De minimis - Άμεση και γενναία στήριξη των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Θάλεια»
- Αναρτήθηκε από τον Σάκης Τζωρτζίδης
- Κατηγορία Αγροτικά Νέα
Ανακοίνωση του τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία
Για μια ακόμα χρονιά η κακοκαιρία του καλοκαιριού δημιούργησε πολλά προβλήματα στην αγροτική παραγωγή. Συγκεκριμένα, η κακοκαιρία «ΘΑΛΕΙΑ» στις αρχές Αυγούστου με χαλαζοπτώσεις και συνεχείς βροχοπτώσεις προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις όψιμες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών στις περιοχές τις οποίες έπληξε. Εκτός από τις ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές, για άλλη μια χρονιά προκλήθηκαν και μεγάλες μη ασφαλιστικά καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές. Μεγάλη πτώση καρπών και εκτεταμένες προσβολές από μονίλια που εξαφάνισαν το εισόδημα των παραγωγών.
Για τις ασφαλιστικά καλυπτόμενες ζημιές, θεωρούμε ότι ο ΕΛΓΑ θα τις καλύψει στο σύνολό τους, όπως ορίζει ο κανονισμός του, ενώ για τις μη καλυπτόμενες είναι επιβεβλημένη η στήριξη της πολιτείας, η οποία μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές και παρόλα τα αιτήματα των αγροτών, κωφεύει χαρακτηριστικά.
Τα προηγούμενα χρόνια (2017 – 2019) με ίδιες ζημιές η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το ΥΠΑΑΤ, αξιοποίησε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, τον Αύγουστο του 2018, και στήριξε τους αγρότες των περιοχών με δύο (2) προγράμματα de minimis.
Μετά από τέσσερα χρόνια ζημιές, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, το ρωσικό εμπάργκο και τελευταία και στις επιπτώσεις της πανδημίας, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα πρέπει να είναι ικανή ώστε οι αγρότες να συνεχίσουν να παράγουν για το καλό της χώρας και της οικονομίας.
Καλούμε το ΥΠΑΑΤ να μας εκπλήξει- για πρώτη φορά - θετικά και να προχωρήσει, άμεσα, σε μια γενναία στήριξη των αγροτών στις περιοχές που επλήγησαν αξιοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχει η χώρα αλλά και το μαξιλάρι των 37 δις. που η προηγούμενη κυβέρνηση, άφησε, αλλά και να ολοκληρώσει όλες εκείνες τις αλλαγές που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε για ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΟΡΘΙΑ.
Τελευταία άρθρα από τον/την Σάκης Τζωρτζίδης
- World Athletics : Ο Νορβηγός δεκαθλητής Σάντερ Σκοτάιμ πήρε το βραβείο «Fair Play» 2024
- Πολιτική συμφωνία για μια «πρωτοποριακή εταιρική σχέση» ΕΕ και Mercosur
- «Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» λέει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός
- "Ανοίγουν" οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες - Σε διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης με τους παραγωγούς για την ενίσχυση της παρουσίας τους
- Αγρότες: Τα νέα μέτρα στήριξης – Τι ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕθ