Τίτλοι:

Σάκης Τζωρτζίδης

Σάκης Τζωρτζίδης

URL Ιστότοπου:

Την διεξαγωγή συλλαλητηρίου στο Μαξίμου προετοιμάζει η ΠΕΜ

Το διεκδικητικό πλαίσιο της κινητοποίησης περιλαμβάνει ειδικότερα:

· Άμεση καταβολή των χρημάτων για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα προϊόντα που έχει ανακοινωθεί η στήριξη.

· Άμεση ένταξη και καταβολή των χρημάτων στα προϊόντα στα οποία δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το χαμένο εισόδημα το κυβερνητικό κλιμάκιο στην συνάντηση στο Μέγαο Μαξίμου.

· Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας και να ενταχθούν στην αναπλήρωση εισοδήματος όλα τα προϊόντα που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. (Βαμβάκι, Αμύγδαλα, Καρύδια, Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Βρώσιμη Ελιά, Ακτινίδια κ.α).

· Να δοθούν από το Ουκρανόμετρο τα 72€/στρέμμα σε όλα τα προϊόντα και τους παραγωγούς που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την διεξαγωγή συλλαλητηρίου στο Μαξίμου προετοιμάζουν οι δενδροκαλλιεργητές – Οι αποφάσεις θα ληφθούν σε πανελλαδική σύσκεψη στην Αγιά
· Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο νομοθετικά κατοχυρωμένο και φυσικά αύξηση της επιστροφής ΕΦΚ για το 2023 καθώς τα ψίχουλα των 76εκ ευρώ που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/Kwh, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Προστίμου Ρύπων. Γενναία επιδότηση μέσων και εφοδίων καθώς και τον ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ που είναι ουδέτερος φόρος.

· Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν ένα μεροκάματο να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την παραγωγική διαδικασία.

· Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμότητες που υπάρχουν για το 2022.

“Έχουμε την εμπειρία, την θέληση και την δυνατότητα να αγωνιζόμαστε για το δίκαιο μας, να επιμένουμε και να κερδίζουμε με την μαζική συμμετοχή την αποφασιστικότητα και ενότητα μας. Δεν έχουμε σκοπό να εγκαταλείψουμε τις καλλιέργειες μας και θα πολεμήσουμε για την επιβίωση μας. Αν χρειαστεί θα κάνουμε εκλογές με τα τρακτέρ στους δρόμους αλλά δεν αποποιηθούμε του δικαιώματος μας να παράγουμε και να πληρωνόμαστε τον κόπο και τον ιδρώτα μας”, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.

 

Έκλεψαν κοπάδι με 68 πρόβατα

Στόχος έγινε τα ξημερώματα ποιμνιοστάσιο στην Πρέβεζα με λεία κοπάδι 68 προβάτων που ημεδαπός αφού διέρρηξε το κτήριο φόρτωσε στο φορτηγό του τα κλεμμένα πρόβατα και εξαφανίστηκε.
 

Το πρωί ο κτηνοτρόφος ενημέρωσε την αστυνομία και μέσα σε λίγες ώρες οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τόσο τον δράστη της κλοπής όσο και των αποδεκτή του κλεμμένου κοπαδιού, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση- ζωοκλοπή και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα, νυχτερινές ώρες της 22-23/03/2023, ένας από τους κατηγορούμενους εισήλθε σε ποιμνιοστάσιο σε περιοχή της Πρέβεζας, από όπου αφαίρεσε 68 πρόβατα, τα οποία στη συνέχεια μετέφερε με Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του, σε ποιμνιοστάσιο του συγκατηγορούμενού του.

Ύστερα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο ποιμνιοστάσιο του δεύτερου κατηγορούμενου, εντοπίστηκε το σύνολο των κλεμμένων προβάτων και αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους.

Το Ι.Χ. φορτηγό που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο για την τέλεση της κλοπής των ζώων κατασχέθηκε, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

 

 

Πηγή

Η ΠΚΜ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Υπογεννητικότητα και γονιμότητα στο σήμερα»

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διοργανώνουν την Τετάρτη 29 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Υπογεννητικότητα και γονιμότητα στο σήμερα».

