Τίτλοι:
Σάκης Τζωρτζίδης

Σάκης Τζωρτζίδης

URL Ιστότοπου:

«Όλη η Ελλάδα ένας βιολογικός ελαιώνας» λέει ο κορυφαίος για το 2023 Ευρωπαίος ελαιοπαραγωγός

Στα ανώτερα χαρακτηριστικά ποιότητας που διαθέτουν η ελιά και το ελληνικό λάδι πρέπει να στοχεύσει η χώρα μας, προκειμένου να αντέξει την κλιματική αλλαγή και να παραμείνει ψηλά στον διεθνή ανταγωνισμό, σύμφωνα με τον κορυφαίο για το 2023 Ευρωπαίο ελαιοπαραγωγό, Γιώργο Σακελλαρόπουλο.

   Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σακελλαρόπουλος, σχετικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την τελευταία διετία γύρω από τον ευρωμεσογειακό ελαιώνα, τις ορατές πλέον συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και περισσότερο αυτή της παρατεταμένης ξηρασίας σε πολλές χώρες καθώς και τις διεθνείς ανακατατάξεις στον κατάλογο των χωρών που παράγουν ελαιόλαδο - επιτραπέζιες ελιές, ο ελαιοπαραγωγός από τη Σπάρτη προτείνει «η ελληνική ελαιοκομία να στραφεί αποκλειστικά στη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια (και δη την πιστοποιημένη), αφού το περιβάλλον και το μικροκλίμα της χώρας μας το επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό, και έτσι να γίνει ο μεγαλύτερος ελαιοπαραγωγός παγκοσμίως αποκλειστικά βιολογικών ελαιολάδων και ελιών».

   «Πιστεύω», λέει απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το μέλλον της ελληνικής ελαιοκομίας, «ότι η ελληνική ελαιοκαλλιέργεια δεν έχει κανένα λόγο να "αντιγράψει" μοντέλα καλλιέργειας άλλων χωρών, που έκαναν σημαία τους την υπέρπυκνη φύτευση ελιών και τους γραμμικούς αρδευόμενους ελαιώνες. Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι το ποσοτικό βάρος της παγκόσμιας παραγωγής οδηγείται από άλλες χώρες, που έτρεξαν το μοντέλο της υπέρπυκνης φύτευσης γραμμικών ελαιώνων, με κυρίαρχη την Ισπανία, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια εξειδικεύτηκε σε αυτό τον τομέα. Θεωρώ ότι είναι καιρός να κάνουμε το μειονέκτημα (της ποσότητας) ένα μεγάλο πλεονέκτημα, να αναδείξουμε την παραδοσιακή ελληνική ελαιοκαλλιέργεια, τις υγειοπροστατευτικές ιδιαιτερότητες που έχουν τα παραγόμενα ελαιοπροϊόντα, σε συνδυασμό με την υψηλή ποιότητα μας, τη βιοκαλλιέργεια και τις γηγενείς ελληνικές ποικιλίες μας, με μια φράση το ελληνικό Terroir».

   Ο ίδιος, μετά από 32 χρόνια ενασχόλησης στη βιολογική καλλιέργεια ελαιολάδου - και ελιάς, υποστηρίζει ότι αυτή η πρόταση είναι συνυφασμένη με το μέλλον της ελληνικής ελαιοκαλλιέργειας. «Μόνο με τη διαφοροποίηση και την εξειδίκευση, και όχι με τον "μιμιτισμό" άλλων χωρών που βλέπω τα τελευταία χρόνια να υφίσταται στην ελληνική ελαιοκαλλιέργεια, μπορεί η ελληνική ελαιοκομία να δημιουργήσει εξαγώγιμα ελαιοπροϊόντα με ταυτότητα, καθώς και με μακροπρόθεσμη υπεραξία», προσθέτει.

