Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Συγχαρητήρια Ανακοίνωση ΔΕΕΠ-ΝΔ ΗΜΑΘΙΑΣ

Η Διοικούσα Επιτροπή Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει τα θερμά της συγχαρητήρια στην πρώην βουλευτή του κόμματος, κα Γεωργία Μπάτσαρα, για την ανάληψη των καθηκόντων της ως νέας Διοικήτρια της Ελεγχόμενης Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο (ΕΔΠΦΑΑ) «Αλεξάνδρειας».

Η κα Μπάτσαρα, με μακρά εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση, την πολιτική και τη δημόσια διοίκηση, αναλαμβάνει ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και κρίσιμο ρόλο, διαδεχόμενη τον κ. Κίμωνα Παράσχο, ο οποίος άφησε ισχυρό αποτύπωμα με την επιτυχημένη του πορεία στο τιμόνι της Δομής.

Ευχόμαστε στην κα Μπάτσαρα καλή επιτυχία στο έργο της, με κοινωνική ευαισθησία και διοικητική αποτελεσματικότητα.

Η Δ.Ε.Ε.Π. Ημαθίας θα βρίσκεται σταθερά αρωγός σε κάθε προσπάθεια που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική συνοχή της τοπικής κοινωνίας.

Διοικούσα Επιτροπή Νέας Δημοκρατίας (Δ.Ε.Ε.Π.) Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου ΠΑΣΟΚ στην Ημαθία – Το ΝΕΡΟ Πολιτική Προτεραιότητα Από τη σταγόνα στη ΛΥΣΗ

Στο πλαίσιο της προσυνεδριακής δράσης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, την Ημαθία επισκέφθηκαν τη Δευτέρα 7 Ιουλίου 2025 ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, Βουλευτής Ανατολικής Αττικής, και ο Χρήστος Ακράτος, Αναπληρωτής Γραμματέας Τομέα Περιβάλλοντος.

dg3322

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επισκέψεις και επαφές με τοπικούς φορείς και οργανισμούς, με στόχο την ανάδειξη κρίσιμων ζητημάτων γύρω από το νερό, την αγροτική παραγωγή και την περιβαλλοντική πολιτική:

  • 10:00 – Επίσκεψη στη ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας και συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιχείρησης και Προέδρους ΤΟΕΒ.
  • 11:00 – Επίσκεψη στο Φράγμα Αλιάκμονα.
  • 11:30 – Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Νάουσας.
  • 13:00 – Συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑ Βέροιας και τους Προέδρους ΤΟΕΒ της περιοχής.
  • 14:30 – Συνέντευξη Τύπου στον Πολυχώρο «Ελιά» («Panorama»), στη Βέροια.

dgj

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης ανέπτυξε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των υδάτων, που περιλαμβάνει καταγραφή των υδατικών πόρων, μείωση διαρροών, επαναχρησιμοποίηση, δίκτυα αποχέτευσης και προστασία των ΔΕΥΑ. Τόνισε ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για τις συνεχείς περικοπές χρηματοδότησης των ΔΕΥΑ, την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και την υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

cdf

Υπογράμμισε ότι απαιτείται πολιτική αλλαγή ουσίας και όχι αλλαγή διαχειριστών, και δήλωσε με σαφήνεια:

«Η χώρα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Μόνο το ΠΑΣΟΚ έχει ρεαλιστικό, εφαρμόσιμο σχέδιο για την αγροτική παραγωγή, την υδατική επάρκεια και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Είμαστε η μόνη αξιόπιστη πολιτική δύναμη που μπορεί να κάνει αυτή την αλλαγή πράξη.»

Ο Χρήστος Ακράτος, από την πλευρά του, στάθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ της Ημαθίας, τόσο ως προς το ενεργειακό κόστος όσο και την υποστελέχωση, σημειώνοντας ότι το σημερινό μοντέλο οδηγεί στην απαξίωση και, τελικά, στην ιδιωτικοποίηση.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας επισημάνθηκε ότι δεν αξιοποιήθηκαν κατάλληλα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης ενώ παράλληλα ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδικάζει την Ελλάδα λόγω της παράλειψής της να επανεξετάσει και να επικαιροποιήσει, εντός της ταχθείσας προθεσμίας, τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής. Πρόκειται για ευρωπαϊκή υποχρέωση που παραμένει ανεκπλήρωτη, ενώ οι αγροτικές περιοχές μένουν εκτεθειμένες σε πλημμύρες, ξηρασίες και υδατική ανασφάλεια.

tnu

Η περιοδεία έκλεισε το βράδυ στην Αλεξάνδρεια, με μια φιλική και χαλαρή συνάντηση με τα στελέχη του Κινήματος, σε ζεστό κλίμα, όπου κυριάρχησαν ο ανοιχτός διάλογος και η κοινή πίστη ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ξανά παρών – με φωνή, πρόταση και προοπτική.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής είναι παρών παντού.

Με σχέδιο, με προτάσεις, με κοινωνική ευαισθησία και πολιτική βούληση.

