Τίτλοι:
Σάκης Τζωρτζίδης

Σάκης Τζωρτζίδης

URL Ιστότοπου:

World Athletics : Ο Νορβηγός δεκαθλητής Σάντερ Σκοτάιμ πήρε το βραβείο «Fair Play» 2024

Ο Νορβηγός δεκαθλητής Σάντερ Σκοτάιμ αναδείχθηκε νικητής του Διεθνούς Βραβείου «Fair Play» (ευ αγωνίζεσθαι) στο πλαίσιο των βραβείων της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου για το 2024 (World Athletics Awards 2024).

  Μετά από υποψηφιότητες από τους  φιλάθλους, τα μέλη της διεθνούς επιτροπής Fair Play (CIFP) και της «World Athletics» σχημάτισαν μια κριτική επιτροπή για να αποφασίσουν για μια σύντομη λίστα πέντε στιγμών «ευ αγωνίζεσθαι» στον στίβο από το 2024, πριν ο Σκοτάιμ ανακηρυχθεί νικητής.

 Η...στιγμή «Fair play» του Σκοτάιμ σημειώθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, όπου ο 22χρονος αγωνιζόταν για ένα μετάλλιο. 
 Παρά την απογοήτευση του στο άλμα επί κοντώ -το όγδοο από τα 10 αθλήματα του δεκάθλου- που σημαίνει ότι δεν διεκδικούσε πλέον ένα μετάλλιο, αποφάσισε να συνεχίσει να αγωνίζεται. Στην πορεία ο Σκοτάιμ υποστήριξε τον συμπατριώτη του Μάρκους Ρουθ για να φτάσει στην τελική νίκη.
 Ο Ρουθ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για τη Νορβηγία με εθνικό ρεκόρ 8796 βαθμών, κατακτώντας τον Ολυμπιακό τίτλο με 48 βαθμούς.

 «Αισθάνομαι τιμή που πήρα αυτό το βραβείο», είπε ο Σκοτάιμ, του οποίου η εμφάνιση στο Παρίσι περιελάμβανε το πρώτο του άλμα εις μήκος οκτώ και πλέον μέτρων, στα 8,03 μέτρα ήταν το μεγαλύτερο άλμα στη διοργάνωση. 
 Ο Σκοτάιμ εξασφάλισε το ασημένιο μετάλλιο στο  Ευρωπαϊκό στη Ρώμη και ένα εθνικό ρεκόρ επτάθλου του 6407 που του χάρισε ένα παγκόσμιο μετάλλιο κλειστού στίβου.

 «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για μένα, καθώς είχα έναν πολύ καλό αγώνα και στη συνέχεια έ ένα  άλμα κατέστρεψε τις πιθανότητες μου για μετάλλιο. Ταυτόχρονα, ο Μάρκους είχε έναν πολύ καλό αγώνα στο επί κοντώ που τον έφερε σε εξαιρετική θέση για να κερδίσει.
 Οπότε παρά τη δική μου απογοήτευση ήθελα να τελειώσω το δέκαθλο και να βοηθήσω τον Μάρκους στο δρόμο του για ένα χρυσό για τη Νορβηγία. Στα 1500 μ. κάναμε ένα σχέδιο για να εξασφαλίσουμε ότι ο Μάρκους θα κέρδιζε το δέκαθλο και το μέρος μου ήταν να κάνω τον αγώνα του στα 1500 μ. όσο πιο εύκολο γινόταν».

 Ο πρόεδρος της «World Athletics» Σεμπάστιαν Κόε δήλωσε: 
 «Είμαι απίστευτα περήφανος που το άθλημά μας συνεχίζει να είναι ένα τέτοιο παράδειγμα όταν πρόκειται για στιγμές ευγενούς παιχνιδιού, ακεραιότητας και συντροφικότητας μεταξύ των αθλητών. Το βλέπουμε σε όλους τους διαφορετικούς κλάδους του στίβου - σε στίβο, στίβο και δρόμο.
 Το να κάνεις αυτό που έκανε ο Σάντερ μετά από μια αποτυχία είναι το σημάδι ενός σπουδαίου αθλητή. Η αληθινή δοκιμασία του χαρακτήρα είναι στις δύσκολες στιγμές, δεν είναι όταν όλα πάνε καλά, γι' αυτό συγχαίρω τον Σάντερ για το αθλητικό του πνεύμα και την ανθεκτικότητά του, είναι ένας άξιος παραλήπτης αυτού του βραβείου».