   Το σκηνικό αναμφίβολα έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Η ξηρασία μάλιστα πλήττει τις μεσογειακές - ελαιοκομικές χώρες και «...μήπως οδηγεί και σε αναγκαστικό επαναπροσδιορισμό καλλιέργειας, μέτρων;». «Συμφωνώ. Οι καιρικές συνθήκες, συνεπεία της κλιματικής αλλαγής που επικρατούν κυρίαρχα την τελευταία πενταετία, με την ξηρασία, την ανομβρία, τις πλημμύρες και αντίστοιχα καιρικά φαινόμενα, έχουν αλλάξει το τοπίο στον πρωτογενή τομέα γενικότερα αλλά και στη χώρα μας. Ειδικά η φετινή ξηρασία και ανομβρία, σε συνδυασμό με την ηλιακή ακτινοβολία στην ελαιοκαλλιέργεια, μας δίνει τραγικά αποτελέσματα στην παραγόμενη ποσότητα και ποιότητα στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες βέβαια τις χώρες της Μεσογείου. Ναι, πιστεύω ότι χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της ελληνικής ελαιοκαλλιέργειας στις πρωτόγνωρες και παρατεταμένες καιρικές συνθήκες που επικρατούν, χρειάζεται η επιστημονική γνώση των ειδικών που θα συνδράμει στα μέτρα που θα προταθούν αλλά και θα εφαρμοστούν από όλους μας, ούτως ώστε να τεθούν νέοι στόχοι προσαρμοσμένοι στις αρνητικές καιρικές συνθήκες, για να παραμείνει η ελαιοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, όχι απλά βιώσιμη, αλλά και να αναπτυχθεί περαιτέρω. Άλλωστε, το δικαιούνται τα δύο βασικά εξαγώγιμα εθνικά μας προϊόντα,(το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και οι επιτραπέζιες ελιές μας), τα δύο από τα τρία βασικότερα εξαγώγιμα τρόφιμα της Ελλάδας...».

   Δεν πρόκειται για παροδικό φαινόμενο...

   Για εκείνους που πιστεύουν ότι η ξηρασία και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ένα παροδικό φαινόμενο, ο κ. Σακελλαρόπουλος απαντά ότι σίγουρα δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι τέτοιο. «Η κλιματική αλλαγή -κρίση θα έλεγα καλύτερα, ήρθε και θα μείνει. Άλλωστε πολλοί επιστήμονες έχουν αναφερθεί διεξοδικά στο τι περιμένουμε στο άμεσο μέλλον. Η κλιματική κρίση θα έχει ένταση και θα μας δείχνει με αυξανόμενη συχνότητα την αρνητική δυναμική της. Από την εμπειρία και την ενασχόλησή μου με την Ελαιοκομία, το φαινόμενο αυτό φαινόταν ότι έρχεται εδώ και χρόνια, με πιο αργά σημάδια προ δεκαετίας ή εικοσαετίας, μέχρι που σήμερα το βιώνουμε πολύ έντονα και με σοβαρές συνέπειες στην ελαιοκαλλιέργεια. Σαφέστατα, δεν "μπορούμε" να περιμένουμε τη Φύση να αποκαταστήσει την ισορροπία και να το θεωρήσουμε ως κάτι το παροδικό. Χρειάζεται να επαναπροσδιορίσουμε τις προτεραιότητές μας στην παραγωγή της τροφικής αλυσίδας, άλλωστε οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι οι άνθρωποι δεν είμαστε αυτότροφοι, αλλά ετερότροφοι, και έχουμε επιβιωτική ανάγκη τα παραγόμενα τρόφιμα του πρωτογενή τομέα».

   Η δική του επένδυση στην ελιά και το λάδι στέκεται πάντως πάνω από την καθιερωμένη πρακτική του Ευρωπαίου ελαιοπαραγωγού που στηρίζεται στο «καλλιεργώ- παράγω- πουλώ» ποιοτικό προϊόν αλλά και εκείνου του σύγχρονου επιχειρείν και μάρκετινγκ : «βραβεύομαι-εξάγω στη διεθνή αγορά»...

