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Κόσμος
Συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας και Διατροφικής Επάρκειας της Ιταλίας, Francesco Lollobrigida, πραγματοποίησε στη Ρώμη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην ιταλική πρωτεύουσα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτενώς ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο τις προκλήσεις και τις προοπτικές του πρωτογενούς τομέα στο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο.
Στο τραπέζι των συνομιλιών τέθηκαν:
- Το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και η ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησής της,
- Η προστασία των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), ιδίως υπό το φως των εμπορικών συμφωνιών που συνάπτει η ΕΕ με τρίτες χώρες,
- Η προώθηση της μεσογειακής δίαιτας ως προτύπου βιώσιμης και υγιεινής διατροφικής επιλογής,
- Η διασφάλιση του μέλλοντος της αλιείας και η προστασία των αλιέων από τις αυξανόμενες πιέσεις, τόσο περιβαλλοντικές όσο και οικονομικές.
Η συζήτηση διεξήχθη σε εξαιρετικά εποικοδομητικό κλίμα, με απόλυτη σύμπτωση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Κώστας Τσιάρας και ο Francesco Lollobrigida συμφώνησαν στη σημασία ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Ιταλίας στους κρίσιμους αυτούς τομείς, αλλά και στον κοινό βηματισμό στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών.
Στο περιθώριο της συνάντησης, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και του ιταλικού οργανισμού CREA. Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, Δρ. Παναγιώτης Μυλωνάς και η Γενική Διευθύντρια του CREA, Dr. Maria Chiara Zaganelli, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση των δύο επιστημονικών ινστιτούτων να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε θέματα έρευνας, καινοτομίας και τεχνικής υποστήριξης στον αγροδιατροφικό τομέα.
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Καρυδόπιτα - Μια ωραία πρόταση για τις αποκριές (συνταγή του Παππού)
- Επιστολή Κουρέτα στο ΥΠΑΑΤ για την πληρωμή των ενισχύσεων για το 2025 σε καλλιεργητές των εκτάσεων της τέως λίμνης Κάρλας
- Στο Delphi Economic Forum Paris η Σέβη Βολουδάκη – Οι δύο άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για το μεταναστευτικό
- Ανοίγει στις 9 Φεβρουαρίου το Σύστημα ΟΣΔΕ / ΕΑΕ 2024-2025 για Διορθώσεις και Συμπληρώσεις
- Σαν σήμερα 45 χρόνια από την τραγωδία της «Θύρας 7»











