Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Μανιτάρια από απόβλητα και καινοτόμες χρήσεις του μύκητα, στη Δράμα

Σε ένα εργαστήριο στα Κοκκινόγεια Δράμας του δήμου Προσοτσάνης, ανάμεσα σε γεωργικά απόβλητα, υπολείμματα φυτών, στέμφυλα οινοποιείων, αγροτικά προϊόντα από πριονίδι και άχυρο, φυτρώνουν ορισμένοι από τους πιο πολύτιμους διατροφικά καρπούς της φύσης, τα μανιτάρια. Πρόκειται για μια σύγχρονη πραγματικότητα μιας νέας γενιάς καλλιεργητών που επενδύουν στη βιωσιμότητα, την καινοτομία, την ανακύκλωση και την οικολογική ανάπτυξη.

Ο Θεόφιλος Κομνηνός ανήκει σε αυτή τη νέα γενιά καλλιεργητών και επιστημόνων. Επιχειρεί μέσα από συστηματική έρευνα και αναζήτηση νέων πρακτικών να αλλάξει ριζικά όχι μόνο την καλλιέργεια των μανιταριών, από ανακυκλώσιμα υλικά και απόβλητα, αλλά να προσφέρει και σύγχρονες οικολογικές λύσεις σε καθημερινές ανάγκες.

Τα τελευταία χρόνια, η καλλιέργεια μανιταριών παρουσιάζει μια εντυπωσιακή ανάπτυξη τόσο λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για εναλλακτικές θρεπτικές τροφές, όσο και γιατί προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο αξιοποίησης απορριμμάτων και αγροβιομηχανικών υποπροϊόντων. Σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες, τα μανιτάρια, δεν χρειάζονται απαραίτητα χώμα, ούτε πολύ φως. Εκείνο που χρειάζονται είναι ένα κατάλληλο υπόστρωμα, ένα υλικό πλούσιο σε οργανική ύλη, πάνω στο οποίο θα εξαπλωθεί το μυκήλιο, δηλαδή το ριζικό σύστημα του μύκητα. Το υπόστρωμα έχει κρίσιμο ρόλο στην επιτυχία της καλλιέργειας, καθώς προσφέρει θρεπτικά συστατικά και κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και αερισμού.
Φοιτητής του τμήματος Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Θεόφιλος Κομνηνός είναι ένας ιδιαίτερα δραστήριος νέος επιστήμονας, με πολλές ανησυχίες για το περιβάλλον και την προστασία του. Αφιερώνει μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς του στην έρευνα και στην αναζήτηση οικολογικών μεθόδων, ικανών να βοηθήσουν το φυσικό περιβάλλον αλλά και την καθημερινότητά του ανθρώπου να γίνει καλύτερη.

«Ομολογώ πως η έρευνα με εξιτάρει, αποτελεί μια συνέχεια των σπουδών μου, μέσα από την οποία εμπλουτίζονται οι γνώσεις μου. Από την ημέρα που ξεκίνησα το πανεπιστήμιο αφιερώνω αρκετό χρόνο στην έρευνα και στην αναζήτηση πρακτικών που θα μας βοηθήσουν να ζούμε αρμονικά με το περιβάλλον», τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 38χρονος καλλιεργητής μανιταριών από την Δράμα και συνεχίζει: «Τα τελευταία χρόνια επικεντρώνομαι στη δημιουργία οικολογικών υποστρωμάτων από ανακυκλώσιμα υλικά για την καλλιέργεια μανιταριών υψηλής διατροφικής αξίας. Επιπλέον, καλλιεργώ και εμπορεύομαι συγκεκριμένες ποικιλίες μανιταριών. Δημιουργήσαμε ένα πρότυπο θερμοκήπιο με γεωθερμία δικής μας έμπνευσης. Εγκαταστήσαμε φωτοβολταϊκά πάνελ για τις ανάγκες του ρεύματος, την ψύξη και την θέρμανση. Σωλήνες νερού και αέρα περιμετρικά του θερμοκηπίου ρυθμίζουν την εξωτερική θερμοκρασία με τη θερμοκρασία του εδάφους. Έτσι, επιτυγχάνουμε μια οικολογική καλλιέργεια μανιταριών».