   Η επένδυσή του είναι σταθερά στραμμένη και στον τομέα της Υγείας και σίγουρα κανένας άλλος Έλληνας ή Ευρωπαίος παραγωγός δεν έχει συνάψει τόσες συνεργασίες με ερευνητικά κέντρα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, που να αποσκοπούν στην ανάδειξη των ευεργετικών δράσεων του ελληνικού ελαιόλαδου και της ελιάς στην ανθρώπινη υγεία.

   ΕΚΠΑ, Φαρμακευτική Σχολή και 4 φημισμένα αμερικανικά πανεπιστήμια

   «Πιστεύαμε εξαρχής -απάντησε- ότι πέρα από τη γεύση και την υψηλή ποιότητα, η ελιά και τα προϊόντα της μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία. Για τον λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει συνέργειες με καθηγητές και ερευνητές, συμμετέχοντας σε μια πληθώρα ερευνών και κλινικών μελετών με πανεπιστημιακά ιδρύματα της Αμερικής και της Ελλάδας, όπως το Harvard (Σχολή Δημόσιας Υγείας), το Yale (Ιατρική Σχολή και Δημόσιας Υγείας), το Auburn (Κολλέγιο Οστεοπαθητικής Ιατρικής και το Τμήμα Ανακάλυψης και Ανάπτυξης Φαρμάκων), το Temple(Κέντρο Αλτσχάιμερ) από την Αμερική, το ΕΚΠΑ και τη Φαρμακευτική Σχολή Αθηνών καθώς και την Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκρατείου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών αλλά και το Βιοπαθολογικό Εργαστήριο του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών», επισημαίνει ο κ. Σακελλαρόπουλος.

   Ελαιόλαδα και οι φυσικές επιτραπέζιες ελιές των συγκεκριμένων ελαιώνων -προσθέτει- επιλέχθηκαν για κάθε μελέτη ξεχωριστά, αφού οι ερευνητές τα εξέτασαν και τα συνέκριναν με πολλά ελαιοπροϊόντα από όλο τον κόσμο και διαπίστωσαν ότι περιέχουν πολλαπλάσια υγειοπροστατευτικά συστατικά, πολλές φορές εμφανίζοντας τόσο υψηλές τιμές που ξεπερνούν το 800 % του μέσου όρου, με τιμές δηλαδή που μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν στη διεθνή βιβλιογραφία.

   Οι μελέτες αυτές έχουν να κάνουν με τη νόσο Alzheimer και την υγεία του εγκεφάλου, με τη ρύθμιση των επιπέδων της χοληστερίνης, με τις φλεγμονές, με τους καρδιαγγειακούς δείκτες και τις καρδιακές παθήσεις. Στις μελέτες συμμετέχουν εθελοντές και ασθενείς, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση της υγείας τους. Παράλληλα, έχουν αποτελέσει έναυσμα για να δημιουργηθούν καινοτόμα προϊόντα, που αν μη τι άλλο βοηθούν στην διεύρυνση και την εξέλιξη της Ελαιοκομίας καθώς είναι μια επιστήμη με τεράστια συνεισφορά στην ανθρώπινη αλλά και την περιβαλλοντική υγεία.

   Πριν από λίγες ημέρες, ο αριθμός των βραβείων που έχουν αποσπάσει σε διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου - ελιάς τα προϊόντα των ελαιώνων Σακελλαρόπουλου ξεπέρασαν τα 1000, αριθμός ...παγκόσμιο ρεκόρ και πιθανόν ακατάρριπτο. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η 32 ετών διαδρομή που ακολούθησε για αυτήν την ασυναγώνιστη καρποφορία βραβείων είναι ...γνωστή: σταθερή προσήλωση στην πολύ υψηλή ποιότητα παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών, με καινοτομίες και νέες μεθόδους στην καλλιέργεια και την επεξεργασία των ελαιοπροϊόντων, «...έχοντας απώτερο στόχο την ανάδειξη όλων αυτών των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι της ελαιοκομίας».

   «Το γενικό συμπέρασμα», σημειώνει, «είναι ότι η χώρα μας, η Ελλάδα, η ελληνική βιολογική Ελαιοκομία, μέσω όλων αυτών των διακρίσεων, βρίσκουν τις πρωτιές και τις κορυφαίες θέσεις που τους αξίζουν στο διεθνές περιβάλλον, σε όλες τις ηπείρους».

   Τη μεγαλύτερη χαρά πάντως ο ελαιοπαραγωγός από τη Σπάρτη τη γεύτηκε το 2018, αν και σημειώνει ότι «είναι πολλές οι διακρίσεις» που θεωρεί κομβικές καθώς «έγραψαν ιστορία για τα ελληνικά χρώματα και προήλθαν μετά από πολύχρονη προετοιμασία, ανοίγοντας «...νέους δρόμους στην ελληνική βιολογική Ελαιοκομία».

   Το 2018 ήταν η χρονιά της 1ης θέσης στον κόσμο για ελληνικό ελαιόλαδο με το Majestic blend evoo, των συγκεκριμένων ελαιώνων και μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν είχε βρεθεί ποτέ ένα ελληνικό ελαιόλαδο στην 1η θέση κατηγορίας στην παγκόσμια κατάταξη ελαιολάδων. «...Από το 2018 έως και το 2023, μεσολάβησαν άλλες τέσσερις κατακτήσεις πρώτων θέσεων των ελαιολάδων μας στην παγκόσμια κατάταξη, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει πετύχει άλλος ελαιοπαραγωγός από όλο τον κόσμο», σημειώνει ο κ. Σακελλαρόπουλος. Ιδιαίτερη σημασία αλλά και συμβολισμό για τον ίδιο έχει, όπως είπε, η τριπλή κορυφή του 2022 -για πρώτη φορά στην ιστορία της διεθνούς ελαιοκομίας. Τι σημαίνει τριπλή κορυφή; «...Η Ελλάδα ως ελαιοπαραγωγός χώρα, οι βιολογικοί ελαιώνες της Σπάρτης (Σακελλαρόπουλου) ως ελαιοπαραγωγοί και το ελαιόλαδό τους βρέθηκαν, στην κατηγορία τους, ταυτόχρονα στην 1η θέση του κόσμου, βάσει της παγκόσμιας κατάταξης, η οποία προσμέτρησε 18.312 δείγματα ελαιολάδου, από 38 ελαιοπαραγωγικές χώρες και 1986 εταιρείες - παραγωγούς. Πέρυσι, στη Βαλένθια της Ισπανίας, στο Πανευρωπαϊκό Συμβούλιο Γαστρονομίας και Οινολογίας CEUCO, ο κ. Σακελλαρόπουλος έγινε ο πρώτος ελαιοπαραγωγός που του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Καλύτερου Ευρωπαίου Ελαιοπαραγωγού», «...μεγάλη και τιμητική ευρωπαϊκή διάκριση, που δεν είχε λάβει άλλος ελαιοπαραγωγός από όλη την Ευρώπη, στα τελευταία 17 χρόνια διοργάνωσης των Ευρωπαϊκών γαστρονομικών βραβείων».

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

"Ανοίγουν" οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες - Σε διάλογο το υπουργείο Ανάπτυξης με τους παραγωγούς για την ενίσχυση της παρουσίας τους

«Είμαστε υπέρ των πολλών δυνατοτήτων και της αύξησης του ανταγωνισμού για την αποκλιμάκωση των τιμών. Είναι επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσει την συμμετοχή των παραγωγών στις λαϊκές αγορές και την πρόσβαση των πολιτών απευθείας στους παραγωγούς».

Αυτό δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος και σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος για την αύξηση της συμμετοχής των παραγωγών στις λαϊκές αγορές ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να πραγματοποιούνται λαϊκές αγορές και τις απογευματινές ώρες, προκειμένου να διευκολυνθούν τόσο οι καταναλωτές στις αγορές τους όσο και οι παραγωγοί καθώς το πρωί έχουν τις αγροτικές εργασίες τους.

