Καταστροφές από τον καύσωνα σε φασόλια αλλά και καλλιέργειες με καλαμπόκια, τριφύλλια και πατάτες στην Καστοριά
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Καλλιέργειες
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι υψηλές θερμοκρασίες ξέραναν τα φυτά και η παραγωγή φασολιών είναι σχεδόν μηδενική στην Καστοριά.
Με θερμοκρασία που φτάνε τους 39 βαθμούς Κελσίου ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ επισημαίνει τις παράλληλες απώλειες σε καλλιέργειες με καλαμπόκια, τριφύλλια και πατάτες.
Ο Δημήτρης Λαζαρίδης Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Πενταβρύσου, εξηγεί ότι λόγω του καύσωνα δεν έγινε καρποδεσία. Είναι ο τρίτος επαναλαμβανόμενος καύσωνας, όχι στην ίδια ένταση με τον φετινό. «Όταν καταστρέφεται η καλλιέργεια οι παραγωγοί παρακαλούν να ανέβει ακόμη περισσότερο η θερμοκρασία στους 40 βαθμούς για να καλύψει το τυπικό όριο που απαιτείται από τον ΕΛΓΑ για να καταγράψει τις ζημίες. Ευτυχώς μέσα στην ατυχία μας ήμασταν τυχεροί και την περασμένη Τρίτη η θερμοκρασία άγγιξε τους 40,2 βαθμούς». Όμως όπως εξηγεί ο κ. Λαζαρίδης, τα φασόλια επάνω από τους 32-33 βαθμούς Κελσίου ρίχνουν τα άνθη τους και καταστρέφεται η καλλιέργεια. Ανάλογη καταστροφή σημειώθηκε πέρυσι με 95% απώλειες στους γίγαντες και 85% στα πλατιά φασόλια. Από 150 λοβίδια που θα έπρεπε να έχουν τα φυτά διαθέτουν μόλις δυο με τρία.
Διαβάστε περισσότερα στο https://www.ertnews.gr
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- HELLO σε όσα έρχονται, CIAO σε όσα σε κρατούν πίσω! Επένδυσε στις ξένες γλώσσες με την Easy Education!
- Κουρέτας: Άμεση παρέμβαση στο ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ για την προστασία των ελαιοπαραγωγών σε Μαγνησία, Σποράδες και Λάρισα
- Ημερομηνίες έναρξης συγκομιδής ελαιοκάρπου σε 11 ακόμη Κοινότητες της Π.Ε. Ηρακλείου όπου ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί δακοκτονίας
- Θεσσαλία: Διέκοψαν την παροχή πετρελαίου στους αγρότες οι βενζινοπώλες
- Αγροτικό πετρέλαιο: Πρώτη πληρωμή 208.509 ευρώ από την ΑΑΔΕ σε 918 πρατήρια μέσω του myDiesel










