24kontelis.gif
Τίτλοι:

ΚΕΡAΣΙΑ : Παγκόσμια Επισκόπηση

Η καλλιεργητική περίοδος δεν ήταν ευγενική για πολλές περιοχές παραγωγής κερασιών στο βόρειο ημισφαίριο. Στη Βόρεια Αμερική, ορισμένες περιοχές έχουν χάσει έως και το 50% της κανονικής παραγωγής τους λόγω του κρύου καιρού και των έντονων βροχοπτώσεων, ενώ η Ιταλία και η Ισπανία έχουν επίσης σημειώσει σημαντικές απώλειες σε ορισμένες περιοχές ως αποτέλεσμα παρόμοιων συνθηκών. Άλλα έχουν επηρεαστεί σημαντικά λιγότερο, με τις προοπτικές για κεράσια να φαίνονται καλές στις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Εν τω μεταξύ στην Ωκεανία, οι προοπτικές για την εποχή ήταν καλές και η Χιλή συνεχίζει να αυξάνει τις εξαγωγές της χρόνο με το χρόνο για να διατηρήσει τον τίτλο της ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φρούτων.

σακης3 

Ολλανδία

Ένας Ολλανδός καλλιεργητής κερασιών κάνει λόγο για ένα καλή έναρξη παραγωγής, το οποίο είναι ελπιδοφόρα για τους επόμενους δύο μήνες. "Ο νυχτερινός παγετός τον Απρίλιο έχει προκαλέσει λίγα προβλήματα για εμάς. Ωστόσο, οι χαλαζοπτώσεις πριν από μερικές εβδομάδες προκάλεσαν κάποια ζημιά. Τα κεράσια χτυπήθηκαν στη μία πλευρά του οπωρώνα μας, αλλά νομίζω ότι θα μεγαλώσουν από αυτό. Ευτυχώς, είχαμε καλύψει ένα μεγάλο μέρος του οπωρώνα, διαφορετικά θα ήταν πολύ χειρότερα. Περιμένω μια καλή σεζόν κερασιών."

Γερμανία

Στη νότια Γερμανία, τα πρώτα περιφερειακά κεράσια ήταν ήδη διαπραγματεύσιμα την εβδομάδα 21. Την επόμενη εβδομάδα, τα πρώτα κεράσια Burlat αναμένεται να βγουν στην αγορά. Ο Βορράς ετοιμάζεται επίσης για την επερχόμενη σεζόν κερασιών. Στις αρχές Ιουλίου, ο καλλιεργητικός συνεταιρισμός Elbe Obst θα ξεκινήσει με τις κύριες ποικιλίες Kordia και Regina. Το επίκεντρο είναι το δεύτερο μισό της σεζόν μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Η καλυπτόμενη καλλιέργεια ειδικότερα έχει απογειωθεί τα τελευταία χρόνια και κυριαρχεί στην τρέχουσα αγορά.

Όσον αφορά τα εισαγόμενα αγαθά, η Ισπανία κυριαρχεί στην αγορά, ακολουθούμενη από την Ιταλία και την Ελλάδα. Η Τουρκία είναι παραδοσιακά λίγο αργότερα, αλλά τώρα έρχεται επίσης στην αγορά με τις πρώτες παρτίδες. Το επίπεδο τιμών είναι σημαντικά υψηλότερο από το προηγούμενο έτος σε όλους τους τομείς.

Γαλλία

Φέτος ο παγετός στη Γαλλία δεν επηρέασε τους οπωρώνες κερασιών όπως πέρυσι, οπότε η συγκομιδή του 2022 εκτιμάται σε 35.000 τόνους, μια αύξηση 126% σε διάστημα ενός έτους και κοντά στον μέσο όρο του 2017/20. Πρέπει να σημειωθούν ορισμένες ανισότητες, όπως στο Maine-et-Loire, όπου ορισμένοι παραγωγοί ενδέχεται να έχουν χάσει έως και το 50% της καλλιέργειάς τους, με τις πρώτες ποικιλίες να έχουν πληγεί περισσότερο. Οι κύριες περιοχές παραγωγής είναι η περιοχή PACA, η Auvergne-Rhône-Alpes και η Occitanie.

Η εκστρατεία για το 2022 ξεκίνησε πριν από σχεδόν 3 εβδομάδες και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο. Οι πωλήσεις είναι δυναμικές και οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν μια «μεγάλη ζήτηση». Οι τιμές είναι υψηλές, αλλά δεν θα είναι σε θέση να αποζημιώσουν τους λίγους παραγωγούς που επλήγησαν από τις απώλειες που συνδέονται με την έλλειψη παραγωγής.