Είναι η μόνη αξιόπιστη και ρεαλιστική εναλλακτική λύση για να αλλάξει επιτέλους η χώρα.

Νομαρχιακή Επιτροπή Ημαθίας

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Διαχείριση ζιζανίων στους οπωρώνες σήμερα - Άρθρο του Γιώργου Νάνου, Καθηγητή Δενδροκομίας, Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας

Διαχείριση ζιζανίων στους οπωρώνες σήμερα

Γράφει ο Γιώργος Νάνος, Καθηγητής Δενδροκομίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ένας οπωρώνας γυμνός από χόρτα (ζιζάνια) είναι απαράδεκτος σήμερα. Αλλά και ένας οπωρώνας με ένα γκαζόν (1-2 είδη αγρωστωδών ζιζανίων μόνο) στους διαδρόμους ανάμεσα στις σειρές των δέντρων δεν είναι ορθά διαχειριζόμενος.

Υπάρχουν δύο βασικές νομικές/περιβαλλοντικές απαιτήσεις που πρέπει να ακολουθούνται. Η πρώτη είναι ότι ζιζανιοκτόνο μπορεί να εφαρμοστεί μέχρι το πολύ στο 1/3 της επιφάνειας του οπωρώνα και η δεύτερη είναι το έδαφος του οπωρώνα να μην είναι γυμνό από τον Οκτώβριο έως και τις αρχές Μαρτίου.

Υπάρχουν όμως πολλά ακόμα. Σήμερα οι περισσότεροι (μάλλον όλοι) οι παραγωγοί ψεκάζουν ζιζανιοκτόνα πάνω στη γραμμή των δέντρων επανειλημμένα στο έτος και κόβουν μανιωδώς τα χόρτα στους διαδρόμους.

Εφόσον ο οπωρώνας είναι σε περιοχή που κινδυνεύει από ανοιξιάτικο παγετό, τότε ορθά από τα μέσα-τέλη Φεβρουαρίου πρέπει να ψεκαστεί ζιζανιοκτόνο επί της γραμμής, ώστε τα ζιζάνια να έχουν νεκρωθεί και ‘στεγνώσει’ μέχρι την άνθιση, ενώ κοντά στην άνθιση ή και 1-2 ημέρες (ακόμα καλύτερα) πριν την πρόβλεψη παγετού τα ζιζάνια κόβονται όσο χαμηλά γίνεται για να είναι ο οπωρώνας πιο ανθεκτικός στον παγετό (να πέσει λιγότερο η θερμοκρασία το ξημέρωμα).

Αν δεν είναι ανάγκη να κοπούν ή οπωσδήποτε κατά και μετά την άνθιση, τα ζιζάνια στους διαδρόμους μπορεί να αφεθούν να αναπτύσσονται. Εδώ υπάρχουν δύο θέματα: α) αν ο οπωρώνας είναι σε υγρή περιοχή ή η άνοιξη εκείνη την περίοδο είναι πολύ υγρή, τα αναπτυσσόμενα ζιζάνια θα αυξήσουν τη σχετική υγρασία και πιθανόν τις ασθένειες που θα προσβάλουν τα δέντρα, ενώ β) ο κλεωνός θα παραμείνει στα αναπτυσσόμενα ζιζάνια και δεν θα βλάψει ουσιαστικά τις νεκταρινιές.

Συνάμα όμως στα πλούσια ζιζάνια εκείνη την εποχή θα βρουν φαγητό και προστασία και τα ωφέλιμα έντομα και ακάρεα. Έτσι αρχίζει να δημιουργείται ένα οικοσύστημα που θα είναι πιο ανθεκτικό στις προσβολές από εχθρούς στα δέντρα και θα απαιτείται λιγότερο κόστος για φυτοπροστασία.

Μην ξεχνάμε και κάτι που λίγοι κατανοούν. Τις 4-5 εβδομάδες μετά την ανθοφορία τα καρπίδια αναπτύσσονται έντονα με κυτταροδιαιρέσεις. Αν ο καιρός είναι κρύος και ξηρός ή με πολλές συννεφιές και βροχές, τότε δεν θα πραγματοποιηθούν πολλές κυτταροδιαιρέσεις και δεν θα μπορέσει να αναπτυχθεί σε μεγάλο μέγεθος ο καρπός στη συγκομιδή, ότι και να κάνει ο παραγωγός. Όμως συνήθως έχουμε το αντίθετο: από τα τέλη Μαρτίου αρχίζουν οι υψηλές θερμοκρασίες ή και ξηρασία, που θα μειώσουν τις κυτταροδιαιρέσεις στα καρπίδια. Η ξηρασία θεραπεύεται με την άρδευση που δροσίζει και τον οπωρώνα, ενώ η ύπαρξη αναπτυσσόμενων ζιζανίων δροσίζει ικανοποιητικά τον οπωρώνα.

