Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

ΠΟΓΕΔΥ: Δεν σας στοχοποιεί κανείς, κύριε Βορίδη - σας βαραίνουν οι πράξεις σας

Με δελτίο τύπου η ΠΟΓΕΔΥ αναφέρει τα παρακάτω:

Η ΠΟΓΕΔΥ παρακολουθεί με προσοχή τη συνεχιζόμενη διαδικασία της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την πρόσφατη τοποθέτηση του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη. Αντί να φωτίσει τις πολλές και σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης, ο κ. Βορίδης επέλεξε για άλλη μια φορά τον δρόμο των “ρητορικών” υπεκφυγών, των “ανέμελων” διαψεύσεων και της μετακύλισης ευθυνών. Και όταν τελειώνουν τα επιχειρήματα εμφανίζεται το συνηθισμένο άλλοθι: «με στοχοποιούν».Παλιά μου τέχνη κόσκινο!!!

Ο πρώην Υπουργός, που υπήρξε ο πολιτικός προϊστάμενος του ΟΠΕΚΕΠΕ, το μόνο που «ξέχασε» να πει είναι ότι επί των ημερών του επιλέχθηκε να «ξεχειλώσει» η λεγόμενη τεχνική λύση στα βοσκοτόπια, με τα «αερομεταφερόμενα» κοπάδια και αυτό όχι επειδή το ζήτησε κάποια «κακή» διοίκηση, αλλά επειδή το ανέχθηκε ο ίδιος.

Επιπλέον, ως Υπουργός Επικρατείας στη συνέχεια, υποστήριξε ότι «δεν γνώριζε τίποτα», όταν τρίτοι «χρησιμοποιούσαν το όνομά του», λες και το όνομά του βρέθηκε τυχαία σε όλες τις νόμιμες επισυνδέσεις που συνδέουν το πρόσωπό του με τις υποθέσεις του ΥπΑΑΤ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ισχυρίστηκε ότι όλα περιορίζονται σε “διοικητικά λάθη”.

«Ε και», λοιπόν; Ε και, κύριε Βορίδη, σημαίνει ότι επί των ημερών σας φέρεται ότι στήθηκε ένα σύστημα που τώρα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από τη δημόσια αντιπαράθεση με τον τότε Πρόεδρο του Οργανισμού, κ. Γρηγόρη Βάρρα, οι παρεμβάσεις σε τεχνικά και διοικητικά ζητήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν ήταν απλώς υπαρκτές, ήταν καθοριστικές.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο ο ίδιος άνθρωπος που απομάκρυνε έναν Πρόεδρο επειδή «μίλησε πολύ», να δηλώνει σήμερα ότι δεν ήξερε τίποτα για την εκρηκτική αύξηση των αιγοπροβάτων, για τις παράτυπες πληρωμές, και για την περιβόητη «τεχνική λύση» και όλα τα συναφή που ερευνά σήμερα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Και επειδή η τοποθέτηση του κ. Βορίδη ήταν διαμετρικά αντίθετη με αυτή του κ. Βάρρα, η ΠΟΓΕΔΥ θεωρεί αυτονόητο, για λόγους θεσμικής διαφάνειας και πολιτικής αξιοπιστίας, να ζητηθεί η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των δύο ανδρών. Μόνο έτσι θα πάψει να υπάρχει πεδίο για “σκιές”, υπεκφυγές και επιλεκτικές μνήμες.

Η επιλογή του πρώην Υπουργού να μιλά ειρωνικά για «μπιζιμπόντηδες» που χρησιμοποιούσαν το όνομά του δεν αποτελεί απάντηση, αποτελεί ομολογία πολιτικής αμηχανίας. Πολύ περισσότερο όταν αυτοί οι «μπιζιμπόντηδες» είχαν άμεσο οικονομικό όφελος από την καταβολή ενισχύσεων, η νομιμότητα των οποίων διερευνάται σήμερα από τη Δικαιοσύνη.

Η ΠΟΓΕΔΥ υπενθυμίζει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι πεδίο πολιτικών εξυπηρετήσεων, αλλά θεσμικό όργανο διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων, το οποίο οφείλει να λειτουργεί με διαφάνεια, λογοδοσία και αξιοπιστία. Κανένας Υπουργός δεν μπορεί να αποποιείται των ευθυνών του για τη διοικητική εκτροπή που οδήγησε στη διαβίβαση δικογραφιών από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στη Βουλή, ένα γεγονός που από μόνο του αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος.