Όπως έχει επισημάνει ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο διάλογος βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος έχει επισημάνει ότι στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός αλλά και μια αδιαμεσολάβητη σχέση μεταξύ του αγρότη-παραγωγού και του καταναλωτή.

Αυτή τη στιγμή στις λαϊκές αγορές, πρόσθεσε ο ίδιος, υπάρχει μείγμα παραγωγών και εμπόρων. Αυτό που θα αλλάξει είναι ότι θα δοθεί η δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης στους παραγωγούς να πωλούν τα προϊόντα τους στις λαϊκές αγορές ενώ εξετάζεται να δημιουργηθούν και νέες λαϊκές αγορές. Όπως υπογράμμισε όμως, αυτό θα γίνεται με απόφαση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή ο αρμόδιος φορέας της ΤΑ για τις λαϊκές αγορές της περιοχής, θα παίρνει την απόφαση για το πού και το πότε θα λειτουργούν οι λαϊκές για τους παραγωγούς αλλά και για το εάν θα υπάρξουν και απογευματινές λαϊκές αγορές για την διευκόλυνση των καταναλωτών όσο και των ίδιων των παραγωγών καθώς, πέρα από το οικονομικό σκέλος για την λειτουργία των λαϊκών αγορών, υπάρχει και το σκέλος της όχλησης.

Σύμφωνα με την πορεία του διαλόγου, οι λαϊκές αγορές χωρίς μεσάζοντες θα «στηθούν» κυρίως στα αστικά κέντρα της περιφέρειας και κάθε παραγωγός θα έχει τη δυνατότητα, εντός των ορίων του νομού του, να έχει τον πάγκο του και να πουλά τα προϊόντα του.

Για το σχετικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας οι παραγωγοί από την πλευρά τους υπογραμμίζουν πως για να υπάρχουν ακόμη φτηνότερες τιμές από αυτές που προσφέρει και σήμερα μια λαϊκή αγορά, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βοηθηθεί ο παραγωγός στα κόστη που πληρώνει ενώ σημειώνουν ότι υπάρχουν αρκετές λαϊκές αγορές, δεν είναι τόσο σημαντικό να δημιουργηθούν νέες όσο να γίνει ευκολότερο να συμμετέχουν περισσότεροι παραγωγοί στις ήδη υπάρχουσες - οι οποίες είναι 1000 σε όλη τη χώρα και 300 στο λεκανοπέδιο Αττικής - ενώ σε ότι αγορά στην απογευματινή λειτουργία τους θα πρέπει να λυθούν και πολλά διαδικαστικά προβλήματα όπως πχ ότι θα πρέπει να υπάρχει φωτισμός.

 
 
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αγρότες: Τα νέα μέτρα στήριξης – Τι ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕθ

Τέσσερα μέτρα για τους αγρότες ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ.

Αναλυτικά τα μέτρα:

  • Μονιμοποίηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, από το 2025 και για τα επόμενα χρόνια τα ποσά αυτά θα επιστρέφονται με δίκαιο και αναλογικό τρόπο.
  • Θεσμοθετείται ευέλικτο σύστημα διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων αγροτών και συνεταιρισμών, ώστε με βάση τις δυνατότητές τους να μειώνονται οι τόκοι και να καταργείται μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου ενώ σε βάθος χρόνου η αποπληρωμή θα γίνεται με δυνατότητα αναχρηματοδότησης και οριστικής διευθέτησης και εξάλειψης εμπράγματων βαρών.
  • Πρόγραμμα 600 εκατομμυρίων ευρώ για την αύξηση της θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια.
  • Σχέδιο ανταλλαγής και αντιπαροχής των αδρανών δημόσιων γαιών που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τις εκτάσεις αυτές, επενδυτές του χώρου θα αναλάβουν να καλλιεργούν, κατασκευάζοντας θερμοκήπια μεγάλης κλίμακας αποκλειστικά με εξαγωγικά αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής αξίας.
 