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική συμφωνία για μια «πρωτοποριακή εταιρική σχέση» ΕΕ και Mercosur

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υπέγραψε σήμερα τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ με τις χώρες Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη).

«Ολοκληρώσαμε τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ΕΕ-Mercosur. Σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας ιστορίας. Τώρα ανυπομονώ να το συζητήσω με τις χώρες της ΕΕ. Αυτή η συμφωνία θα λειτουργήσει για τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις. Περισσότερες δουλειές. Περισσότερες επιλογές. Κοινή ευημερία», έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο «Χ», από το Μοντεβιδέο όπου βρίσκεται από χθες, έπειτα από ένα ταξίδι που ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή.

«Αυτή η συμφωνία αποτελεί κέρδος για την Ευρώπη, με 30.000 μικρές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ήδη να εξάγουν στις χώρες Mercosur. Πολλές ακόμα θα ακολουθήσουν. Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur αντανακλά τις αξίες και τις δεσμεύσεις μας στην κλιματική δράση. Τα πρότυπα για την υγεία και τα τρόφιμα στην ΕΕ παραμένουν ανέγγιχτα», συμπληρώνει στο «Χ» η φον ντερ Λάιεν.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας εταιρικής σχέσης ΕΕ-Mercosur, η πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι πρόκειται για μια «συμφωνία win-win», η οποία θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, και από τις δύο πλευρές. Επικεντρωνόμαστε στη δικαιοσύνη και το αμοιβαίο όφελος, δήλωσε. Η ίδια καθησύχασε τον αγροτικό τομέα ότι έχουν «εισακουστεί» οι ανησυχίες του και έχουν ληφθεί μέτρα. «Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει ισχυρές διασφαλίσεις για την προστασία των μέσων διαβίωσής σας. Η EU-Mercosur είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που υπήρξε ποτέ, όσον αφορά την προστασία των προϊόντων τροφίμων και ποτών της ΕΕ. Περισσότερα από 350 προϊόντα της ΕΕ προστατεύονται πλέον με γεωγραφική ένδειξη», τόνισε η φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε: «Οι εξαγωγείς της Mercosur θα πρέπει να συμμορφώνονται αυστηρά με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για να έχουν πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ. Αυτή είναι η πραγματικότητα μιας συμφωνίας που θα εξοικονομήσει στις εταιρείες της ΕΕ ποσό 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από εξαγωγικούς δασμούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία ΕΕ-Mercosur θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από το Συμβούλιο της ΕΕ (κράτη-μέλη) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για την έγκριση του Συμβουλίου χρειάζεται ειδική πλειοψηφία. Ωστόσο, η Γαλλία, η Αυστρία και η Πολωνία έχουν αντιταχθεί ρητά με τη συμφωνία αυτή, ενώ και η Ιταλία θα μπορούσε να ενταχθεί στο μέτωπο αυτό, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας της Ιταλίας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιτα. Τέσσερις χώρες που αντιπροσωπεύουν το 35% του πληθυσμού της ΕΕ σχηματίζουν μειοψηφία αποκλεισμού.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ-Mercosur ξεκίνησαν στις 28 Ιουνίου 1999. Μετά την αναστολή των συνομιλιών, οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν ξανά το 2010. Οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις απέκτησαν νέα ώθηση το 2016 και η ΕΕ και η Mercosur ολοκλήρωσαν τις διαπραγματεύσεις το 2019. Η πολιτική συμφωνία που συνήφθη τον Ιούνιο του 2019, δεν επικυρώθηκε ποτέ λόγω της απροθυμίας πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας.