Η προσπάθεια του κ. Βορίδη να παρουσιαστεί ως “ανυποψίαστος” παρατηρητής, την ώρα που επί των ημερών του φέρεται ότι στήθηκαν τα θεμέλια της παρακμής του ΟΠΕΚΕΠΕ και του «πάρτι» με τις παράτυπες ενισχύσεις, δεν πείθει κανέναν. Απεναντίας προσβάλλει τη νοημοσύνη κάθε πραγματικού παραγωγού που του στερήθηκαν ενισχύσεις υπέρ των «μπιζιμπόντηδων φραπέδων».

Η ΠΟΓΕΔΥ τον καλεί να απαντήσει καθαρά και χωρίς υπεκφυγές στα ερωτήματα που καίνε.

  • Αν δεν υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις, γιατί αποπέμφθηκε ο τότε Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ;
  • Αν όλα έγιναν “θεσμικά”, γιατί ο ίδιος επικαλείται τώρα τη “μη γνώση”;
  • Ποιος έδινε θεσμικό ρόλο σε “φραπέδες” και “χασάπηδες” που δρούσαν ως ενδιάμεσοι εξουσίας;
  • Πώς γίνεται τόσοι “άσχετοι” και “μπιζιμπόντηδες” να γνώριζαν, και ο Υπουργός όχι;
  • Αληθεύει ή όχι ότι συνεργάτης του γραφείου του κ. Βορίδη υπερασπίζεται στα δικαστήρια ορισμένους από τους «μπιζιμπόντηδες»; Και εάν ναι, ποια ακριβώς “ευαισθησία” εξηγεί αυτή τη σπουδή υπεράσπισης;

Αυτά δεν είναι «προσωπικά κουτσομπολιά». Είναι θεσμικά ζητήματα. Είναι ευθύνες που αγγίζουν την αξιοπιστία της δημόσιας διοίκησης και τον τρόπο που διαχειρίζεται η πολιτική ηγεσία κοινοτικούς πόρους. Όσο οι απαντήσεις αναβάλλονται με «αστεία» σχόλια, τόσο βαραίνει το πολιτικό κόστος.

Οι πολίτες, οι παραγωγοί και οι γεωτεχνικοί δεν έχουν ανάγκη από ειρωνείες, έχουν ανάγκη από υπευθυνότητα και θεσμική λειτουργία.

Κύριε Βορίδη, οι πολιτικές ευθύνες δεν «εξαφανίζονται» με έναν φραπέ. Έρχεται η ώρα του θεσμικού τσεκουρώματος, εκεί όπου το άλλοθι της δήθεν «πολιτικής στοχοποίησης» δεν σώζει κανέναν.

Η ΠΟΓΕΔΥ θα παρακολουθεί και θα απαιτεί μέχρι να αποδοθούν, επιτέλους, οι ευθύνες που αναλογούν, χωρίς συμψηφισμούς, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς φόβο.

Το Επιμελητήριο Ημαθίας στο 7ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Επιχειρήσεων (EPE 2025)

Το Επιμελητήριο Ημαθίας συμμετείχε ενεργά στο 7ο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των Επιχειρήσεων (European Parliament of Enterprises – EPE 2025), το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2025 στην Αίθουσα Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

δκι42

Την Ημαθία εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος κ. Σωτήρης Σκουρτόπουλος και ο Γραμματέας κ. Στέργιος Κουτσιώφτης, ως μέλη της ελληνικής αποστολής της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Βουτσινά.

δφτ


Στην κορυφαία αυτή ευρωπαϊκή διοργάνωση συμμετείχαν περισσότεροι από 700 επιχειρηματίες και εκπρόσωποι Επιμελητηρίων από 43 ευρωπαϊκές χώρες, μεταφέροντας τη φωνή των επιχειρήσεων στο πολιτικό κέντρο λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

κις

Κύριοι θεματικοί άξονες του EPE 2025

Οι εργασίες επικεντρώθηκαν σε τρεις βασικούς άξονες πολιτικής και επιχειρηματικότητας:

  1. Επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο: Η εμπορική στρατηγική της Ε.Ε. σε ένα κατακερματισμένο διεθνές περιβάλλον.
  2. Διασφάλιση του μέλλοντος της Ευρώπης: Ενίσχυση της πρόσβασης στην Ενιαία Αγορά για ανάπτυξη και επενδύσεις.
  3. Βιώσιμη ανάπτυξη: Αποανθρακοποίηση μέσω μιας ανταγωνιστικής και καινοτόμου βιομηχανίας.

Αποτελέσματα της ψηφοφορίας των επιχειρήσεων

  • 91% των συμμετεχόντων ζήτησε τον ορισμό Ευρωπαίου Εντεταλμένου για τις ΜμΕ (EU SME Envoy).
  • 90% θεωρεί ότι η Ε.Ε. δεν πράττει αρκετά ώστε οι επιχειρήσεις να αξιοποιούν τις εμπορικές συμφωνίες για τη διαχείριση γεωπολιτικών κινδύνων.
  • 88% έκρινε ότι η Ενιαία Αγορά δεν είναι επαρκώς ενοποιημένη για να επιτρέπει τον ελεύθερο και ισότιμο ανταγωνισμό.
  • 99% δήλωσε ότι τα υψηλά ενεργειακά κόστη περιορίζουν την ανταγωνιστικότητα και τις «πράσινες» επενδύσεις.
  • 98% δεν διαπίστωσε ουσιαστική μείωση διοικητικών και ρυθμιστικών βαρών κατά το τελευταίο έτος.
  • 86% εκτίμησε ότι η αναφορά βιωσιμότητας (CSRD) δεν αποτελεί από μόνη της αποτελεσματικό εργαλείο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας.

Παρεμβάσεις της ελληνικής αποστολής

Στο περιθώριο των εργασιών, η ελληνική αποστολή της ΚΕΕΕ έθεσε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως:

  • ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τρίτες χώρες, ιδίως στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου,
  • το υψηλό ενεργειακό κόστος,
  • η περιορισμένη πρόσβαση στη χρηματοδότηση,
  • και τα αυξημένα διοικητικά βάρη (π.χ. CSRD).

Τονίστηκε η ανάγκη για αποτελεσματικά εμπορικά και αμυντικά εργαλεία, καθώς και για μια ρεαλιστική και ισορροπημένη πράσινη μετάβαση, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η θέση του Επιμελητηρίου Ημαθίας

Το Επιμελητήριο Ημαθίας θα συνεχίσει να μεταφέρει, από την Ημαθία προς τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, τις θέσεις και ανάγκες των μελών του:

  • Μείωση της γραφειοκρατίας,
  • Ενίσχυση και ενοποίηση της Ενιαίας Αγοράς,
  • Προσιτό ενεργειακό κόστος,
  • Ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση,
  • και δίκαιοι κανόνες στον διεθνή ανταγωνισμό.

Η Ημαθία παραμένει παρούσα και ενεργά παρεμβατική στα ευρωπαϊκά δρώμενα, δίνοντας καθημερινά τη μάχη για ένα ισχυρότερο, ανταγωνιστικότερο και βιώσιμο επιχειρηματικό περιβάλλον.

 

Ειδικά προϊόντα οξοποιίας: Ξύδι από βύσσινα

Κωνσταντίνος Καζαντζής

ΕΛ.Γ.Ο. “ΔΗΜΗΤΡΑ”

Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων

Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας

Γνωρίζετε ότι υπάρχει προϊόν ξυδιού που ονομάζεται ξύδι κερασιού (cherryvinegar)? Το μόνο αναληθές στο παραπάνω είναι η χρήση του όρου κεράσι, καθώς πρόκειται για προϊόντα που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη τα βύσσινα (sourcherriesή tartcherries – ξινά κεράσια στην αγγλική) ή το συνδυασμό βύσσινων και άγριων κερασιών του είδους Prunus serotina.

Πρόκειται για προϊόντα μικρών αμερικάνικων βιοτεχνιών οξοποιίας, προς το παρόν, που παράγουν ξύδι από οξική ζύμωση βύσσινων και άγριων κερασιών (Prunus serotinaστη συγκεκριμένη περίπτωση), με διάφορες παραλλαγές συνταγών, έως και με ανάμιξη του πολτού βύσσινων με λευκό ξύδι. Η περίπτωση παραγωγής ξυδιού από ζύμωση βύσσινων και άγριων κερασιών συνοδεύεται από εργασίες ζύμωσης σε ανοιχτούς ζυμωτήρες και μια παλαίωση που μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια. Δεν θεωρείται οικονομικά βιώσιμη για μικρές οξοποιίες, οικογενειακού τύπου. Η άλλη γνωστή συνταγή που συνίσταται στην ανάμιξη πολτού βύσσινων με ξύδι από λευκό κρασί, ακολουθούμενη από παλαίωση σε βαρέλια από ξύλο κερασιάς, φαίνεται λίγο πιο βατή για την παραγωγή και εμπορία ποσοτήτων προϊόντος.

Το τελικό προϊόν είναι ένα ξύδι φωτεινού κόκκινου χρώματος, αρωματικό, υπερπλήρες σε αντιοξειδωτικά και ανθοκυανίνες, ιδανικό για τη μαγειρική,σε κρέατα όπως το χοιρινό και η πάπιακαι φυσικά σε σαλάτες. Θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει άτομα με διαβήτη τύπου 2 καθώς ελέγχει τις αυξήσεις γλυκόζης μετά τα γεύματα, καθώς και στο ότι ελέγχει την παραγωγή οξέων στο στομάχι με ευεργετικές επιδράσεις στις καούρες και την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Στην ελληνική αγορά μπορεί να βρεθεί ξύδι τύπου βαλσάμικο με γεύση και άρωμα βύσσινου, προέλευσης κυρίως από χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης.