Φυσική παστερίωση και φθηνές πρώτες ύλες αλλάζουν τα δεδομένα

Το συγκριτικό πλεονέκτημα για τον νέο αυτό επιστήμονα και ερευνητή είναι η δημιουργία καλλιεργητικών υποστρωμάτων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, τα οποία διαθέτει σε μανιτοπαραγωγούς αστικών κέντρων στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η συνεργασία με γεωργικές επιχειρήσεις της Δράμας ώστε να παίρνει όλα τα αγροτικά τους απόβλητα και το γεγονός ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε δωρεάν φυσικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των υποστρωμάτων, τον κάνουν να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός.

«Για τη δημιουργία των υποστρωμάτων χρησιμοποιώ κυρίως τα απόβλητα από τα εκκοκκιστήρια βάμβακος, τα σκύβαλα των σιταριών, τα υπολείμματα φυτών που δεν χρησιμοποιούνται για ζωοτροφή αλλά και στέμφυλα που είναι τα υπολείμματα των σταφυλιών μετά την οινοποίηση. Πριν καταλήξω σε αυτά, για μεγάλο διάστημα πειραματίστηκα με άλλα υλικά, όπως τον κατσίγαρο, που είναι το υγρό κλάσμα από την ελιά μετά το ελαιοτριβείο  και την Ποσειδωνία, το φυτό της θάλασσας. Γενικά τα τελευταία χρόνια πειραματίζομαι με διάφορα υλικά που θα είναι κατάλληλα να αποτελέσουν το υπόστρωμα για την καλλιέργεια μανιταριών. Το μυστικό είναι στην επεξεργασία αυτών των υλικών και στο κόστος που απαιτείται για την παστερίωση τους ώστε να είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια των μανιταριών». 

Μετά από συστηματική έρευνα ανακάλυψε ο ίδιος μια καινοτόμα μέθοδο με την οποία επιτυγχάνεται φυσικά η παστερίωση όλων των ανακυκλώσιμων υλικών που χρησιμοποιούνται για το καλλιεργητικό υπόστρωμα χωρίς να καταναλώνονται ορυκτά καύσιμα ή ρεύμα.

«Στη δική μας περίπτωση», υπογραμμίζει με έμφαση, «η απαραίτητη παστερίωση επιτυγχάνεται μέσω μιας μικροβιολογικής δραστηριότητας που αναπτύσσουν τα ίδια τα υλικά. Είναι γεγονός πάντως πως όλες οι ποικιλίες μανιταριών δεν χρειάζονται τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες για να αναπτυχθούν».
«Για παράδειγμα», συνεχίζει, «κάποια μανιτάρια αναπτύσσονται σε ένα απόλυτα αποστειρωμένο υπόστρωμα, χρειάζονται φως και φρέσκο αέρα, ενώ κάποια άλλα χρειάζονται λιγότερη προστασία από μικροοργανισμούς και ζιζάνια, ενώ στις βιολογικές καλλιέργειες δεν υπάρχει καθόλου ράντισμα. Εκείνο που πετύχαμε μέχρι σήμερα είναι να έχουμε τη δική μας παραγωγή σπόρου, έναν σπόρο φθηνότερο και πιο ανταγωνιστικό, με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».

Απόβλητα που γίνονται τροφή και μετά ...καινοτομία

Τα υποστρώματα που προέρχονται από τα φυσικά ανακυκλώσιμα απόβλητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερο από μία φορές, αν υπάρξει διαδικασία εμπλουτισμού τους. Όταν όμως κλείσει ο παραγωγικός τους κύκλος, επιστρέφουν στη γη ως εδαφοβελτιωτικό υλικό ή χώμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2024, ο Θεόφιλος Κομνηνός βραβεύτηκε από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, που ίδρυσε ο επιχειρηματίας και μεγάλος ευεργέτης της Δράμας Άρης Θεοδωρίδης, με το βραβείο «Δραμινός Αγρότης 2024» για την εφαρμογή και μετάδοση μεθόδων παραγωγής στη γεωργία με την επανάχρηση αγροτικών παραπροϊόντων και αποβλήτων.