Δηλώσεις Κάλας, Σέφτσοβιτς - «Δημιουργείται η μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο»

«Σήμερα σφραγίσαμε μια ιστορική συμφωνία που δημιουργεί τη μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κάγια Κάλας μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία ΕΕ - Mercosur μεταξύ της προέδρου ης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και των προέδρων από τέσσερις χώρες της Mercosur, των πρόεδρων της Βραζιλίας κ. Λούλα, της Αργεντινής κ. Μιλέι, της Παραγουάης, κ. Πένια και της Ουρουγουάης κ. Λακάγιε Πόου.

«Σε μια εποχή στην οποία έχουμε ανάγκη τις θετικές ειδήσεις», τόνισε η κ. Κάλας, «η συμφωνία αυτή αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη μεταξύ δύο μακροχρόνιων εταίρων: Για τους Ευρωπαίους, η συμφωνία ανοίγει μια τεράστια περιοχή στο ελεύθερο εμπόριο, εξασφαλίζοντας μεταξύ άλλων πρόσβαση σε κρίσιμες πρώτες ύλες, ενώ μειώνει τον κίνδυνο να υποκατασταθούμε ερήμην μας από τους ανταγωνιστές μας. Η συμφωνία δημιουργεί μια αγορά πάνω από 700 εκατομμυρίων ανθρώπων και γλιτώνει δασμούς δισεκατομμυρίων για την Ευρώπη. Θα αποφέρει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές».

«Αυτό σημαίνει καλή εξωτερική πολιτική. Σήμερα, είναι μια καλή μέρα για την ΕΕ και τους εταίρους μας στη Λατινική Αμερική», είπε.

Μάρος Σέφτσοβιτς: «Αυτή η συμφωνία-ορόσημο ανοίγει νέες εξαγωγικές ευκαιρίες για τις εταιρείες της ΕΕ»

«Αυτή η συμφωνία-ορόσημο ανοίγει νέες εξαγωγικές ευκαιρίες για τις εταιρείες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εξαγωγέων αγροδιατροφικών προϊόντων, εξοικονομώντας παράλληλα τελωνειακούς δασμούς άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως», δήλωσε ο επίτροπος Εμπορίου και Οικονομικής Ασφάλειας, Μάρος Σέφτσοβιτς, και προσέθεσε: «Η συμφωνία μπορεί επίσης να ενισχύσει την οικονομική μας ασφάλεια, ιδίως αναπτύσσοντας ανθεκτικές αξιακές αλυσίδες σε στρατηγικούς τομείς, όπως οι πρώτες ύλες, και να συμβάλει στις κοινές, φιλόδοξες δεσμεύσεις μας υπέρ της βιωσιμότητας. Γενικότερα, οι βασιζόμενες σε κανόνες εταιρικές σχέσεις με χώρες που συμμερίζονται τις απόψεις μας είναι αναγκαίες από γεωπολιτική και οικονομική σκοπιά. Γι' αυτό είμαι υπερήφανος που η εμπορική πολιτική της ΕΕ συνεχίζει να παράγει αποτελέσματα».

«Η συμφωνία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή και για τις δύο πλευρές»

«Η συμφωνία έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή και για τις δύο πλευρές, καθώς προσφέρει ευκαιρίες για σημαντικά αμοιβαία οφέλη, μέσω της ενίσχυσης της γεωπολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και της συνεργασίας για τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και συγκεκριμένα, όπως τονίζεται:

* Θα συσφίξει τους στρατηγικούς εμπορικούς και πολιτικούς δεσμούς ανάμεσα σε αξιόπιστους εταίρους που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες.

* Θα στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και των δύο πλευρών, ανοίγοντας εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες και εξασφαλίζοντας βιώσιμη πρόσβαση και βιώσιμη επεξεργασία πρώτων υλών.

* Συνιστά ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με ισχυρές, συγκεκριμένες και μετρήσιμες δεσμεύσεις για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών.

* Λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των Ευρωπαίων, συμπεριλαμβανομένου του εξαιρετικά σημαντικού γεωργικού τομέα της ΕΕ.

* Θα συμβάλει στην αύξηση των εξαγωγών των γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ, προστατεύοντας παράλληλα τους ευαίσθητους τομείς.

