Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Η σοδειά του 2025 σταθεροποιείται στα 47 εκατομμύρια hl οίνου στο νότιο ημισφαίριο

Με εξαίρεση τη Χιλή, στη Νότια Αμερική, στη Νότια Αφρική και στην Ωκεανία συγκομίζονται περισσότερα σταφύλια και κρασί φέτος από ό,τι στον μικρό τρύγο του 2024.

 

«Οι προβλέψεις βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές», επισημαίνει ο John Barker.

Ο John Barker, διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), υιοθέτησε μια προσεκτική προσέγγιση στις 15 Απριλίου όταν παρουσίασε «πολύ προκαταρκτικές εκτιμήσεις της παραγωγής κρασιού στο Νότιο Ημισφαίριο». Ενώ η συγκομιδή συνεχίζεται, ιδιαίτερα στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία – που δεν έχουν δημοσιεύσει στοιχεία – ο OIV προβλέπει παραγωγή 47 εκατομμυρίων εκατολίτρων οίνου το 2025 για το Νότιο Ημισφαίριο, αύξηση δηλαδή κατά 3% σε σύγκριση με τη μικρή σοδειά του 2024 (η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από το 2004).

Με 47 εκατομμύρια hl, το Νότιο Ημισφαίριο παραμένει στο επίπεδο παραγωγής του 2023, υπολειπόμενο από τις υψηλές αποδόσεις του 2022 και του 2021 (55 και 58 εκατομμύρια hl αντίστοιχα). Στην Αργεντινή, η συγκομιδή φέτος θα αυξηθεί στα 11,6 εκατομμύρια hl (+6,5% σε σύγκριση με το 2024). Μόνο η Χιλή βλέπει την παραγωγή της να μειώνεται στα 8,1 εκατομμύρια hl (-13% σε σύγκριση με το 2024 και -18% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας). Η Βραζιλία επιστρέφει στα 2,9 εκατομμύρια hl (+31% σε σύγκριση με το πολύ χαμηλό όγκο το 2024 και +4% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας). Η Νότια Αφρική αυξάνει την παραγωγή της στα 9,9 εκατομμύρια hl, (+5% και -6%). Γνωρίζουμε ότι «αυτά τα στοιχεία υπόκεινται σε αναθεώρηση τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες», επισημαίνει ο John Barker, επισημαίνοντας ότι οι πρώτες τάσεις στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία δείχνουν μια ελαφρά αύξηση της παραγωγής.

Καλαμάτα: 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς στην Καλαμάτα έχει καθιερωθεί πια ως το σημαντικότερο ετήσιο φόρουμ ελαιοκομίας στην Ελλάδα.

Η 11η διοργάνωση του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στις 26-27 Απριλίου 2024 στο συνεδριακό κέντρο του Phare Palace (Φαραί Παλλάς) στην Καλαμάτα.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στην Υγεία με γενικό τίτλο «Υγεία και Ελαιόλαδο».

Θα πραγματοποιηθούν ιδιαίτερα σημαντικές παρουσιάσεις και εισηγήσεις που αφορούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και η αποδεδειγμένα θετική επίδραση του στην υγεία του ανθρώπου, στην καλλιέργεια της ελιάς και την υγεία του εδάφους καθώς και στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.

Συμμετέχουν επιστήμονες από ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό με πειραματικές μελέτες και αποκλειστικές εισηγήσεις.