Τα τελευταία δέκα χρόνια πειραματίζεται με ιδιαίτερη επιτυχία στην επεξεργασία και επανάχρηση εποχικών αγροτικών παραπροϊόντων. Είδε το όραμά του να παίρνει «σάρκα και οστά» με την οικολογική παραγωγή μιας τροφής, όπως το μανιτάρι, με υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη παραγωγή καλύπτει μόνο ένα μέρος της προσωπικής έρευνας που κάνει. Πέρα από την καλλιέργεια, οι δυνατότητες που προσφέρει το μυκήλιο, δηλαδή η βασική βιολογική ύλη του μανιταριού, και κατ' επέκταση το υπόστρωμα πάνω στο οποίο αναπτύσσεται, είναι τεράστιες.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αποκαλύπτει πως έχει διερευνήσει τη χρήση του μυκήλιου στην παραγωγή ενός δομικού υλικού με ήπιο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει, μπορεί να αποτελέσει ένα είδος φυσικού υλικού συσκευασίας, αντίστοιχο με το φελιζόλ, που άνετα χρησιμοποιείται ως προστατευτικό υλικό για τη μεταφορά κάθε είδους εμπορεύματος. Ο κ. Κομνηνός, με ικανοποίηση υπογραμμίζει πως προχώρησε ήδη στην πιλοτική παραγωγή αυτού του φυσικού υλικού συσκευασίας, το οποίο σαφώς έχει μικρότερο εμπορικό κόστος και το σημαντικότερο δεν επιβαρύνει το περιβάλλον καθώς επιστρέφει στη γη και αποσυντίθεται. 

Τελικά, η καλλιέργεια μανιταριών με φυσικά ανακυκλώσιμα υλικά δεν είναι απλώς μια τάση. Είναι ένα από τα πιο ρεαλιστικά παραδείγματα για το πώς η βιωσιμότητα μπορεί να συναντήσει την επιχειρηματικότητα και η καινοτομία την ανάγκη για ένα πιο καθαρό μέλλον. Η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών δεν είναι απλώς μια οικονομική λύση, είναι μια στρατηγική επιλογή που υπηρετεί την αρχή της κυκλικής οικονομίας. Με λίγα λόγια, τίποτα δεν πάει χαμένο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ερώτηση βουλευτών ΠΑΣΟΚ: Στα χέρια εισπρακτικών εταιρειών οι ασφαλιστικές οφειλές των αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών

Με ερώτηση που κατέθεσαν οι  Βουλευτές ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Παύλος Χρηστίδης με την ανάθεση της διαχείρισης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών ελεύθερων επαγγελμάτων και αγροτών σε εισπρακτικές εταιρείες αναφέρουν αναλυτικά:

Σε ερώτηση που καταθέσαμε με τον Βουλευτή και τον κοινοβουλευτικό υπεύθυνο για θέματα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Παύλο Χρηστίδη, θέσαμε το ζήτημα της ανάθεσης ασφαλιστικών οφειλετών ελεύθερων επαγγελμάτων και αγροτών σε εισπρακτικές εταιρείες που κρίθηκαν η Κυβέρνηση.

Στα μέσα Απριλίου, η Κυβέρνηση με νομοθετική διάταξη έδωσε τη δυνατότητα στον e-ΕΦΚΑ να αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρείες (εισπρακτικές) τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλετών ελευθέρων επαγγελμάτων και αγροτών.

Για τη ρύθμιση αυτή δεν υπήρξε δημόσια διαβούλευση και έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των φορέων της αγοράς, αφού μεταξύ άλλων εγείρονται σοβαρά ζητήματα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασφαλισμένων στο ΕΦΚΑ.

Επιπλέον δε δόθηκε ποια είναι η προστιθέμενη αξία των εισπρακτικών εταιρειών σε σχέση με τις επιδόσεις του ΚΕΑΟ που:

  • Έχει συνολικές εισπράξεις ύψους 13.206.529.957 ευρώ έως το 2024.
  • Ενημερώνει τους οφειλέτες συστηματικά.
  • Έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να λαμβάνει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
  • Αξιολογεί τους οφειλέτες και δημιουργεί προφίλ για τον καθένα.

Μάλιστα, φαίνεται ότι στις προθέσεις του Υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ να μπουν στο Στόχαστρο 1.888.365 μικροοφειλέτες, που έχουν δημιουργήσει χρέη προς τον ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ έκαστος επειδή ο δικός τους χρέος θεωρείται ληξιπρόθεσμος.

Επειδή τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η εν λόγω απόφαση της Κυβέρνησης αποσκοπεί πρωτίστως, να ανοίξει ακόμη μία αγορά για τις 12 εισπρακτικές εταιρείες, που λειτουργούν στη χώρα, ρωτήσαμε την Κυβέρνηση:

  • Ποια είναι η εμπειρία και η τεχνογνωσία που έχουν οι ιδιώτες σε κάτι που κάνει ήδη ο ΕΦΚΑ με μετρήσιμα αποτελέσματα;
  • Ποια διαδικασία θα ανατεθεί η διαχείριση και πώς θα πληρωθούν οι εισπρακτικές;
  • Αν υπάρχουν γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες Αρχές (Αρχή Προστασίας Δεδομένων και Συνήγορο του Καταναλωτή);
  • Γιατί στοχεύει τους μικροοφειλέτες αντί για τους μεγάλους στρατηγικούς κακοπληρωτές;

