Τίτλοι:
Σάκης Τζωρτζίδης

Σάκης Τζωρτζίδης

URL Ιστότοπου:

Οδηγίες για ίαση και ευεξία μέσα από τα αρωματικά φυτά

Τσάι του βουνού και δίκταμο για το αναπνευστικό, θρούμπι για την καρδιά, κρίταμο για το ήπαρ, μαντζουράνα και φασκόμηλο για το γαστρεντερικό μπορούν να δράσουν ευεργετικά και προτείνονται από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμός Δήμητρα (ΕΛΓΟ Δήμητρα). Στο πλαίσιο, μάλιστα, της Παγκόσμιας Ημέρας περιβάλλοντος, ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων διοργανώνει το ερχόμενο Σάββατο (10 Ιουνίου) εκδήλωση με θέμα «Ίαση και ευεξία», με παράλληλη φύτευση ενός θεραπευτικού κήπου και γευσιγνωσίες μειγμάτων από βότανα.

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό/ΜακεδονικόΠρακτορείο Ειδήσεων, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων - ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και υπεύθυνη του Βαλκανικού Κήπου, Δρ. Ελένη Μαλούπα, στην ανοιχτή εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί με εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά, θα δημιουργηθεί κήπος με αρωματικά φυτά που ευνοούν ή θεραπεύουν συγκεκριμένα όργανα στο ανθρώπινο σώμα και θα μοιραστεί ενημερωτικό φυλλάδιο με τα οφέλη των φυτών για κάθε ανθρώπινο όργανο.

«Θα πραγματοποιηθεί και γευσιγνωσία ροφημάτων με 6 μείγματα από 20 βότανα και ενημέρωση για το τι κάνει το καθένα στον οργανισμό μας ενώ θα δοθούν και οι ανάλογες συνταγές» λέει η κ. Μαλούπα. Το πρόγραμμα των δράσεων περιλαμβάνει γιόγκα στη φύση, εθνοβοτανικό περίπατο με ξενάγηση στον Βαλκανικό Κήπο και μουσική εκδήλωση με τραγούδια με θέματα τα φυτά και τη φύση από το σχήμα «Εμείς και εμείς».

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο που θα μοιραστεί στην εκδήλωση, τα αυτοφυή στην Ελλάδα είναι περισσότερα από 6.600 είδη και υποείδη και αντιστοιχούν στο περίπου 50% της ευρωπαϊκής χλωρίδας. Ποσοστό 15-20% αυτών είναι ενδημικά της Ελλάδας. Οι ευεργετικές ιδιότητες ορισμένων άγριων φυτών στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλές και σύνθετες, ενώ στο παρελθόν σχεδόν όλα τα φάρμακα ήταν φυτικής προέλευσης. Σήμερα, πολλές χημικές ενώσεις του φυτικού μεταβολισμού είναι αποδεδειγμένα βιολογικώς δραστικά προϊόντα, με ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο.

Οι ορχιδέες «ποζάρουν» στην εκδήλωση

Οι επισκέπτες στην εκδήλωση θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν και την έκθεση φωτογραφίας με θέμα τα βολβόφυτα του Βαλκανικού Βοτανικού κήπου του Άγγελου Ζορζοβίλη. Όπως σημειώνει ο ίδιος σε συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης, περιηγούμενος στον Κήπο, ανάμεσα σε όλα αυτά τα βοτανικά θαύματα που περιέχει, την προσοχή του τράβηξαν οι ορχιδέες και τα βολβοειδή λουλούδια.

«Είναι γεγονός ότι η εξαίσια ομορφιά, τα περίπλοκα μοτίβα και τα μαγευτικά τους χρώματα έχουν γοητεύσει τους επιστήμονες, τους καλλιτέχνες και τους φίλους της φύσης για αιώνες. Έτσι, λοιπόν, σε συνεργασία με τη Δρ. Ελένη Μαλούπα και τη βοήθεια της Δασολόγου/ Βοτανικού, Δρ. Χαράς Χαραλαμπίδου ξεκίνησε ένα ταξίδι ανακάλυψης του μαγευτικού βασιλείου των λουλουδιών των βολβωδών φυτών, μέσα από τον φωτογραφικό μου φακό. Σε αυτό το ταξίδι εμπνεύστηκα από την κομψότητα και το μυστήριο τους και προσπάθησα να συλλάβω την γοητεία τους με τρόπο που να αποκαλύπτει την μοναδική τους ουσία και ομορφιά» τονίζει σχετικά.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωταγώγηση Δημαρχείου για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Σε μία συμβολική ενέργεια στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, η οποία τιμάται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου, προχωρά ο Δήμος Βέροιας, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Νέας Νικομήδειας «Η Αγάπη».