Υπογραμμίζεται, δε, ότι «η συμφωνία τηρεί τα πρότυπα της ΕΕ για την υγεία των ζώων και την ασφάλεια των τροφίμων, εμποδίζοντας την είσοδο μη ασφαλών προϊόντων στην αγορά της ΕΕ».

«Τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής ασφάλειας της ΕΕ και της Mercosur»

Επιπλέον, στην ίδια ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι αυτή η «συμφωνία-ορόσημο»:

* Θα προστατεύσει και θα διαφοροποιήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού.

* Θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για όλα τα είδη επιχειρήσεων, καταργώντας συχνά απαγορευτικούς δασμούς στις εξαγωγές της ΕΕ προς τη Mercosur.

* Θα εξοικονομήσει δασμούς ύψους 4 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις της ΕΕ ετησίως.

* Θα προσελκύσει εμπορικό ενδιαφέρον σε στρατηγικούς βιομηχανικούς τομείς μηδενικών καθαρών εκπομπών, όπως οι τεχνολογίες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα καύσιμα χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών.

* Θα βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αυξήσουν τις εξαγωγές τους, μειώνοντας τη γραφειοκρατία.

* Θα εξασφαλίσει μια αποτελεσματική, αξιόπιστη και βιώσιμη ροή πρώτων υλών, που είναι κρίσιμη για την παγκόσμια πράσινη μετάβαση.

«Η δέσμευση για βιωσιμότητα ενισχύεται»

Με τη συμφωνία αυτή, «οι δεσμεύσεις βιωσιμότητας ΕΕ-Mercosur ενισχύονται», καθώς «η συμφωνία του Παρισιού καθίσταται ουσιώδες στοιχείο της σχέσης ΕΕ-Mercosur», αναλαμβάνονται «συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ανάσχεση της αποψίλωσης των δασών» και «σαφείς και εκτελεστές δεσμεύσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη, οι οποίες καλύπτουν, μεταξύ άλλων, τα εργασιακά δικαιώματα και τη βιώσιμη διαχείριση και προστασία των δασών» και «οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο στην εποπτεία της υλοποίησης της συμφωνίας, εντάσσοντας τους προβληματισμούς τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το περιβάλλον».

Επιπλέον, «μέσω στήριξης της ΕΕ ύψους 1,8 δισ. ευρώ θα διευκολυνθεί η δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση στις χώρες της Mercosur, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Global Gateway».

Επόμενα βήματα

Η προτεινόμενη συμφωνία ΕΕ-Mercosur αποτελείται από έναν «πυλώνα πολιτικής και συνεργασίας και από έναν εμπορικό πυλώνα», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ολοκλήρωση, δε, των διαπραγματεύσεων αποτελεί το πρώτο βήμα της διαδικασίας σύναψης της συμφωνίας και, μετά την τελική νομική επεξεργασία και από τις δύο πλευρές, το κείμενο θα μεταφραστεί σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ και στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραθέτει και ηλεκτρονικούς συνδέσμους για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία όπως είναι «Οι ευρωτήσεις και απαντήσεις για τη συμφωνία» (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/qanda_24_6245) και γενικότερες πληροφορίες για τις «Σχέσεις ΕΕ-Mercosur» (https://policy.trade.ec.europa.eu/eu-trade-relationships-country-and-region/countries-and-regions/mercosur/eu-mercosur-agreement_en)

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» λέει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός

Στα ανώτερα χαρακτηριστικά ποιότητας που διαθέτουν η ελιά και το ελληνικό λάδι πρέπει να στοχεύσει η χώρα μας, προκειμένου να αντέξει την κλιματική αλλαγή και να παραμείνει ψηλά στον διεθνή ανταγωνισμό, σύμφωνα με τον κορυφαίο για το 2023 Ευρωπαίο ελαιοπαραγωγό, Γιώργο Σακελλαρόπουλο.

   Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σακελλαρόπουλος, σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την τελευταία διετία γύρω από τον ευρωμεσογειακό ελαιώνα, τις ορατές πλέον συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και περισσότερο αυτή της παρατεταμένης ξηρασίας σε πολλές χώρες καθώς και τις διεθνείς ανακατατάξεις στον κατάλογο των χωρών που παράγουν ελαιόλαδο - επιτραπέζιες ελιές, ο ελαιοπαραγωγός από τη Σπάρτη προτείνει «η ελληνική ελαιοκομία να στραφεί αποκλειστικά στη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια (και δη την πιστοποιημένη), αφού το περιβάλλον και το μικροκλίμα της χώρας μας το επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό, και έτσι να γίνει ο μεγαλύτερος ελαιοπαραγωγός παγκοσμίως αποκλειστικά βιολογικών ελαιολάδων και ελιών».

   «Πιστεύω», λέει απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το μέλλον της ελληνικής ελαιοκομίας, «ότι η ελληνική ελαιοκαλλιέργεια δεν έχει κανένα λόγο να "αντιγράψει" μοντέλα καλλιέργειας άλλων χωρών, που έκαναν σημαία τους την υπέρπυκνη φύτευση ελιών και τους γραμμικούς αρδευόμενους ελαιώνες. Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι το ποσοτικό βάρος της παγκόσμιας παραγωγής οδηγείται από άλλες χώρες, που έτρεξαν το μοντέλο της υπέρπυκνης φύτευσης γραμμικών ελαιώνων, με κυρίαρχη την Ισπανία, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια εξειδικεύτηκε σε αυτό τον τομέα. Θεωρώ ότι είναι καιρός να κάνουμε το μειονέκτημα (της ποσότητας) ένα μεγάλο πλεονέκτημα, να αναδείξουμε την παραδοσιακή ελληνική ελαιοκαλλιέργεια, τις υγειοπροστατευτικές ιδιαιτερότητες που έχουν τα παραγόμενα ελαιοπροϊόντα, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα μας, τη βιοκαλλιέργεια και τις γηγενείς ελληνικές ποικιλίες μας, με μια φράση το ελληνικό Terroir».

   Ο ίδιος, μετά από 32 χρόνια ενασχόλησης στη βιολογική καλλιέργεια ελαιολάδου - και ελιάς, υποστηρίζει ότι αυτή η πρόταση είναι συνυφασμένη με το μέλλον της ελληνικής ελαιοκαλλιέργειας. «Μόνο με τη διαφοροποίηση και την εξειδίκευση, και όχι με τον "μιμιτισμό" άλλων χωρών που βλέπω τα τελευταία χρόνια να υφίσταται στην ελληνική ελαιοκαλλιέργεια, μπορεί η ελληνική ελαιοκομία να δημιουργήσει εξαγώγιμα ελαιοπροϊόντα με ταυτότητα, καθώς και με μακροπρόθεσμη υπεραξία», προσθέτει.

   Το σκηνικό αναμφίβολα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Η ξηρασία μάλιστα πλήττει τις μεσογειακές - ελαιοκομικές χώρες και «...μήπως οδηγεί και σε αναγκαστικό επαναπροσδιορισμό καλλιέργειας, μέτρων;». «Συμφωνώ. Οι καιρικές συνθήκες, συνεπεία της κλιματικής αλλαγής που επικρατούν κυρίαρχα την τελευταία πενταετία, με την ξηρασία, την ανομβρία, τις πλημμύρες και αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα, έχουν αλλάξει το τοπίο στον πρωτογενή τομέα γενικότερα αλλά και στη χώρα μας. Ειδικά η φετινή ξηρασία και ανομβρία, σε συνδυασμό με την ηλιακή ακτινοβολία στην ελαιοκαλλιέργεια, μας δίνει τραγικά αποτελέσματα στην παραγόμενη ποσότητα και ποιότητα στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες βέβαια τις χώρες της Μεσογείου. Ναι, πιστεύω ότι χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της ελληνικής ελαιοκαλλιέργειας στις πρωτόγνωρες και παρατεταμένες καιρικές συνθήκες που επικρατούν, χρειάζεται η επιστημονική γνώση των ειδικών που θα συνδράμει στα μέτρα που θα προταθούν αλλά και θα εφαρμοστούν από όλους μας, ούτως ώστε να τεθούν νέοι στόχοι προσαρμοσμένοι στις αρνητικές καιρικές συνθήκες, για να παραμείνει η ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, όχι απλά βιώσιμη, αλλά και να αναπτυχθεί περαιτέρω. Άλλωστε, το δικαιούνται τα δύο βασικά εξαγώγιμα εθνικά μας προϊόντα,(το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές μας), τα δύο από τα τρία βασικότερα εξαγώγιμα τρόφιμα της Ελλάδας...».