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Πλεονεκτήματα:

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

 

Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

 

Υπουργό Ανάπτυξης

 

Υπουργό Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ: Ποιον εξυπηρετεί η ανάθεση της διαχείρισης ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών ελευθέρων επαγγελμάτων και αγροτών σε εισπρακτικές εταιρείες, εκτός από τις ίδιες;

Με τις διατάξεις του άρθρου 215 του ν. 5193/2025, που ψηφίστηκε στα μέσα Απριλίου, δόθηκε η δυνατότητα στο Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και εισήγηση του Συντονιστή του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισαγωγών (Κ.Ε.Α.Ο.), να αναθέτει υπηρεσίες σχετικά με τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών (εξαιρουμένη της είσπραξης και της αναγκαστικής εκτέλεσης), του μητρώου οφειλετών, καθώς και του σχεδιασμού και της εκτέλεσης δράσεων που σχετίζονται με τους σκοπούς του Κ.Ε.Α.Ο., σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού. δικαίου, με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών.

Στην πράξη, η διάταξη αυτή επιτρέπει να περάσει η διαχείριση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλετών ελευθέρων επαγγελμάτων και αγροτών σε κάποια ή κάποιες από τις 12 Εταιρείες Ενημέρωσης Οφειλετών, οι οποίες περιλαμβάνονται στο μητρώο εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών. για ληξιπρόθεσμες προτάσεις και έχουν ιδρυθεί στο πλαίσιο του ν. 3758/2009, που ψηφίστηκε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2009.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ηγεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΕΦΚΑ σχεδιάζουν την προκήρυξη διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου της τηλεφωνικής ενημέρωσης των οφειλετών του ΕΦΚΑ. Μάλιστα, γράφτηκε ότι σε αυτούς που θα ανατεθούν να διαχωρίσουν τις οφειλές, ανάλογα με τη δυνατότητα είσπραξής τους, αλλά και με βάση τις δυνατότητες καταβολής αυτών, προκειμένου να διακριθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές από τους οφειλέτες που μπορούν να τηρήσουν τις ρυθμίσεις.

Εκτιμάται, μάλιστα, από την αγορά ότι στο στόχαστρο της εταιρείας ή των εταιρειών που θα αναλάβουν αυτή τη διαχείριση που τεθούν, σε πρώτη φάση, 1.888.365 μικροοφειλέτες, που έχουν δημιουργήσει χρέη προς τον ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ έκαστος (σε σύνολο 13,18 δισε ευρώ), καθώς θεωρείται ότι πρόκειται για σχετικά μικρά ποσά οφειλής με μεγαλύτερες πιθανότητες είσπραξης.

Ωστόσο, η διάταξη στερείται επαρκούς τεκμηρίωσης ως προς τη σκοπιμότητά της και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και από τους παράγοντες της αγοράς, οι οποίες έχουν διατυπωθεί τόσο κατά την ακρόαση των φορέων στη συζήτηση του νομοσχεδίου όσο και στη δημόσια σφαίρα. Για τον λόγο αυτό, προφανώς, η Κυβέρνησή της δεν έθεσε ποτέ τη διάταξη σε δημόσια διαβούλευση, όπως άλλωστε πράττει συστηματικά με μια σειρά από διατάξεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα και σκοπιμότητες σε βάρος της κοινωνίας.

Ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που εντοπίζονται είναι η πρόσβαση που θα αποκτήσουν οι ιδιώτες που θα αναλάβουν το έργο στο μητρώο των οφειλετών και, κατ' επέκταση, η δυνατότητα χρήσης δεδομένων ή/και κατάχρησης ευαίσθητων πληροφοριών.