Ιταλία

Στην Απουλία, η συγκομιδή κερασιών Ferrovia βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ συλλέγονται οι τελευταίες ποσότητες Bigarreau και Giorgia. Ο ζεστός καιρός των τελευταίων εβδομάδων επέτρεψε στον καρπό να ωριμάσει γρηγορότερα και ως εκ τούτου περισσότερα προϊόντα είναι διαθέσιμα προς πώληση. Οι προσφορές για την ποικιλία Ferrovia είναι περίπου 1,80-2 €/kg. Οι παραγγελίες εξακολουθούν να είναι ζωηρό, αν και οι εθνικές και ευρωπαϊκές απαιτήσεις δεν είναι συγκρίσιμες με εκείνες των προηγούμενων ετών.

Στην επαρχία της Βερόνας, η συγκομιδή των πρώιμων κερασιών βρίσκεται σε εξέλιξη. Μια ομάδα 15 αγροτών στο Val D'Alpone επιτυγχάνει εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή, μία από τις ποικιλίες που συγκομίζονται είναι η Γλυκιά Αριάνα. Οι οπωρώνες κερασιών καλλιεργούνται σε υψόμετρο μεταξύ 150 και 400 μέτρων. Η συγκομιδή στις περιοχές αυτές αρχίζει γύρω στις 10 Μαΐου, λίγο νωρίτερα, και συνεχίζεται μέχρι τα τέλη Ιουνίου. "Πουλάμε μόνο από το μέγεθος 26 και πάνω. Οι τελευταίες τιμές ήταν 4-5 ευρώ για διαμετρήματος 26-28. 5-6 ευρώ για διαμετρήματος 28-30. και μέχρι 7 ευρώ για τις καλύτερες παρτίδες διαμετρήματος 32-34. Συνολικά, πουλάμε περίπου 60 τόνους κερασιών ετησίως".

Ισπανία

Η ισπανική περίοδος κερασιών ξεκίνησε περίπου μια εβδομάδα αργότερα την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου στις πρώτες περιοχές καλλιέργειας λόγω του κρύου βροχερού τέλους του χειμώνα και της αρχής της άνοιξης. Σε γενικές γραμμές, η ισπανική παραγωγή κερασιών είναι χαμηλότερη φέτος λόγω των επιπτώσεων των παγετώνων στη βορειοανατολική Ισπανία. Οι πρώτες εβδομάδες έχουν παρασχεθεί μαλακές πρώιμες ποικιλίες και αυτή τη στιγμή διατίθενται πιο σκληρές και συνεπείς ποικιλίες που είναι πιο κατάλληλες για αποστολή.

Μέχρι στιγμής, οι πωλήσεις είναι καλές, οι τιμές είναι υψηλές, καλύτερες από την ίδια περίοδο πέρυσι, αν και μπορεί να μειωθούν από τα μέσα Ιουνίου μετά την άφιξη περισσότερης παραγωγής, τόσο στην Ισπανία όσο και στις υπόλοιπες χώρες παραγωγής, καθώς δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από παγετό στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα ή την Τουρκία. Ο τομέας φοβάται ότι η τουρκική παραγωγή θα μπορούσε να πλημμυρίσει τις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς δεν θα είναι σε θέση να εξάγουν όσο συνήθως στη Ρωσία και την Ουκρανία. Ωστόσο, οι τιμές μέχρι στιγμής είναι αρκετά υψηλές για να καλύψουν την τεράστια αύξηση του κόστους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο καιρός είναι πολύ καλός στην Ισπανία, οπότε η ποιότητα των κερασιών είναι πολύ ικανοποιητική.

Τουρκία

Η ποιότητα των τουρκικών κερασιών είναι καλή και οι πελάτες είναι ικανοποιημένοι. Η ζήτηση είναι καλή σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, αλλά θα μπορούσε να είναι καλύτερα εάν η Κίνα και η Νότια Κορέα μπορούσαν να ανοίξουν στις τουρκικές εξαγωγές.

Ο όγκος των καλλιεργειών στις περιοχές πρώιμης συγκομιδής ήταν καλός, αλλά αναμένεται χαμηλότερος όγκος στις μεσαίες επαρχίες συγκομιδής. Τούτου λεχθέντος, η σοδειά κερασιάς συνολικά θα είναι σημαντικά υψηλότερη, με αύξηση περίπου 10% έως 15%.

Η τουρκική παραγωγή θα μπορούσε να εκτρέπεται στις αγορές της ΕΕ λόγω του επικίνδυνου περιβάλλοντος της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Με τη φθηνή εργασία και το μεγάλο άλμα στις τεχνολογικές επενδύσεις στη μεταποίηση καλλιεργειών, τα τουρκικά προϊόντα θα έχουν σίγουρα ελκυστικές και ανταγωνιστικές τιμές.