   Δεν πρόκειται για παροδικό φαινόμενο...

   Για εκείνους που πιστεύουν ότι η ξηρασία και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ένα παροδικό φαινόμενο, ο κ. Σακελλαρόπουλος απαντά ότι σίγουρα δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι τέτοιο. «Η κλιματική αλλαγή -κρίση θα έλεγα καλύτερα, ήρθε και θα μείνει. Άλλωστε πολλοί επιστήμονες έχουν αναφερθεί διεξοδικά στο τι περιμένουμε στο άμεσο μέλλον. Η κλιματική κρίση θα έχει ένταση και θα μας δείχνει με αυξανόμενη συχνότητα την αρνητική δυναμική της. Από την εμπειρία και την ενασχόλησή μου με την Ελαιοκομία, το φαινόμενο αυτό φαινόταν ότι έρχεται εδώ και χρόνια, με πιο αργά σημάδια προ δεκαετίας ή εικοσαετίας, μέχρι που σήμερα το βιώνουμε πολύ έντονα και με σοβαρές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια. Σαφέστατα, δεν "μπορούμε" να περιμένουμε τη Φύση να αποκαταστήσει την ισορροπία και να το θεωρήσουμε ως κάτι το παροδικό. Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας στην παραγωγή της τροφικής αλυσίδας, άλλωστε οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι οι άνθρωποι δεν είμαστε αυτότροφοι, αλλά ετερότροφοι, και έχουμε επιβιωτική ανάγκη τα παραγόμενα τρόφιμα του πρωτογενή τομέα».

   Η δική του επένδυση στην ελιά και το λάδι στέκεται πάντως πάνω από την καθιερωμένη πρακτική του Ευρωπαίου ελαιοπαραγωγού που στηρίζεται στο «καλλιεργώ- παράγω- πουλώ» ποιοτικό προϊόν αλλά και εκείνου του σύγχρονου επιχειρείν και μάρκετινγκ : «βραβεύομαι-εξάγω στη διεθνή αγορά»...

   Η επένδυσή του είναι σταθερά στραμμένη και στον τομέα της Υγείας και σίγουρα κανένας άλλος Έλληνας ή Ευρωπαίος παραγωγός δεν έχει συνάψει τόσες συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, που να αποσκοπούν στην ανάδειξη των ευεργετικών δράσεων του ελληνικού ελαιόλαδου και της ελιάς στην ανθρώπινη υγεία.

   ΕΚΠΑ, Φαρμακευτική Σχολή και 4 φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια

   «Πιστεύαμε εξαρχής -απάντησε- ότι πέρα από τη γεύση και την υψηλή ποιότητα, η ελιά και τα προϊόντα της μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Για τον λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει συνέργειες με καθηγητές και ερευνητές, συμμετέχοντας σε μια πληθώρα ερευνών και κλινικών μελετών με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αμερικής και της Ελλάδας, όπως το Harvard (Σχολή Δημόσιας Υγείας), το Yale (Ιατρική Σχολή και Δημόσιας Υγείας), το Auburn (Κολλέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής και το Τμήμα Ανακάλυψης και Ανάπτυξης Φαρμάκων), το Temple(Κέντρο Αλτσχάιμερ) από την Αμερική, το ΕΚΠΑ και τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών καθώς και την Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών αλλά και το Βιοπαθολογικό Εργαστήριο του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών», επισημαίνει ο κ. Σακελλαρόπουλος.

   Ελαιόλαδα και οι φυσικές επιτραπέζιες ελιές των συγκεκριμένων ελαιώνων -προσθέτει- επιλέχθηκαν για κάθε μελέτη ξεχωριστά, αφού οι ερευνητές τα εξέτασαν και τα συνέκριναν με πολλά ελαιοπροϊόντα από όλο τον κόσμο και διαπίστωσαν ότι περιέχουν πολλαπλάσια υγειοπροστατευτικά συστατικά, πολλές φορές εμφανίζοντας τόσο υψηλές τιμές που ξεπερνούν το 800 % του μέσου όρου, με τιμές δηλαδή που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν στη διεθνή βιβλιογραφία.

