Στο σχέδιο εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλήρη διασφάλιση των κονδυλίων που λαμβάνουν παράγωγα, αγρότες και κτηνοτρόφοι, αλλά και στην εφαρμογή του Metro 23 για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας σήμερα κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» και στην ΕΡΤ news στην εκπομπή « Newsroom ».
ΟΠΕΚΕΠΕ
Σύμφωνα με τους Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα, τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ προέρχονται από το παρελθόν και μεγιστοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, γι' αυτό και η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην ενσωμάτωση του στην ΑΑΔΕ. Κι αυτό γιατί έχει κενά σε όλη τη διαδικασία που προβλέπεται για να καταβληθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι στους δικαιούχους παραγωγούς, αγρότες και κτηνοτρόφους.
« Τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ ξεκίνησαν από το 2015, επί ΣΥΡΙΖΑ, με την εφαρμογή της «τεχνικής λύσης», όπου σε περιοχές, κυρίως νησιωτικές, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα δόθηκε η δυνατότητα να κατανέμονται βοσκοτόπους μακριά από την περιοχή που ήταν τα ζώα. Το 2017 το μέτρο αυτό επεκτάθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και δόθηκε η δυνατότητα να παίρνουν επιδοτήσεις αυτοί που είχαν βοσκότοπους ακόμη κι αν δεν είχαν ζώα. Αυτό καταργήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας », επισήμανε ο κ. Κέλλας.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ για πολλά χρόνια δεν έχει δικό του πληροφοριακό σύστημα και δεν έχει ολοκληρωθεί τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, οι λεγόμενοι βοσκοτοπικοί χάρτες, γιατί οι Περιφέρειες επί τρία χρόνια δεν ολοκλήρωσαν το έργο.
Σύμφωνα με τον κ. Κέλλα, με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, τον Δεκέμβριο επανήλθε το ζήτημα στη δικαιοδοσία του Υπουργείου και όπως είπε η Κοινωνία της Πληροφορίας ολοκληρώνει την τεύχη δημοπράτησης. « Υπολογίζουμε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες. Στόχος της κυβέρνησης είναι οι κατανομές και οι επιδοτήσεις να γίνουν δίκαια, με διαφάνεια και να ολοκληρώνονται έγκαιρα οι πληρωμές. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να ενσωματωθεί στην ΑΑΔΕ », είπε ο κ. Κέλλας.
Όπως είπε ο Υφυπουργός, « η ενσωμάτωση στην ΑΑΔΕ θα γίνει σταδιακά σύμφωνα με τις απαιτούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κατατεθούν στη Βουλή εντός Ιουλίου. Η πλήρης ενσωμάτωση του Οργανισμού θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2026.
Οι αγρότες δεν θα απολέσουν την οικονομική στήριξη που λαμβάνουν. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα συνεχίσει να επιτελεί το έργο του, να κατανέμει και να πληρώνει τις ενισχύσεις. Σήμερα άνοιξε το ΟΣΔΕ και μέχρι την Παρασκευή θα γίνουν κανονικά οι πληρωμές για τις συνδεδεμένες και για ό,τι έχει προγραμματιστεί», διαβεβαίωσε ο κ. Κέλλας.
« Όπου υπάρχουν καταγγελίες για απάτες και πλαστά συμφωνητικά έχουν ήδη διαβιβαστεί στον εισαγγελέα. Όποιος έλαβε χρήματα παράνομα θα κληθεί να επιστρέψει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κέλλας, διευκρινίζοντας ότι όλες οι παρεμβάσεις γίνονται με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής.
« Η χώρα σε αυτή την προγραμματική περίοδο λαμβάνει 19,3 δις. ευρώ από κοινοτικούς πόρους. Κάθε χρόνο στον αγροτικό πληθυσμό καταβάλλονται 2,3 δις. ευρώ σε 680.000 ΑΦΜ », δήλωσε ο κ. Κέλλας.
Μετρό 23
Σύμφωνα με τον ΥφΑΑΤ, για πρώτη φορά η κυβέρνηση εφαρμόζει το Μέτρο 23 του ΠΑΑ, συνολικού προϋπολογισμού 178 εκατ. ευρώ, μέσω του οποίου θα δοθούν σε αγρότες για μια πλειάδα αγροτικών προϊόντων που υπέστησαν ζημιές το 2024, όπως μεταξύ άλλων το βαμβάκι, ο αραβόσιτος, όλες οι ποικιλίες για αχλάδια, αμπέλια, αμύγδαλα, κ.α., και σε μελισσουργούς, εφόσον πληρούν τις εξής προθέσεις:
- Να είναι ενεργοί αγρότες.
- Να έχουν υποβάλει ΟΣΔΕ το 2024.
- Να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτικών εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ).
- Και η ζημία το 2024, πιστοποιημένα από δημόσιο οργανισμό όπως ο ΕΛΓΑ, δεν είναι μεγαλύτερη από 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά από φυσικά φαινόμενα.
«Δεν πρόκειται για ένα χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά για ένα δίχτυ ασφαλείας για τον αγροτικό κόσμο, προκειμένου να τους δώσουμε τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους μετά τη ζημία που έχουν υποστεί λόγω της κλιματικής αλλαγής. Θέλουμε να παραμείνουν στο ύπαιθρο και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους », επισήμανε ο ΥφΑΑΤ .