Η παραμορφωτική ασθένεια "αποτελειώνει" τη ροδακινοπαραγωγή - Σιγή ιχθύος για αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις
Η εξάπλωση της παραμορφωτικής ασθένειας στα πυρηνόκαρπα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για τους παραγωγούς και την αγροτική οικονομία καθώς πλήττονται οικονομικά αρκετοί νομοί. Δόθηκαν οι όποιες ενισχύσεις μέσω de minimis (170-230 ευρώ/στρέμμα) εφαρμόστηκαν ορισμένες γεωργικές πρακτικές, αλλά το πρόβλημα παραμένει υπαρκτό και φαίνεται μάλιστα να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, δίχως να βρίσκει «γιατρειά».
Δυστυχώς δεν υπήρξε κανένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και όσο δεν αντιμετωπίζεται η ασθένεια , οι παραγωγοί κινδυνεύουν εκτός των ζημιών από παγετούς, χαλαζοπτώσεις , βροχοπτώσεις, να υποστούν επιπλέον απώλειες εισοδήματος.
Μην ξεχνάμε ότι οι παραγωγοί έχουν πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων που απαιτούν οι καλλιεργητικές φροντίδες σε ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, δαμάσκηνα κ.α. αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας , μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Το «έργο» μοιάζει να επαναλαμβάνεται, με τους κυβερνητικούς βουλευτές να δείχνουν όψιμο ενδιαφέρον (που ήταν αυτά τα χρόνια που υφίσταται το πρόβλημα και τι κατάφεραν; έδωσαν μήπως λύσεις; Όλα για το θεαθήναι) αναφέροντας σε ανακοινώσεις το πρόβλημα με τα παραμορφωμένα ροδάκινα και νεκταρίνια, θέτοντας το μάλιστα ορισμένοι και στη βουλή, αλλά προχωρώντας και σε συσκέψεις , που μάλλον, γίνονται για να γίνονται, αφού ουσιαστικές λύσεις που αναμένουν οι παραγωγοί δεν δίνονται (και πέρυσι τα έκαναν αυτά χωρίς αποτέλεσμα).
Μήπως κάτι ανάλογο δεν είχαμε και τον περασμένο Αύγουστο με την ροδακινοπαραγωγή στο χώμα από τις έντονες και άκαιρες βροχοπτώσεις ; περιοδείες, αυτοψίες, ανακοινώσεις και δηλώσεις βουλευτών και οι παραγωγοί απλήρωτοι με τους κυβερνώντες να τηρούν σιγή ιχθύος, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσιάρα να μην κάνει ουδεμία αναφορά στο φλέγον ζήτημα που κατέστρεψε σημαντικό μέρος της ροδακινοπαραγωγής και θα μπορούσε να αποζημιωθεί από τα De minimis και όχι να υπαχθεί στο Μέτρο 23 και στο τέλος να βγουν να πουν στους καλλιεργητές, ο φάκελος απορρίφθηκε. Θα είναι κατάληξη την οποία δε θα θέλουν ούτε να σκέφτονται οι αγρότες και θα τους οδηγήσει σε ακόμη πιο δυσχερή οικονομική θέση, αφού αρκετοί είναι εκείνοι που το 70-80% της παραγωγής τους , συγκομίζονταν εκείνη την περίοδο και χάθηκε.
Και μη χειρότερα.....
Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Καλλιέργειες
- 0