   Οι μελέτες αυτές έχουν να κάνουν με τη νόσο Alzheimer και την υγεία του εγκεφάλου, με τη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης, με τις φλεγμονές, με τους καρδιαγγειακούς δείκτες και τις καρδιακές παθήσεις. Στις μελέτες συμμετέχουν εθελοντές και ασθενείς, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της υγείας τους. Παράλληλα, έχουν αποτελέσει έναυσμα για να δημιουργηθούν καινοτόμα προϊόντα, που αν μη τι άλλο βοηθούν στην διεύρυνση και την εξέλιξη της Ελαιοκομίας καθώς είναι μια επιστήμη με τεράστια συνεισφορά στην ανθρώπινη αλλά και την περιβαλλοντική υγεία.

   Πριν από λίγες ημέρες, ο αριθμός των βραβείων που έχουν αποσπάσει σε διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου - ελιάς τα προϊόντα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου ξεπέρασαν τα 1000, αριθμός ...παγκόσμιο ρεκόρ και πιθανόν ακατάρριπτο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η 32 ετών διαδρομή που ακολούθησε για αυτήν την ασυναγώνιστη καρποφορία βραβείων είναι ...γνωστή: σταθερή προσήλωση στην πολύ υψηλή ποιότητα παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, με καινοτομίες και νέες μεθόδους στην καλλιέργεια και την επεξεργασία των ελαιοπροϊόντων, «...έχοντας απώτερο στόχο την ανάδειξη όλων αυτών των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι της ελαιοκομίας».

   «Το γενικό συμπέρασμα», σημειώνει, «είναι ότι η χώρα μας, η Ελλάδα, η ελληνική βιολογική Ελαιοκομία, μέσω όλων αυτών των διακρίσεων, βρίσκουν τις πρωτιές και τις κορυφαίες θέσεις που τους αξίζουν στο διεθνές περιβάλλον, σε όλες τις ηπείρους».

   Τη μεγαλύτερη χαρά πάντως ο ελαιοπαραγωγός από τη Σπάρτη τη γεύτηκε το 2018, αν και σημειώνει ότι «είναι πολλές οι διακρίσεις» που θεωρεί κομβικές καθώς «έγραψαν ιστορία για τα ελληνικά χρώματα και προήλθαν μετά από πολύχρονη προετοιμασία, ανοίγοντας «...νέους δρόμους στην ελληνική βιολογική Ελαιοκομία».

   Το 2018 ήταν η χρονιά της 1ης θέσης στον κόσμο για ελληνικό ελαιόλαδο με το Majestic blend evoo, των συγκεκριμένων ελαιώνων και μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν είχε βρεθεί ποτέ ένα ελληνικό ελαιόλαδο στην 1η θέση κατηγορίας στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων. «...Από το 2018 έως και το 2023, μεσολάβησαν άλλες τέσσερις κατακτήσεις πρώτων θέσεων των ελαιολάδων μας στην παγκόσμια κατάταξη, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει πετύχει άλλος ελαιοπαραγωγός από όλο τον κόσμο», σημειώνει ο κ. Σακελλαρόπουλος. Ιδιαίτερη σημασία αλλά και συμβολισμό για τον ίδιο έχει, όπως είπε, η τριπλή κορυφή του 2022 -για πρώτη φορά στην ιστορία της διεθνούς ελαιοκομίας. Τι σημαίνει τριπλή κορυφή; «...Η Ελλάδα ως ελαιοπαραγωγός χώρα, οι βιολογικοί ελαιώνες της Σπάρτης (Σακελλαρόπουλου) ως ελαιοπαραγωγοί και το ελαιόλαδό τους βρέθηκαν, στην κατηγορία τους, ταυτόχρονα στην 1η θέση του κόσμου, βάσει της παγκόσμιας κατάταξης, η οποία προσμέτρησε 18.312 δείγματα ελαιολάδου, από 38 ελαιοπαραγωγικές χώρες και 1986 εταιρείες - παραγωγούς. Πέρυσι, στη Βαλένθια της Ισπανίας, στο Πανευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας και Οινολογίας CEUCO, ο κ. Σακελλαρόπουλος έγινε ο πρώτος ελαιοπαραγωγός που του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Καλύτερου Ευρωπαίου Ελαιοπαραγωγού», «...μεγάλη και τιμητική ευρωπαϊκή διάκριση, που δεν είχε λάβει άλλος ελαιοπαραγωγός από όλη την Ευρώπη, στα τελευταία 17 χρόνια διοργάνωσης των Ευρωπαϊκών γαστρονομικών βραβείων».