Στην εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Νερού, Λεωφόρος Β. Γεωργίου 1), διακεκριμένοι επιστήμονες θα μιλήσουν για τα θέματα της υπογονιμότητας και θα αναλύσουν τις πιθανές αιτίες της. Ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας Αναπαραγωγής του ΑΠΘ Δημήτρης Γουλής θα παρουσιάσει τις αιτίες της υπογονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες, καθώς και πιθανές θεραπείες, με ή χωρίς τη μέθοδο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ Λουκάς Αθανασιάδης θα επικεντρωθεί στην επίδραση που έχει η ψυχολογική επιβάρυνση στη γονιμότητα του ατόμου, ειδικά σε μια εποχή με πολλαπλά εξωτερικά ερεθίσματα, ενώ η δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω Ασημίνα Φιλιοπούλου θα αναπτύξει τις αιτίες που οδήγησαν στην υπογεννητικότητα τις τελευταίες δεκαετίες και τις προοπτικές που υπάρχουν. Τη συζήτηση συντονίζει η βιολόγος αναπαραγωγής, ΔρΘεοδοσία Ζεγκινιάδου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής ΑλληλεγγύηςΜελίνα – Μαρία Δερμεντζοπούλου σε δηλώσεις της τόνισε: «Το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί μείζον ζήτημα για όλη τη χώρα. Οι γεννήσεις βρίσκονται σε πτωτική πορεία, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται σημαντική αλλαγή της ηλικιακής σύνθεσης του πληθυσμού εξαιτίας της γήρανσής του. Η αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι στις προτεραιότητες της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Στηρίζουμε την οικογένεια. Διασφαλίζουμε ένα υποστηρικτικό πλαίσιο δομών για τη φροντίδα των παιδιών και θέτουμε ως μείζον ζήτημα την ανάγκη εφαρμογής μιας σταθερής και μακρόπνοης πολιτικής με συνεργασία όλων για την άρση εμποδίων και την υποβοήθηση της ελεύθερης επιλογής για όσους και όσες επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά με τη στήριξη στα πραγματικά προβλήματα και την αντιμετώπιση των ανασταλτικών παραγόντων».

Τις σημαντικές ρυθμίσεις για τις μετακλήσεις εργατών γης από τρίτες χώρες ανέλυσε ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης ως Εισηγητής της ΝΔ στη Βουλή

Τα άρθρα του νέου Κώδικα Μετανάστευσης που απλοποιούν και κάνουν πιο αποτελεσματική τη διαδικασία μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες και ταυτόχρονα πιο ευέλικτη τη διαδικασία σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του ευρισκόµενου στη χώρα εργατικού δυναµικού, ανέλυσε ο Εισηγητής της ΝΔ , Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης στη σχετική συζήτηση επί του Νομοσχεδίου, που συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. 

Όπως τόνισε, προερχόμενος από έναν αγροτικό νομό, τον Νομό Ημαθίας γνωρίζει από πρώτο χέρι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάθε καλλιεργητική περίοδο οι παραγωγοί λόγω της έλλειψης εργατών γης από τρίτες χώρες.

Χαρακτηριστικά δε ανέφερε ότι καθώς οι ελλείψεις συνολικά στη χώρα για τον πρωτογενή τομέα ξεπερνούν τις 25.000, παρουσιάζεται πια μία ραγδαία εκτόξευση των μισθών των εναπομεινάντων αλλοδαπών εργατών γης αλλά και μεγάλες αυξήσεις του κόστους παραγωγής, που εν τέλει μετακυλίεται στον καταναλωτή.