Μια πρόταση: ας αφήσουμε τα ζιζάνια να αναπτυχθούν για να ανθίσουν και να σποριάσουν κανονικά και ας σταματήσουμε να ακολουθούμε τις παλιές ιδέες: μην αφήνεις τα ζιζάνια να σποριάσουν, ώστε να τα εξαφανίσεις. Πράγματι πολλά είδη εξαφανίστηκαν από τους οπωρώνες και σε πολλές περιπτώσεις έμειναν μόνο 1-2 αγρωστώδη. Στο σύγχρονο σκεπτικό τώρα θέλουμε από τα ζιζάνια: α) τη βιομάζα τους, και β) τη βιοποικιλότητα που έχουν αυτά και όλα τα ζωντανά που θα αναπτύσσονται με αυτά (έντομα, πουλιά, κ.λπ.). Η βιομάζα προσφέρει τζάμπα οργανική ουσία στον οπωρώνα. Σε αυτή αναπτύσσονται άπειροι μικροοργανισμοί και γαιοσκώληκες και παραμερίζουν τους βλαβερούς. Οι ρίζες των δέντρων αναπτύσσονται καλύτερα και κάνουν τα φυτά πιο ανθεκτικά σε αβιοτικές και βιοτικές καταπονήσεις. Τα υπάρχοντα στο έδαφος θρεπτικά γίνονται πιο βιοδιαθέσιμα για τα δέντρα και τα ζιζάνια. Η βιοποικιλότητα μπορεί να στηρίξει την ύπαρξη της ανθρωπότητας για κάποιους. Σίγουρα η Ευρωπαϊκή Ένωση την έχει σε πρώτη προτεραιότητα, γιατί είναι τόσο σημαντική για την παραγωγή τροφής για τον άνθρωπο και όλα τα υπόλοιπα ζωντανά επί γης.

Μια προτροπή ακόμα: μην κόβετε τα ζιζάνια μετά τη συγκομιδή των καρπών, αφήστε τα να μεγαλώσουν. Θα μπείτε πολλές φορές στον οπωρώνα μετά τη συγκομιδή;

Πρώτα από όλα τα ζιζάνια θα πάρουν το εξτρά άζωτο που έχετε ρίξει και θα το κάνουν οργανική ουσία. Έτσι θα παραχθεί τζάμπα και άλλη οργανική ουσία στον οπωρώνα. Τα ζιζάνια θα δροσίζουν τον οπωρώνα και τα δέντρα θα δουλεύουν καλύτερα ενάντια στη θερινή θερμική καταπόνηση. Ακόμα και με τον ανταγωνισμό δέντρων με τα ζιζάνια, μπορεί τα δέντρα να βγαίνουν κερδισμένα. Προσέξτε μόνο την επάρκεια νερού για τα δέντρα. Και, φυσικά, θα ξοδευτούν λιγότερα χρήματα για τις χορτοκοπές ή και για τη χημική ζιζανιοκτονία, γιατί η διαχείριση θα γίνεται πιο αραιά.

Βέβαια στο καφενείο αυτός που έχει έναν καθαρό οπωρώνα είναι ο πρώτος του χωριού, αλλά και αυτός που πέταξε τα περισσότερα χρήματα για να κάνει τον οπωρώνα του φτωχότερο και την τσέπη του πιο άδεια. Καθώς ο Έλληνας είναι από τη φύση του αντιδραστικός, ξέρω όλοι θα πάνε από αύριο να μην αφήσουν ούτε ένα χορτάρι ζωντανό στον οπωρώνα τους! Λυπάμαι …

Φροντιστήρια Πουκαμισάς Βέροια: Θέσεις εργασίας Καθηγητών

Η Ομάδα των Φροντιστηρίων Πουκαμισάς Βέροια-Κέντρομεγαλώνει! | Από το πρώτο έτος λειτουργίας διπλασιάζουμε την ομάδα μας! Ευχαριστούμε τους μαθητές μας που μας επέλεξαν και συνεχίζουμε να αναζητούμε τους καλύτερους Καθηγητές!!!

Το φροντιστήριό μας, χάρη στην εμπιστοσύνη των μαθητών και των οικογενειών τους, συνεχίζει τη δυναμική του πορεία και επεκτείνει την εκπαιδευτική του ομάδα!

Αναζητούμε καθηγητές Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, με μεράκι για τη διδασκαλία, αγάπη για τον μαθητή και διάθεση για συνεχή εξέλιξη.

Τι προσφέρουμε:

  • Ανταγωνιστικές και εξαιρετικές απολαβές σε οργανωμένο και υγιές εργασιακό περιβάλλον
  • Συνεχή υποστήριξη και ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης στον μεγαλύτερο φροντιστηριακό όμιλοτης χώρας
  • Την ευκαιρία να συμμετέχετε σε μία ομάδα που εξελίσσεται διαρκώς με στόχο την εκπαιδευτική αριστεία

Αν θέλεις να κάνεις τη διαφορά στην εκπαιδευτική πορεία των μαθητών σου, σε θέλουμε μαζί μας!

Η αγγελία αφορά θέσεις εργασίας στο Φροντιστήριο Πουκαμισάς Βέροια – Κέντρο!

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.