Το Δημαρχείο της πόλης θα φωταγωγηθεί σε χρώμα κόκκινο το βράδυ της 14ης Ιουνίου, στέλνοντας το μήνυμα για μία από τις μεγαλύτερες πράξεις αλτρουϊσμού, αλληλεγγύης και ευθύνης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

«Με τη συμβολική φωταγώγηση του κτιρίου του Δημαρχείου θέλουμε να επισημάνουμε το αξιόλογο έργο του Συλλόγου “Αγάπη”, ο οποίος κάθε χρόνο αυξάνει την παρακαταθήκη σε φιάλες, καθώς οι ανάγκες για αίμα μεγαλώνουν. Η αιμοδοσία είναι μία πράξη κοινωνικής ευαισθησίας» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.

Η ευρύτερη διάδοση της σημασίας του εθελοντισμού στον τομέα της υγείας και οι ενημερωτικές δράσεις, αποτελούν την έμπρακτη υποστήριξη των φορέων προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την ΠΚΜ για συμμετοχή στη διεθνή έκθεση Food and Life 2023 στο Μόναχο

 Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της πολιτικής της για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της περιοχής, προτίθεται να συμμετάσχει στη διεθνή έκθεση “Food and Life 2023”, που θα πραγματοποιηθεί από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2023 στο εκθεσιακό κέντρο  Messe München στο Μόναχο της Γερμανίας.

          Η διεθνής έκθεση “Food & Life” αποτελεί τη μεγαλύτερη έκθεση B2C Τροφίμων και Ποτών της Βαυαρίας και της Νότιας Γερμανίας με απευθείας πώληση στον τελικό καταναλωτή. Έχει καθιερωθεί ως σημείο συνάντησης των γευσιγνωστών της ποιοτικής παραδοσιακής κουζίνας και των τοπικών σπεσιαλιτέ, με πλήθος live παρουσιάσεων, μαγειρικών show και συνεντεύξεων. Πάνω από 120.000 επισκέπτες συρρέουν κάθε χρόνο για να γνωρίσουν, να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν παραδοσιακά τοπικά εδέσματα και ποτά από την Ευρώπη και τον κόσμο. Στόχος της έκθεσης είναι να γνωρίσουν οι Γερμανοί καταναλωτές και οι επαγγελματίες του κλάδου τις παραδοσιακές αλλά και νέες γεύσεις, σε συνδυασμό με τις πραγματικές ιστορίες πίσω από τα προϊόντα και τους ανθρώπους που τα παράγουν.

Στη εν λόγω έκθεση συμμετέχουν μικροί και μικρομεσαίοι παραγωγοί και επιχειρήσεις τροφίμων (κρεατικά, γαλακτομικά, αλλαντικά, θαλασσινά, προϊόντα ελιάς, βότανα, μπαχαρικά, μελισσοκομικά), ποτών και οίνου από την Ευρώπη, παραδοσιακά τρόφιμα, τοπικές σπεσιαλιτέ, προϊόντα delicatessen, μπύρες, οίνοι και ηδύποτα από τους καλύτερους μικρούς παραγωγούς, βιολογικά-οργανικά προϊόντα.

          Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει για πρώτη φορά στην έκθεση “Food and Life” με στόχο την παρουσίαση και γευσιγνωσία των εκλεκτών προϊόντων που παράγονται στην εδαφική της επικράτεια στη γερμανική αγορά, την  ανάδειξη της διατροφικής αξίας και του τοπικού χαρακτήρα των προϊόντων. Επίσης, η συμμετοχή της ΠΚΜ στοχεύει στην καλύτερη δυνατή προβολή και ενίσχυση του brand της “Μακεδονικής Κουζίνας” στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, τη δημιουργία/ενίσχυση της ζήτησης των προϊόντων σε υφιστάμενα σημεία πώλησης στη Βαυαρία και στη νότια Γερμανία, τη δημιουργία νέων συνεργασιών και τη διεύρυνση του δικτύου διανομής στη Γερμανία και τέλος, τη λιανική πώληση στο κοινό της έκθεσης των εκλεκτών προϊόντων.

