Βεσυρόπουλος : «Τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία η πλατφόρμα για τη συμβολαιακή γεωργία για την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των αγροτών»
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Οικονομία
Σήμερα, 12 Δεκεμβρίου 2022 τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία η ψηφιακή εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) που δημιουργήθηκε ειδικά για την υποβολή στοιχείων συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας, με σκοπό τη μείωση του φόρου εισοδήματος, κατά 50%, για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ήδη από το φορολογικό έτος 2022.
Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη από την ηλεκτρονική διεύθυνση myAADE//Εφαρμογές//Επιχειρήσεις//myBusinessSupport.
Το Υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εργάστηκαν από κοινού για τη δημιουργία μιας εφαρμογής εύχρηστης, απλής και φιλικής για τους χρήστες, αγρότες και λογιστές.
Με γνώμονα τη διευκόλυνση των δικαιούχων της απαλλαγής και τη χορήγηση επαρκούς χρόνου, τα δεδομένα των συμβάσεων (ποσότητα, τιμή κ.λπ.) που αφορούν πωλήσεις προϊόντων εντός του έτους 2022 υποβάλλονται μέχρι και τις 28/2/2023 και επιβεβαιώνονται ή απορρίπτονται από τους αγοραστές μέχρι και τις 31/3/2023.
Στις ίδιες ημερομηνίες υποβάλλονται και επιβεβαιώνονται, αντίστοιχα, και τα δεδομένα των συμβάσεων που συνάφθηκαν από 26/5/2022 (έναρξη ισχύος του ν.4935/2022) και έως 31/12/2022, από παραγωγούς για τη χορήγηση της μείωσης φόρου εισοδήματος κατά 30% από το επόμενο φορολογικό έτος.
Αυτό ορίζεται σε νέα απόφαση, η οποία τροποποιεί τη με αριθμ. 127754 ΕΞ 2022/9.9.2022 ΚΥΑ (Β΄ 4760), για τη χορήγηση της απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, κατά 50%, υπό την προϋπόθεση πώλησης του 75% των προϊόντων τους σε συλλογικά αγροτικά σχήματα ή μέσω συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας.
Με την έναρξη της ειδικής εφαρμογής, υλοποιείται ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής για τη στήριξη και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και αποδεικνύεται η συνέπεια και η σταθερότητα της Κυβέρνησης ως προς την εφαρμογή μέτρων για τη μεγέθυνση της οικονομίας και τη στήριξη της κοινωνίας.
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Κουρέτας: Άμεση παρέμβαση στο ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ για την προστασία των ελαιοπαραγωγών σε Μαγνησία, Σποράδες και Λάρισα
- Ημερομηνίες έναρξης συγκομιδής ελαιοκάρπου σε 11 ακόμη Κοινότητες της Π.Ε. Ηρακλείου όπου ολοκληρώθηκαν οι δολωματικοί ψεκασμοί δακοκτονίας
- Θεσσαλία: Διέκοψαν την παροχή πετρελαίου στους αγρότες οι βενζινοπώλες
- Αγροτικό πετρέλαιο: Πρώτη πληρωμή 208.509 ευρώ από την ΑΑΔΕ σε 918 πρατήρια μέσω του myDiesel
- ΚΕΟΣΟΕ: Παρά τη φημολογία, ελαφρά αύξηση (11,10%) παρουσιάζει η κατανάλωση οίνων την περίοδο 2025/2026, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο 2024/2025