Τόνισε δε με έμφαση ότι το ζήτημα δεν λύνεται με το ισχύον πλαίσιο, δηλαδή με το να έρχονται οι εργάτες γης για έξι μήνες, και να τους κάνουμε μια πρόσκληση περίπου «στα τυφλά», χωρίς σε αρκετές περιπτώσεις να ξέρουμε, ούτε από που κρατάει η σκούφια τους, ούτε και από ποιους, για πόσο χρονικό διάστημα και κάτω από ποιες συνθήκες φιλοξενούνται και απασχολούνται στη χώρα μας κάθε έτος. Όπως δεν λύνεται ούτε με διαδικασίες επιλογής εργατών και έκδοσης αποφάσεων που κινούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες με ρυθμό χελώνας, έτσι ώστε όταν τελικά διεκπεραιώνονται να έχουμε φτάσει «στο αμήν».

Ως εκ τούτου, με το νέο πλαίσιο

·         ενώ μέχρι σήμερα αυτή η διαδικασία ρυθμιζόταν με ΚΥΑ, κάτι που συνεπαγόταν την εμπλοκή μίας πλειάδας Υπουργείων και την χρονοβόρα διαδικασία διεκπεραίωσης,

πλέον θα ρυθμίζεται απλά και γρήγορα με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, που θα εκδίδεται το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, και που θα καθορίζει τον ανώτατο αριθμό θέσεων για εξαρτημένη και εποχιακή εργασία βάσει των ετησίων αναγκών της χώρας.

·         Ενώ, ειδικά για την περίπτωση της μετάκλησης εποχιακών εργαζομένων στην αγροτική οικονομία, και όσον αφορά στον καθορισμό του ανώτατου αριθμού μετακαλούμενων για ολόκληρη την επικράτεια, θα λαμβάνεται υπόψη ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στις αποκεντρωμένες διοικήσεις κατά το προηγούμενο έτος.

·         Η δε αντιστοιχία μεταξύ καλλιεργήσιμης έκτασης ή ζωικού κεφαλαίου του αιτούντος εργοδότη με τον αριθμό των εποχιακά εργαζομένων, των οποίων μπορεί να ζητήσει τη μετάκληση, θα καθορίζεται με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και μπορεί να είναι προσαυξημένη κατά 10%.

Επιπροσθέτως, όπως ανέφερε ο Εισηγητής της ΝΔ:

Αυτοματοποιείται η διαδικασία εισδοχής πολιτών τρίτων χωρών για παροχή εξαρτημένης εργασίας,

·         με αµιγώς ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων χορήγησης και ανανέωσης αδειών,

·         µε δηµιουργία ηλεκτρονικής θυρίδας για κάθε πολίτη τρίτης χώρας,

·         με ψηφιοποίηση όλου του αρχείου της νόµιµης µετανάστευσης στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου και τις ∆ιευθύνσεις Αλλοδαπών και Μετανάστευσης των Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων

·         και µε τη δηµιουργία κέντρων λήψης βιοµετρικών δεδοµένων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, για την επιτάχυνση της επίδοσης των αδειών διαµονής.

Η θέσπιση δε μίας καινοτόμας εποχικής άδειας για διαμονή έως 9 μήνες το έτος και έως 5 έτη, αποτελεί μία ιδιαίτερα αποτελεσματική λύση προς διευκόλυνση τόσο των αγροτών όσο και των ελληνικών προξενικών αρχών.

Οι συγκεκριμένες άδειες διαµονής που θα χορηγούνται, σημείωσε ο κ. Τσαβδαρίδης, θα ισχύουν για εννέα µήνες ανά έτος, µε την υποχρέωση ο δικαιούχος να επιστρέφει στη χώρα προέλευσής του.

Την ίδια στιγμή, για να μπορεί να επιστρέψει πίσω στη χώρα μας, θα πρέπει να παρουσιάσει ενεργή σύµβαση εποχικής εργασίας ΠΡΙΝ από την αναχώρησή του για την Ελλάδα, ενώ αυτό το καθεστώς θα ισχύει για πέντε χρόνια.

Με την παρέλευση των πέντε αυτών χρόνων, ο δικαιούχος θα απολέσει αυτοµάτως τη δυνατότητα επιστροφής στη χώρα µας.

Αναλυτικά η Εισήγηση επί των άρθρων του κ. Τσαβδαρίδη στο:

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΣΕ ΝΕΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ 23/03/2023

 
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.