        Για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση θα παραδοθεί σε προνομιακό σημείο σε Hall της έκθεσης ειδικά διαμορφωμένος χώρος, που ενδεικτικά θα περιλαμβάνει τα εξής: 1 πάγκο παρουσίασης-πώλησης 110x60xΥ80cm με ράφι αποθήκευσης, 1 ανοιχτή προθήκη 64x28xY159cm με 4 ράφια, ψηφιακές εκτυπώσεις με το λογότυπο και την επωνυμία του εκθέτη, αποθηκευτικό χώρο, στρογγυλά τραπέζια για συναντήσεις Β2Β και καθίσματα σε επαρκή αριθμό που να καλύπτουν τις ανάγκες των εκθετών, μεταφορά των προϊόντων κ.ά.

  Για την υλοποίηση των παραπάνω και την αρτιότερη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν για να προβάλουν τα προϊόντα τους μέσα από το ενιαία διαμορφωμένο  περίπτερο της ΠΚΜ, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους (βλ. συνημμένη φόρμα συμμετοχής) στα e-mail: g.karali@pkm.gov.gr ή dao@pkm.gov.gr το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023.

Λόγω συγκεκριμένου αριθμού των stand, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τη διάθεσή τους λαμβάνοντας υπόψη:

- τον εξαγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης και αν διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις

- τη δραστηριότητα της επιχείρησης και κατά πόσο συμβάλλει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

- την εκπροσώπηση όσο το δυνατό περισσότερων Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΚΜ

- τις επιχειρήσεις που δεν έχουν συμμετάσχει ξανά σε περίπτερο της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις.

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι τα προϊόντα τους να έχουν παραχθεί/ τυποποιηθεί/ μεταποιηθεί εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς επίσης η επωνυμία της επιχείρησης ή η ετικέτα της συσκευασίας των προϊόντων να μην παραπέμπουν σε άλλη Περιφέρεια.  

          Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας καθώς και για άλλες δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης του Τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων στα τηλέφωνα 2313330391 (Χαρίκλεια Τσιαμπαλή) και 2313330052 (Μαρία Ελευθεριάδου).

          Στη σχετική ανακοίνωση που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα της ΠΚΜ επισυνάπτεται η φόρμα συμμετοχής για τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

CIES: Ο Χάαλαντ ακριβότερος παίκτης στον κόσμο με εκτιμώμενη αξία 245,1 εκατ. ευρώ

Ο πρώτος σκόρερ της Μάντσεστερ Σίτι και της Premier League, Έρλινγκ Χάαλαντ,με εκτιμώμενη μεταγραφική αξία 245,1 εκατομμύρια ευρώ είναι ο ακριβότερος παίκτης στον κόσμο, όπως αναφέρεται στην τελευταία έρευνα του CIES Football Observatory, του διεθνούς κέντρου αθλητικών ερευνών, το οποίο βρίσκεται στο Νοσατέλ της Ελβετίας και δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη FIFA.

Δύο άλλοι ποδοσφαιριστές κάτω των 23 ετών, ο Βινίσιους Τζούνιορ (Ρεάλ Μαδρίτης) και ο Μπουκάγιο Σάκα (Άρσεναλ), που μόλις παρέτεινε το συμβόλαιό του με την Άρσεναλ, συμπληρώνουν το βάθρο, με εκτιμώμενες αξίες 196,3  και 195,8 εκατ. ευρώ. 

Ο Άγγλος διεθνής μέσος Μπορούσια Ντόρτμουντ, Τζουντ Μπέλινγκχαμ, είναι τέταρτος με εκτιμώμενη αξία 190,2 εκατ. ευρώ, μπροστά από το Βραζιλιάνο Ροντρίγκες (Ρεάλ Μαδρίτης-184,5 εκατ. ευρώ) και το δίδυμο της Μπαρτσελόνα, Πέδρι Γκονσάλεθ (178) και Πάμπλο Γκάβι (174,1).  

Οι Τζαμάλ Μουσιάλα (Μπάγερν-170,2), Φιλ Φόντεν (Μάντσεστερ Σίτι-166,8) και Κιλιάν Μπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν-163,2) συμπληρώνουν τη λίστα των 10 κορυφαίων.

Οι υψηλότερες εκτιμώμενες αξίες για παίκτες εκτός των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων  καταγράφηκαν για δύο κορυφαία ταλέντα της Πορτογαλίας: τον Αντόνιο Σίλβα (Μπενφίκα-89,5) και τον Γκονσάλο Ράμος (Μπενφίκα-82,3). 

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.