Καλαμάτα: 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς

Πρόγραμμα του 11ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς

Πηγή: ertnews.gr

Σύσκεψη του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) του Δήμου Βέροιας

Με θέμα «Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από Δασικές Πυρκαγιές κατά την περίοδο 2025» συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης 24 Απριλίου 2025 το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) του Δήμου Βέροιας,στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην έναρξη της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδηςαναφέρθηκε στην εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού βλάστησης και συντονισμού των υπηρεσιών, με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου την 1ηΜαϊου. Τον συντονισμό της συνεδρίασης ανέλαβε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας-Ανακύκλωσης- Περιβάλλοντος, κ. Βασίλης Παπαδοπουλος, η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, κα Δήμητρα Κόνδυλα καιη Προϊσταμένη της Δ/νσης ΠΠ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακ-Θράκης, Αικατερίνη Λάντζα.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η ετοιμότητα του δυναμικού και των μέσων αναφορικά με το έργο του Πυροσβεστικού Σώματοςστο πλαίσιο εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών, η εκτέλεση εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από τον Δήμο Βέροιας σε συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες, τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, ο συντονισμός των φορέων σύμφωνα μετην ΓΓΠΠ και η αξιοποίηση των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας σε επίπεδο δήμου για δράσεις επιτήρησης δασών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Διοικητής της ΔΙΠΥΝ Ημαθίας, ΠύραρχοςΝ.Παλαμούτης, ο Αναπλ. Διοικητής Π.Υ. Βέροιας, Αντιπύραρχος Π. Χονδροματίδης, ο Διοικητής του Α.Τ. Βέροιας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θ. Μοσχόπουλος, ο Διοικητής Τροχαίας Βέροιας, Αστυνόμος Α’ Θ.Νιώπας, ο Προϊστάμενος του ΤΠΠ Π.Ε. Κ. Βεργώνης, η εκπρόσωπος του τμήματος ΠΠ της Π.Ε. Ημαθίας, Ελένη Καραγεωργίου, οι Προϊστάμενοι των διευθύνσεων Δασών και Τεχνικών Υπηρεσιών Δ. Βέροιας, Γ. Σημανίκας και Ε. Γκαβανάς, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σελίου, Γ.Φαρσαρώτος, ο Πρόεδρος τουΑναγκαστικού Συνεταιρισμού Σελίου, Γ.Πιτούλιας, η Ένωση Ραδιοερασιτεχνών και μέλη της Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Ημαθίας.

Υποβολή Αιτήσεων για ένταξη στο Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων περιόδου 2025-2026

Από τη Δ/νση Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ημαθίας ανακοινώνεται ότι σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 370365/26-11-2024 (ΦΕΚ 6587/Β’/02-12-2024), οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για το Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης και Μετατροπής Αμπελώνων περιόδου 2025-2026, μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ από την 28η Απριλίου έως και την 23η Μαΐου 2025

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα:

1.Εκρίζωση -αναφύτευση στην ίδια ή σε άλλη θέση

2. Φύτευση αμπελώνων βάσει άδειας αναφύτευσης

3. Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης των αμπελουργικών εκτάσεων (υποστύλωση, κλπ.)

4. Επανεμβολιασμός (για την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων).

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται μόνο σε εκτάσεις οι οποίες πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις: α) είναι φυτεμένες με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου σύμφωνα με τις ισχύουσες ΥΑ. β) είναι καταχωρημένες στο Αμπελουργικό Μητρώο γ) έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς γι’ αυτές αλλά και για το σύνολο της αμπελουργικής τους εκμετάλλευσης, δηλώσεις συγκομιδής ή δηλώσεις παραγωγής για τις δύο τουλάχιστον αμπελουργικές περιόδους που προηγούνται της περιόδου ένταξης στο πρόγραμμα. δ) έχει υποβληθεί γι’ αυτές Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για το τρέχον ημερολογιακό έτος ε) έχουν τηρηθεί οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις εθνικές και κοινοτικές διατάξεις για το σύνολο της αμπελουργικής εκμετάλλευσης. στ) Η ελάχιστη έκταση αμπελοτεμαχίου για συμμετοχή στο πρόγραμμα ορίζεται το μισό (0,5) στρέμμα. ζ) όταν πρόκειται για αναφύτευση της ίδιας ποικιλίας στο ίδιο αμπελοτεμάχιο πρέπει να υλοποιείται αλλαγή αποστάσεων φύτευσης ή και μεταβολή στον αριθμό των πρέμνων με ελάχιστη ποσοστιαία μεταβολή 20%, πριν και μετά την αναδιάρθρωση, εκτός άλλης μεταβολής συστήματος διαχείρισης.

Δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα, αμπελοτεμάχια για τα οποία στις δηλώσεις συγκομιδής δηλώνεται προορισμός που δεν σχετίζεται με οινοποίηση του συγκομισθέντος προϊόντος, όπως ιδιοκατανάλωση, λοιποί προορισμοί, χυμοποίηση και οινοποίηση από δηλούντα (εξαιρούνται οι οινοποιοί κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων).

Η νέα φυτεία θα πρέπει να διατηρηθεί για χρονική περίοδο τουλάχιστον δέκα (10) ετών, υπολογιζόμενη από το οικονομικό έτος πληρωμής της στήριξης. Η υποχρέωση αυτή εξακολουθεί να δεσμεύει κάθε νόμιμο κάτοχο του αγροτεμαχίου.

Απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβληθούν μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας είναι τα παρακάτω:

        1. Αίτηση – Υπεύθυνη δήλωση στο Πρόγραμμα και αναλυτικός πίνακας στοιχείων αμπελοτεμαχίων (Υπόδειγμα 1 και Υπόδειγμα 2).

        2. Εκτύπωση της καρτέλας αμπελοκαλλιέργειας από το Αμπελουργικό Μητρώο, ενημερωμένη από τον παραγωγό πριν την υποβολή της αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα.

        3. Για τη σωστή συμπλήρωση του Υποδείγματος 2, ο αιτών σε περίπτωση εκτέλεσης του μέτρου εκρίζωση/αναφύτευση με αλλαγή θέσης ή φύτευση με άδεια αναφύτευσης, υποχρεούται να προσκομίσει σκαρίφημα με τις συντεταγμένες σε ΕΓΣΑ’ 87, όλων των κορυφών των αιτούμενων αγροτεμαχίων στα οποία θα ολοκληρωθεί η δράση, καθώς και καταγραφή του δημοτικού διαμερίσματος και το τοπωνύμιο της περιοχής τους.

        4. Πλήρες αντίγραφο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης (Α.Ε.Ε.) με την περιγραφική πληροφορία και την χαρτογραφική αποτύπωση κάθε αμπελοτεμαχίου, για το τρέχον ημερολογιακό έτος, ήτοι το έτος κατάθεσης της αίτησης, για την επιβεβαίωση ταυτοποίησης των στοιχείων της αμπελουργικής εκμετάλλευσης του παραγωγού μεταξύ των δύο συστημάτων Αμπελουργικού Μητρώου και Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης.

        5. Πλήρες αντίγραφο της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης του προηγούμενου έτους. Υποβάλλεται, όταν δεν έχει υποβληθεί ΕΑΕ για το ημερολογιακό έτος υποβολής της αίτησης ή /και όταν στο αντίγραφο της ΕΑΕ του τρέχοντος έτους, δεν περιλαμβάνεται η χαρτογραφική αποτύπωση των τεμαχίων.

 

 

 

 

        1. Πλήρες αντίγραφο της Α.Ε.Ε., του παραγωγού στον οποίο ήταν καταγεγραμμένο το αμπελοτεμάχιο που δεν εμφανίζεται στην Α.Ε.Ε, προηγούμενου έτους, του αιτούντα παραγωγού.

        2. Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.

        3. Αντίγραφο του εκκαθαριστικού της εφορίας ή της φορολογικής δήλωσης, ή άλλου φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου - παραγωγού.

        4. Βεβαίωση Τραπέζης (ή ηλεκτρονική βεβαίωση), με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου για την πληρωμή του δικαιούχου.

        5. Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως νεοεισερχόμενων στον αγροτικό τομέα, σε περίπτωση που κάποιος είναι νέος παραγωγός κάτω των 40 ετών και διαθέτει αμπελοτεμάχια με οινοποιήσιμες ποικιλίες.