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Ανοίγουν" οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες - Σε διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης με τους παραγωγούς για την ενίσχυση της παρουσίας τους

«Είμαστε υπέρ των πολλών δυνατοτήτων και της αύξησης του ανταγωνισμού για την αποκλιμάκωση των τιμών. Είναι επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσει την συμμετοχή των παραγωγών στις λαϊκές αγορές και την πρόσβαση των πολιτών απευθείας στους παραγωγούς».

Αυτό δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος και σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος για την αύξηση της συμμετοχής των παραγωγών στις λαϊκές αγορές ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να πραγματοποιούνται λαϊκές αγορές και τις απογευματινές ώρες, προκειμένου να διευκολυνθούν τόσο οι καταναλωτές στις αγορές τους όσο και οι παραγωγοί καθώς το πρωί έχουν τις αγροτικές εργασίες τους.

Όπως έχει επισημάνει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο διάλογος βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος έχει επισημάνει ότι στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός αλλά και μια αδιαμεσολάβητη σχέση μεταξύ του αγρότη-παραγωγού και του καταναλωτή.

Αυτή τη στιγμή στις λαϊκές αγορές, πρόσθεσε ο ίδιος, υπάρχει μείγμα παραγωγών και εμπόρων. Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης στους παραγωγούς να πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές ενώ εξετάζεται να δημιουργηθούν και νέες λαϊκές αγορές. Όπως υπογράμμισε όμως, αυτό θα γίνεται με απόφαση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή ο αρμόδιος φορέας της ΤΑ για τις λαϊκές αγορές της περιοχής, θα παίρνει την απόφαση για το πού και το πότε θα λειτουργούν οι λαϊκές για τους παραγωγούς αλλά και για το εάν θα υπάρξουν και απογευματινές λαϊκές αγορές για την διευκόλυνση των καταναλωτών όσο και των ίδιων των παραγωγών καθώς, πέρα από το οικονομικό σκέλος για την λειτουργία των λαϊκών αγορών, υπάρχει και το σκέλος της όχλησης.

Σύμφωνα με την πορεία του διαλόγου, οι λαϊκές αγορές χωρίς μεσάζοντες θα «στηθούν» κυρίως στα αστικά κέντρα της περιφέρειας και κάθε παραγωγός θα έχει τη δυνατότητα, εντός των ορίων του νομού του, να έχει τον πάγκο του και να πουλά τα προϊόντα του.

Για το σχετικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας οι παραγωγοί από την πλευρά τους υπογραμμίζουν πως για να υπάρχουν ακόμη φτηνότερες τιμές από αυτές που προσφέρει και σήμερα μια λαϊκή αγορά, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βοηθηθεί ο παραγωγός στα κόστη που πληρώνει ενώ σημειώνουν ότι υπάρχουν αρκετές λαϊκές αγορές, δεν είναι τόσο σημαντικό να δημιουργηθούν νέες όσο να γίνει ευκολότερο να συμμετέχουν περισσότεροι παραγωγοί στις ήδη υπάρχουσες - οι οποίες είναι 1000 σε όλη τη χώρα και 300 στο λεκανοπέδιο Αττικής - ενώ σε ότι αγορά στην απογευματινή λειτουργία τους θα πρέπει να λυθούν και πολλά διαδικαστικά προβλήματα όπως πχ ότι θα πρέπει να υπάρχει φωτισμός.

 
 
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.