Δενδροκαλλιέργεια: Μετασυλλεκτικές καλλιεργητικές φροντίδες στους οπωρώνες
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Καλλιέργειες
Οι καλλιεργητικές φροντίδες που πρέπει να γίνουν στα οπωροφόρα δένδρα αυτή την περίοδο και μέχρι την έλευση του χειμώνα είναι πολύ σημαντικές για τη διατήρησή του σε καλή κατάσταση από πλευράς φυτοϋγείας και κατά συνέπεια της μετέπειτα παραγωγικής του ζωής.
Οι απαραίτητες καλλιεργητικές εργασίες περιλαμβάνουν :
Α) τον καθαρισμό των δένδρων από τα προσβεβλημένα (φωτο) ή τα ξερά κλαδιά,
Β) την επιμελημένη αφαίρεση μερών των δένδρων (π.χ. έλκη) μαζί με τμήμα υγιούς ιστού,
Γ) τη συλλογή των σάπιων ή μουμιοποιημένων καρπών που έχουν μείνει πάνω στα δένδρα ή στο έδαφος, ακόμη και σε σωρούς στην άκρη του χωραφιού,
Δ) τη συλλογή των πεσμένων στο έδαφος φύλλων, ειδικά σε ορισμένες καλλιέργειες όπως στη μηλιά και την αχλαδιά και τέλος,
Ε) ακόμη και την εκρίζωση των ισχυρά προσβεβλημένων δένδρων, με όλο το ριζικό τους σύστημα, ειδικά σε περίπτωση προσβολής από σοβαρές ασθένειες (π.χ. φυτόφθορα) και των αυτοφυών ξενιστών οι οποίοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.
Τα φυτικά μέρη που αφαιρούνται, στη συνέχεια απομακρύνονται από τον οπωρώνα και καταστρέφονται άμεσα, ακόμη και την ίδια ημέρα με κάψιμο.
Όσον αφορά στα φύλλα, υπάρχει και εναλλακτική λύση όπως καταστροφή τους με όργωμα και στη συνέχεια βαθύ παράχωμα στο έδαφος.
Πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε οι παραπάνω φροντίδες να γίνονται με καλό και ξηρό καιρό.
Οι μεγάλες τομές ή πληγές πρέπει να απολυμαίνονται για την αποφυγή εισόδου παθογόνων, όπως και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τους καθαρισμούς, πριν τη χρήση τους σε υγιή δένδρα.
Τα παραπάνω καλλιεργητικά μέτρα συνιστάται να εφαρμόζονται σε συνδυασμό με φθινοπωρινούς και χειμερινούς ψεκασμούς - κυρίως σε περιπτώσεις έντονων προσβολών - και έχουν ως στόχο τη σημαντική μείωση του πληθυσμού των εχθρών που θα διαχειμάσει και το δραστικό περιορισμό των μυκητολογικών και βακτηριολογικών προσβολών.
Ενημερωθείτε για το σύνολο των καλλιεργητικών μέτρων και την αντιμετώπιση τους στην ενότητα Εγχειρίδιο Καλλιεργητή
Πηγή: blog.farmacon.gr
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Γεωργικές προειδοποιήσεις για την Αμυγδαλιά
- Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η κοινοποίηση των πορισμάτων για ζημιές από χαλάζι και βροχόπτωση σε Ημαθία και Πέλλα
- Ημερίδα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την ΠΚΜ, την ΠΕΔ-ΚΜ και τον ΣΕΤΠΕ στο πλαίσιο του 33ου Money Show
- Τσιάρας- ΣΕΒΤ: Εντείνουν τη συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων
- Νέες εγγραφές και επανεγγραφές στα φροντιστήρια Πουκαμισάς - Εξασφάλισε την εγγραφή σου (Γυμνάσιο-Λύκειο)