        6. Πιστοποιητικό συμμόρφωσης για παραγωγούς που έχουν εφαρμόσει τους κανόνες βιολογική παραγωγής ή εθνικά συστήματα πιστοποίησης για ολοκληρωμένη διαχείριση στην παραγωγή, σε ολόκληρη την έκταση που έχει φυτευτεί με αμπέλια επί πέντε τουλάχιστον έτη.

        7. Φωτοαντίγραφο τίτλων νομής για όλα τα αμπελοτεμάχια της αίτησης ένταξης για το Πρόγραμμα, καθώς και για τα τεμάχια στα οποία θα πραγματοποιηθεί η αναφύτευση όταν το μέτρο πρόκειται να εφαρμοστεί σε άλλη θέση.

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, αίτηση δύναται να υποβάλει κάθε συνιδιοκτήτης για το μερίδιο που του αναλογεί με την έγγραφη συγκατάθεση των λοιπών συνιδιοκτητών και βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής(υπεύθυνη δήλωση).Όμοια, δύναται να υποβληθεί αίτηση από τον ένα συνιδιοκτήτη για το σύνολο της συνιδιόκτητης έκτασης, με ενοικίαση της υπόλοιπης έκτασης και με την έγγραφη συγκατάθεση των λοιπών συνιδιοκτητών και βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής.

Για τα μη ιδιόκτητα αγροτεμάχια οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν συμβολαιογραφικά έγγραφα, ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης (ενοικιαστήρια) ή χρησιδάνεια, τα οποία πρέπει να:

  • αναγράφουν υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. τόσο του ιδιοκτήτη, όσο και του ενοικιαστή, και να αναφέρουν αναλυτικά τα στοιχεία των αγροτεμαχίων (τοποθεσία, έκταση, χαρτογραφικό κωδικό όπου είναι διαθέσιμος, κλπ) και τη χρονική περίοδο της μίσθωσης,

  • έχουν θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής των αντισυμβαλλόμενων μερών {αφορά τα ιδιωτικά συμφωνητικά μίσθωσης γεωργικών ακινήτων (συμφωνητικά αγρομίσθωσης και/ή χρησιδάνεια παραχώρησης) που δεν θεωρούνται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. και τα χρησιδάνεια},

  • φέρουν την έγγραφη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη της έκτασης (εκμισθωτή) προς ένταξη στο πρόγραμμα, με επισυναπτόμενη πρόσφατη εκτύπωση του Ε9, στην οποία θα καταγράφεται η εν λόγω έκταση.

Κατά την υποβολή της Αίτησης Δήλωσης για ένταξη στο Πρόγραμμα γίνεται δεκτό ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης (ενοικιαστήριο) ή χρησιδάνειο, η διάρκειας μίσθωσης του οποίου μπορεί να είναι μέχρι εννέα (9) έτη. Μετά την έγκριση ένταξης υποβάλλεται συμβολαιογραφικό έγγραφο και το πιστοποιητικό μεταγραφής του μισθωτηρίου στο Υποθηκοφυλακείο το οποίο θα πρέπει να είναι άνω των εννέα (9) ετών.

Επίσης υπενθυμίζεται στους ενδιαφερόμενους αμπελοκαλλιεργητές ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ταύτιση της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας (αμπελουργικό μητρώο) με το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ). Συνεπώς τα αλφαριθμητικά

στοιχεία που αναφέρονται στην Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης και αφορούν κυρίως τα οινάμπελα, θα πρέπει να είναι σε πλήρη συμφωνία με τα στοιχεία της Δήλωσης-Αμπελοκαλλιέργειας - (αμπελουργικό-μητρώο). Γι’ αυτό, πριν υποβληθεί η ηλεκτρονική αίτηση θα πρέπει να γίνει ο έλεγχος μητρώου - Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που θα οδηγήσουν στην απόρριψη της αίτησης.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στο Τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας ( τηλ. 2331350183, 2331350165, -148 ).

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.