Φυσικά το πεδίο είναι ανοιχτό για κάθε είδους πειραματισμό και δοκιμές στην οξοποιία, σε όλα τα είδη του πρωτογενούς τομέα που μπορούν να αναδείξουν ένα σύγχρονο, καινοτόμο προϊόν, με θετικό πρόσημο ως προς τα οφέλη της υγείας.

Διαφραγματοκήλη και Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Όσα Πρέπει να Ξέρετε για τα Συμπτώματα και τη Θεραπεία

Η διαφραγματοκήλη και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) αποτελούν δύο παθήσεις που συχνά συνδέονται μεταξύ τους και επηρεάζουν τη λειτουργία του στομάχου και του οισοφάγου. Παρότι είναι συχνές, συχνά υποδιαγιγνώσκονται, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να υποφέρουν από χρόνια δυσφορία και καούρες χωρίς να γνωρίζουν το πραγματικό αίτιο.

Τι Είναι η Διαφραγματοκήλη

Η διαφραγματοκήλη είναι η πάθηση κατά την οποία ένα τμήμα του στομάχου προβάλλει μέσα στο θώρακα, διαμέσου του διαφράγματος. Αυτή η μετατόπιση διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, οδηγώντας σε παλινδρόμηση των γαστρικών υγρών προς τον οισοφάγο.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι ολισθαίνουσα (η πιο συχνή μορφή) ή παραοισοφαγική, όπου το στομάχι ανεβαίνει δίπλα στον οισοφάγο.

Συμπτώματα Διαφραγματοκήλης και Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης

Τα συμπτώματα της διαφραγματοκήλης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συχνά επικαλύπτονται, περιλαμβάνοντας:

  • Καούρες ή αίσθημα καψίματος πίσω από το στέρνο
  • Όξινες ερυγές (επιστροφή τροφής ή οξέος στο στόμα)
  • Πόνο ή βάρος στο στήθος που επιδεινώνεται μετά τα γεύματα
  • Δυσκολία στην κατάποση

  • Χρόνιο βήχα, βραχνάδα ή ερεθισμό στο λαιμό, ειδικά κατά την κατάκλιση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμησηπαλινδρόμηση στομάχου) είναι η κατάσταση κατά την οποία τα οξέα του στομάχου ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο, προκαλώντας ερεθισμό και φλεγμονή. Η ΓΟΠ συχνά επιδεινώνεται από διαφραγματοκήλη, αυξάνοντας την ένταση και τη συχνότητα των συμπτωμάτων.

Θεραπευτικές Επιλογές και Επέμβαση

φεα

Η θεραπεία της διαφραγματοκήλης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης εξαρτάται από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και την ανταπόκριση στη συντηρητική αγωγή.

Στα αρχικά στάδια, συνιστώνται:

  • Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και αποφυγή λιπαρών ή όξινων τροφών
  • Φαρμακευτική αγωγή για μείωση της οξύτητας του στομάχου
  • Διατήρηση φυσιολογικού βάρους και ανύψωση του κορμού κατά τον ύπνο

Όταν τα συμπτώματα επιμένουν, προτείνεται χειρουργική αντιμετώπιση. Η επέμβαση διαφραγματοκήλης πραγματοποιείται πλέον με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως η λαπαροσκοπική και η ρομποτική χειρουργική μέθοδος.

Η ρομποτική χειρουργική προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια, ευελιξία κινήσεων και ταχεία ανάρρωση, ελαχιστοποιώντας το μετεγχειρητικό πόνο και τα σημάδια. Αποτελεί τεχνική που απαιτεί υψηλή εξειδίκευση και εμπειρία από τον χειρουργό, καθώς προσφέρει τρισδιάστατη απεικόνιση και απόλυτο έλεγχο των κινήσεων, εξασφαλίζοντας μέγιστη ασφάλεια και άριστο λειτουργικό αποτέλεσμα.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, το στομάχι επανατοποθετείται στη φυσιολογική του θέση και ενισχύεται ο μηχανισμός του οισοφάγου, αποτρέποντας την παλινδρόμηση με μόνιμο αποτέλεσμα.

Η Εμπειρία του Εξειδικευμένου Χειρουργού Κάνει τη Διαφορά

Η επιτυχής αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης απαιτεί ακρίβεια, εμπειρία και γνώση των σύγχρονων τεχνικών.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.