Πηγή : ertnews.gr

Ζημιές σε καλλιέργειες από χαλαζόπτωση σε Βελβεντό και χωριά της Ελασσόνας

Σφοδρή χαλαζόπτωση στο Βελβεντό Κοζάνης, το απόγευμα του Σαββάτου (7/9). Για μια ακόμη φορά η περιοχή χτυπήθηκε ανελέητα, όπως περιγράφουν κάτοικοι και αγρότες της περιοχής, που κάνουν λόγο για «πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Το χαλάζι, που έπεφτε για 15 περίπου λεπτά με σφοδρότητα, σε συνδυασμό με την βροχή και τον αέρα, δημιούργησε συνθήκες “κόλασης” αναφέρει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού. Στην περιοχή, «άσπρισαν» δρόμοι, αυλές και τα χωράφια από το χαλάζι που έπεσε.

Πολλά είναι τα προβλήματα που προέκυψαν από την έντονη χαλαζόπτωση και την παρατεταμένη βροχόπτωση και σε δρόμους, όπως αρκετές είναι και οι βλάβες όπως ενημερώνει ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου.

Για μια ακόμη κατέβηκαν φερτά υλικά και λάσπη στο Βελβεντό, από τα Πιέρια όρη, μετά από την μετά την απογευματινή νεροποντή και το σφοδρό χαλάζι που έπεσε στην περιοχή. Σε εγρήγορση βρίσκονται οι υπηρεσίες του Δήμου που επιχειρούν στα σημεία όπου υπάρχουν προβλήματα.

Εκτεταμένες ζημιές σε ροδάκινα, μήλα, σταφύλια

Για μια ακόμη φορά οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή των αγροτών στην περιοχή του Βελβεντού σε ροδάκινα, μήλα και σταφύλια. Οι παραγωγοί δεν μπορούν να μπορούν να πιστέψουν στην συνεχιζόμενη καταστροφή που για μια ακόμη φορά έχουν υποστεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα προϊόντα που την περίοδο αυτή συγκομίζουν. «Η καταστροφή είναι ολοκληρωτικη, από όπου έπεσε το χαλάζι» υποστηρίζουν οι αγρότες σε πολλές καλλιέργειες.

Πρωτοφανής χαλαζόπτωση έπληξε το απόγευμα αρκετά χωριά της Ελασσόνας που είδαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών να παραδίδονται στην μανία της φύσης.

Ισχυρή χαλαζόπτωση κατέστρεψε καλλιέργειες σε χωριά της Ελασσόνας

Ήταν λίγο μετά τις 7 το απόγευμα όταν ξεκίνησε να πέφτει το χαλάζι που είχε μέγεθος καρυδιού και να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμα του. Από την χαλαζόπτωση που διήρκησε περίπου 30 με 35 λεπτά καταστράφηκαν ολοσχερώς παραγωγές, καρυδιών, αμυγδάλου, ροδιών, καπνά, αμπέλια και καλαμπόκια.

 
 
Ισχυρή χαλαζόπτωση κατέστρεψε καλλιέργειες σε χωριά της Ελασσόνας

Η χαλαζόπτωση έπεσε πάνω από τα τα Χωριά Δολίχη, Πύθιο, Ασπρόχωμα, Καλύβια, Καλλιθέα Σκοπιά, Ολυμπιάδα και Φλάμπουρο. Οι κάτοικοι της Δολίχης κάνουν λόγω για βιβλική καταστροφή και κανείς δεν θυμάται στα χρονικά τέτοιο κακό.

Ισχυρή χαλαζόπτωση κατέστρεψε καλλιέργειες σε χωριά της Ελασσόνας

Οι αγρότες της περιοχής είδαν τις παραγωγές τους να καταστρέφονται μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας και οι ίδιοι πλέον να βρίσκονται σε απόγνωση.

 

Πηγή : ertnews.gr

 
 
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.