Επιπλέον, ένα σοβαρό ζήτημα είναι ποια θα είναι η προστιθέμενη αξία όσων αναλάβουν τη διαχείριση των οφειλών, πέραν της αύξησης της κερδοφορίας τους, στην εισπραξιμότητα των ληξιπρόθεσμων οφειλετών του ΕΦΚΑ, τη στιγμή που το Κ.Ε.Α.Ο., το οποίο συστάθηκε το 2013:

  • Έχει συνολικές εισπράξεις μόνο ύψους 13.206.529.957 ευρώ έως το 2024, ενώ το 2024 εισπράξεις 1.960.602.100 ευρώ, σημειώνοντας τις υψηλότερες εισπράξεις από την έναρξη λειτουργίας του και αύξηση εισπράξεων περίπου 15% σε σχέση με το 2023.
  • Ενημερώνει τις οφειλέτες συστηματικά: μόνο το Δ΄ Τρίμηνο του 2024 απέστειλε 255.812 ατομικές ειδοποιήσεις (συνολικά, από το 2013 έχει στείλει 2.632.918 ειδοποιήσεις).
  • Έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να λαμβάνει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.
  • Αξιολογεί τους οφειλέτες και δημιουργεί προφίλ για τον καθένα, με πληροφορίες που αντλούν από τη Γ.Γ.Π.Σ., τη Γ.Ε.ΜΗ. κ.λπ., καθορίζοντας τον βαθμό εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλή.

Δεδομένου ότι όλα τα ανωτέρω καταδεικνύουν πως η διάταξη του άρθρου 215 του ν. 5193/2025 αποσκοπεί, επί της ουσίας, να ανοίξει ακόμη μία αγορά για τις εισπρακτικές εταιρείες, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί που τη συνυπέγραψαν:

  1. Ποια είναι η «εμπειρία, τεχνογνωσία αλλά και σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία από τον ιδιωτικό τομέα» που θα συμβάλουν στην εισπραξιμότητα των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, στα οποία αναφέρθηκαν χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και ποιος ακριβώς τα κατέχει
  2. Γιατί απέφυγε τη δημόσια διαβούλευση της διάταξης αυτής με τον ιδιωτικό τομέα που επικαλούνται, καθώς και με τις καταναλωτικές οργανώσεις, πριν την καταθέσουν στη Βουλή;
  3. Που και πως θα αποτυπωθεί η αμοιβή των αναδόχων του έργου για να γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ και εν γένει οι Έλληνες φορολογούμενοι;
  4. Έλαβαν, τουλάχιστον, γνωμοδότηση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων πριν καταθέσουν τη διάταξη αυτή προς ψήφιση στη Βουλή; Επιπλέον, ποια είναι τα συμπεράσματα της Αρχής από τη λειτουργία των Εταιρειών Ενημέρωσης Οφειλετών του ν. 3758/2009 έως σήμερα;
  5. Ποιες είναι οι ουσιαστικές δικλείδες ασφαλείας που θα τεθούν για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των οφειλετών του ΕΦΚΑ;
  6. Έλαβαν γνωμοδότηση από τον Συνήγορο του Καταναλωτή, ο οποίος λαμβάνει και χειρίζεται καταγγελίες για τις παρανομές και καταχρηστικές πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών;
  7. Ποιο ακριβώς είναι το φυσικό αντικείμενο που θα αναλάβουν οι ιδιωτικές εταιρείες που προβλέπονται στις διατάξεις, με ποιες διαγωνιστικές διαδικασίες του ν. 4412/2016 θα τους ανατεθεί και πώς ακριβώς θα πληρωθούν για τις υπηρεσίες αυτές;
  8. Αν τελικά εμμένουν στην απόφασή τους να επιστρατεύσουν την «τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα» γιατί δεν την περιορίζουν τουλάχιστον στους μεγάλους οφειλέτες και στους στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά την κατευθύνουν, διαφαίνεται, σε αυτούς που έπληξαν περισσότερο οι απανωτές κρίσεις της. τελευταίας δεκαπενταετίας;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Παύλος Χρηστίδης

Ποιους αφορούν οι πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν για την περίοδο 5 έως 9 Μαΐου από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Κατά την περίοδο 5 έως 9 Μαΐου, θα καταβληθούν συνολικά 83.352.253,64 ευρώ σε  93.587 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e- ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

1. Ειδικότερα από τον e-ΕΦΚΑ:

  • Στις 6 Μαΐου θα καταβληθούν 14.302.253,64 ευρώ σε 32.344 δικαιούχους για λοιπές παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, εξόδων κηδείας, ασθενείας και ατυχημάτων).
  • Στις 5 Μαΐου θα καταβληθούν  300.000 ευρώ σε 390 δικαιούχους για εξωιδρυματικά επιδόματα του ΤΑΥΤΕΚΩ.
  • Από 5 έως 9 Μαΐου θα καταβληθούν 23.500.000 ευρώ σε 950 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

2. Από την ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

  • 23.000.000 ευρώ σε 38.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
  • 2.000.000 ευρώ σε 2.900 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
  • 20.000.000 ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
  • 250.000 ευρώ σε 3 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.