Χαλαζοπτώσεις-Βροχοπτώσεις: Σε απόγνωση οι αγρότες στα Ιωάννινα - Μεγάλες οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Καλλιέργειες
Να κινητοποιηθεί άμεσα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί δήμος Ιωαννιτών, προκειμένου να δοθεί το συντομότερο αποζημίωση στον πρωτογενή τομέα. Αφορμή γι’ αυτή την έκκληση, είναι οι μεγάλες ζημιές που έχουν προκληθεί σε καλλιέργειες της περιοχής μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις.
Σημειώνει, πάντως, πως η καταγραφή των ζημιών είναι σε εξέλιξη από τον ΕΛΓΑ και κλιμάκια του. «Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα και ζητά ο δήμαρχος είναι η επίσπευση των αποζημιώσεων προκειμένου οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα να πάρουν μία μικρή ανάσα», αναφέρει ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, υπογραμμίζοντας πως πλήγμα υπέστη και η κτηνοτροφία. Καλεί τον αρμόδιο φορέα να ενεργοποιηθεί το συντομότερο, υπογραμμίζοντας πως «επιβάλλεται η διαδικασία της αποζημίωσης να διεκπεραιωθεί με ταχύτητα, γιατί αν καθυστερήσει, τότε το πλήγμα για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής θα είναι ανεπανόρθωτο».
Έκκληση προς την κυβέρνηση απευθύνει και ο Αγροτικός Σύλλογος Ιωαννίνων για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιεργητές. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται «ζοφερή», σημειώνοντας εμφατικά πως «οι άστατες καιρικές συνθήκες οι οποίες επικρατούν στην χώρα μας και ιδιαίτερα στον Νομό μας με τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις, έχουν επιφέρει ολοκληρωτική καταστροφή σε όλες τις καλλιέργειες με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα που πλησιάζουμε στο μέσο του καλοκαιριού οι αγρότες να μην έχουν κατορθώσει να συλλέξουν ούτε ένα δέμα μηδικής. Σχετικά, με την καλλιέργεια σιτηρών σημειώνει πως «μεγάλες εκτάσεις έχουν μείνει ακαλλιέργητες και σε όσες από αυτές έχουν σπαρθεί καταστράφηκαν, το ίδιο συμβαίνει και στην αμπελοκαλλιέργεια του Νομού μας όπου πάνω από το 90% των καλλιεργειών έχει υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή», θέτοντας επιπλέον και το υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά και την μείωση των τιμών διάθεσης του γάλακτος, δημιουργούν ασφυκτικές καταστάσεις στον πρωτογενή τομέα ο οποίος έχει φτάσει σε οριακό.
Πήγή: ertnews.gr
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Φυτοπροστατευτικά προϊόντα: Γιατί "δεν πιάνουν πια τα φάρμακα" και τι μπορούμε να κάνουμε
- Τζάκρη με βουλευτές του Κινήματος Δημοκρατίας: «Ανάγκη ρύθμισης για την ενιαία εφαρμογή του προγράμματος 55/67 από όλους τους φορείς που το υλοποιούν»
- Carmen® : Η ποικιλία κερασιάς που ξεχωρίζει στην παραγωγή και στην αγορά
- Πωλείται αερόσκαλα σε καλή κατάσταση
- Ενωτική Ομοσπονδία ΑΣ Ημαθίας: Η συνάντηση στο Μαξίμου με την επιτροπή των «πρόθυμων» δεν έφερε κανένα νέο μέτρο