Βέλγιο

Η εποχή των κερασιών στο Βέλγιο είναι ελπιδοφόρα. Ένας Βέλγος έμπορος εξηγεί: «Όλα μοιάζουν να έχουν μια καλή σεζόν από την άποψη της ποιότητας και των όγκων. Αναμένουμε να ξεκινήσουμε με την πρώιμη ποικιλία Samba σε μια εβδομάδα. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, η συγκομιδή έχει καθυστερήσει ελαφρώς και εξακολουθούμε να έχουμε μικρότερα μεγέθη σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά ο αναμενόμενος καλός καιρός θα δώσει σε αυτό την ευκαιρία να βελτιωθεί. Λόγω του αυξημένου κόστους, μένει να δούμε αν η ζήτηση μπορεί να συμβαδίσει με τους όγκους. Εάν η ποιότητα είναι καλή, μπορούμε ωστόσο να διακριθούμε."

Όσον αφορά τα βιολογικά κεράσια, η διαφορά με την προηγούμενη σεζόν είναι εντυπωσιακή. "Μετά από μια δραματική περσινή σεζόν, η διαφορά φέτος όσον αφορά την ποιότητα, το διαμέτρημα και τους όγκους είναι τεράστια. Ο παγετός έχει προκαλέσει κάπως μικρότερα κεράσια Folfet σε μέρη όπου ήταν -8 βαθμοί Κελσίου, αλλά τα κεράσια Samba, εν μέρει χάρη στη σκληρή δουλειά και τις επενδύσεις των καλλιεργητών, δεν παρεμποδίζονται από αυτό. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από το εξωτερικό. Ειδικότερα, η Ιταλία και η Ισπανία είναι σημαντικοί ανταγωνιστές σε επίπεδο τιμών. Δεν υπάρχει διαφορά στην τιμή μεταξύ βιολογικών και συμβατικών κερασιών στην Ιταλία και την Ισπανία."

Κίνα

Η Κίνα είναι μια τεράστια και ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά για κεράσια με αύξηση της εγχώριας παραγωγής κερασιών, κυρίως από την επαρχία Shandong, και σε εισαγόμενα κεράσια, κυρίως από τη Χιλή, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η Χιλή είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής που καλύπτει σχεδόν το 90% των συνολικών εξαγωγών κερασιών στην Κίνα. Οι συνολικές κινεζικές εισαγωγές κερασιών ξεπέρασαν τους 20.000 τόνους για πρώτη φορά το 2008. Το 2020 ξεπέρασαν τους 210.000 τόνους. Οι κινεζικές εισαγωγές από τη Χιλή ήταν λιγότερες από 3.000 τόνοι το 2008, ενώ ήταν σχεδόν 195.000 τόνοι το 2020.

Όσον αφορά το μέλλον, οι κινεζικές εισαγωγές κερασιών αναμένεται να αντιμετωπίσουν αυξανόμενο ανταγωνισμό από την αυξανόμενη εγχώρια προσφορά, η οποία προβλέπεται να συνεχίσει να αυξάνεται σημαντικά. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η εγχώρια παραγωγή κερασιών της Κίνας εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 600.000  τόνους τη σεζόν 2021/22, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Η προβλεπόμενη παραγωγή αντιπροσωπεύει αύξηση 15% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν, αντιπροσωπεύοντας συνολική αύξηση 79.000 μετρικών τόνων παραγωγής. Το Shandong είναι η μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής κερασιών της Κίνας, καλύπτοντας το 50% της συνολικής παραγωγής. Η παραγωγή της Shandong αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα πέντε χρόνια.

Παραμένει ένα ποιοτικό χάσμα μεταξύ των εγχώριων κερασιών της Κίνας και των εισαγόμενων ποικιλιών από τη Χιλή και τη Βόρεια Αμερική. Η Χιλή είδε ένα έτος αιχμής των εξαγωγών κατά την περίοδο 2021/2022, όταν μια συγκομιδή  πλημμύρισε την αγορά με κεράσια στην Κίνα εκτός εποχής, τα οποία είναι οι εβδομάδες μετά το κινεζικό νέο έτος.

Μαζί με τις αυξημένες εισαγωγές της Χιλής, τα κεράσια των ΗΠΑ και του Καναδά πρόκειται να φτάσουν στην κινεζική αγορά, περίπου την ίδια ώρα με τα εγχώρια κεράσια. Ωστόσο, το ενδιαφέρον από την αγορά παραμένει έντονο, καθώς οι ποικιλίες της Βόρειας Αμερικής είναι συχνά φρούτων υψηλότερης ποιότητας σε σύγκριση με τις εγχώριες ποικιλίες. Φέτος, λόγω καθυστερήσεων κυρίως στο λιμάνι της Σαγκάης αλλά και σε άλλα λιμάνια εισόδου στην Κίνα, οι εξαγωγείς κερασιών των ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να στείλουν το φορτίο τους αεροπορικώς.

