Ελιά: Ποιες οι επιπτώσεις της προσβολής στις Φαινολικές ενώσεις του καρπού από τον δάκο
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Καλλιέργειες
Ο δάκος της ελιάς (Bactrocera oleae) αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εχθρούς της ελαιοκαλλιέργειας παγκοσμίως, προκαλώντας τόσο ποσοτικές απώλειες στην παραγωγή όσο και σημαντική ποιοτική υποβάθμιση του ελαιόλαδου.
Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκε η επίδραση της προσβολής του δάκου στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπού της ποικιλίας Κορωνέικη. Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε ελεγχόμενη μόλυνση καρπών ελιάς είτε μέσω νυγμάτων ωοτοκίας είτε μέσω προνυμφών του εντόμου σε απομονωμένα δενδρύλλια. Οι προσβεβλημένοι καρποί αναλύθηκαν ως προς τη συγκέντρωση των ολικών φαινολικών και φλαβονοειδών, το επίπεδο υπεροξείδωσης των κυτταρικών μεμβρανών (εκτιμώμενο μέσω της συγκέντρωσης Malondialdehyde-MDA), καθώς και τη συγκέντρωση των χλωροφυλλών α και β.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προσβολή από τον δάκο οδηγεί σε σημαντική μείωση της συγκέντρωσης των ολικών φαινολικών και φλαβονοειδών. Αντίθετα, ο μεταβολισμός των χλωροφυλλών α και β παρουσίασε αυξημένο ρυθμό στους προσβεβλημένους καρπούς σε σύγκριση με τους μάρτυρες, ανεξαρτήτως του βαθμού προσβολής. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ακόμη και ένα μεμονωμένο νύγμα του εντόμου αρκεί για να επιταχύνει τη διαδικασία της ωρίμανσης του καρπού.
Αντίθετα, τα επίπεδα MDA δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των διαφορετικών μεταχειρίσεων, γεγονός που πιθανώς οφείλεται στον προστατευτικό ρόλο της υψηλής συγκέντρωσης λιπαρών οξέων του ελαιοκάρπου στη σταθερότητα των κυτταρικών μεμβρανών.
Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι η προσβολή από τον δάκο της ελιάς επηρεάζει σε πολλαπλά επίπεδα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπού, συμπεριλαμβανομένης της φυσιολογικής διαδικασίας της ωρίμανσης.
Πηγή: «ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΔΑΚΟΥ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΑΙΝΟΛΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ ΠΟΙΚΙΛΙΑΣ ΚΟΡΩΝΕΙΚΗ» Α. Νταλιάνης1,2, Μ. Μιχαλιού1,3, Τσανικλίδης1 , Α. Νικολακάκης1 , Κ. Βαρίκου1, 1Ελληνικός Οργανισμός Δήμητρα, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, Καστοριάς 32, 71307 Ηράκλειο, Λεωφ. Καραμανλή 167, 73134, Χανιά, 2Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Εσταυρωμένος, ΤΚ 71410, Ηράκλειο, 3Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Χημείας, Ανδρέα Καλοκαιρινού, Γιοφυράκια, ΤΚ 71500, Ηράκλειο, 31ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας της Επιστήμης των Οπωροκηπευτικών (ΕΕΕΟ) Ηράκλειο Τόμος Περιλήψεων,2023. σελ. 167
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- "Νέες άδειες φύτευσης αμπελιών για το 2026": Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι παραγωγοί
- Λάρισα: Γεωργικές προειδοποιήσεις ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια
- Πανθεσσαλική σύσκεψη αγροτοκτηνοτρόφων την Πέμπτη στον Παλαμά
- Μουντιάλ 2026: Οι 17 με εισιτήρια τελικής φάσης, οι 79 που έχουν αποκλειστεί, η κλήρωση και τα τουρνουά play-off
- Η ΝΗΣΟΣ στις κορυφές του κόσμου: Νέα διεθνής αναγνώριση στα World Beer Awards 2025 - Από την Τήνο, στο παγκόσμιο στερέωμα της ζυθοποιίας