Βόρεια Αμερική

Οι τιμές στην αγορά της Βόρειας Αμερικής για κεράσια είναι περίπου 5,2% υψηλότερες από το συνηθισμένο από τον ετήσιο μέσο όρο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου. Ο συνδυασμός του χιονιού και του παγετού προκάλεσε επίσης καθυστερήσεις σε ορισμένες περιοχές παραγωγής, προκαλώντας αυξανόμενη ανησυχία για την οικονομική βιωσιμότητα του τομέα, καθώς το κόστος παραγωγής και εφοδιαστικής συνεχίζει να αυξάνεται. Οι διάφορες περιοχές παραγωγής έχουν επηρεαστεί από τις συνθήκες αυτές σε διάφορους τομείς.

Η συγκομιδή κερασιών της Καλιφόρνια εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κοντά στο 50% αυτού που θεωρείται μέσο έτος, καθώς η κατάψυξη στα τέλη Φεβρουαρίου επηρέασε αρνητικά την καλλιέργεια. Αυτό το πάγωμα ακολουθήθηκε από μια ασυνήθιστη ποσότητα βροχής τον Απρίλιο, μια κρίσιμη στιγμή, όταν τα κεράσια ήταν πιο κοντά στην ωριμότητα. Λόγω αυτών των παραγόντων που προκαλούν μικρότερη καλλιέργεια, το μέγεθος των φρούτων είναι μεγαλύτερο κατά μέσο όρο. Η συγκομιδή για την πολιτεία τελείωσε απότομα, μερικά κεράσια της Καλιφόρνια συσκευάστηκαν αυτή την εβδομάδα (τίποτα εξαγώγιμο), αλλά η πολιτεία έχει πλέον τελειώσει για την εποχή.

Η εποχή κερασιών της Ουάσιγκτον όχι μόνο θα ξεκινήσει αργότερα φέτος, αλλά θα δει επίσης μια μειωμένη σοδειά.

"Προβλέπουμε μεταξύ 50-60 τοις εκατό της σοδειάς, ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα. Ο όγκος έχει μειωθεί σημαντικά και εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, καθώς ο καιρός ήταν αρκετά καλός μέχρι σήμερα»,λέει ένας καλλιεργητής-αποστολέας με έδρα την Ουάσινγκτον.

Πίσω από τη μειωμένη καλλιέργεια είναι φυσικά ο καιρός. "Είχαμε ένα φρικιαστικό συνδυασμό χιονιού / παγώματος απριλίου κατά τη διάρκεια της άνθισης. Κανείς μας δεν είχε ξαναδεί τέτοιο καιρό", αναφέρει, σημειώνοντας ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες διήρκεσαν μεταξύ μιας εβδομάδας και 10 ημερών σε αυτό που ιστορικά θα ήταν ο χρόνος άνθισης. "Μετά από αυτό, έχουμε αρκετές βροχοπτώσεις και όχι ζεστές μέρες. Αυτή η εβδομάδα είναι ο πρώτος υπαινιγμός για τις ζεστές θερμοκρασίες. Έχουμε περάσει πολύ λίγο χρόνο πάνω από τους 70 βαθμούς στα βορειοδυτικά που κανονικά θα είχαμε αρκετές εκατοντάδες ώρες μέχρι τώρα."

Αυτό όχι μόνο επηρεάζει το συνολικό μέγεθος της καλλιέργειας, αλλά η ημερομηνία έναρξης μετατίθεται μέχρι τα μέσα Ιουνίου, όταν κανονικά η περιοχή θα συσκευάζει ήδη κεράσια. "Θα υπάρξει ένα μικρό κενό στην αγορά. Θα έχουμε μια ολόκληρη εβδομάδα όπου καμία πολιτεία δεν στέλνει κεράσια», λέει ο καλλιεργητής-αποστολέας που προσθέτει ότι η Καλιφόρνια μπορεί να έχει ακόμα κεράσια αυτή την εβδομάδα και αυτό φεύγει εκείνη την εβδομάδα σε 10 ημέρες πριν η Ουάσιγκτον μπει σε πραγματικό όγκο κερασιών.

Η αποστολή πιθανότατα θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου. "Όλη η πολιτεία είναι πίσω, οπότε είναι απλωμένο. Ο Ιούνιος θα είναι πολύ ελαφρύς, ο Ιούλιος θα είναι όπου θα είναι η κορύφωση της διαθεσιμότητας και στη συνέχεια τον Αύγουστο θα περάσουμε μερικές εβδομάδες κατευθυνόμενοι προς ένα συμπέρασμα", λέει.

Ωστόσο, η καλλιέργεια που είναι διαθέσιμη φαίνεται καλή στην ποιότητα. "Το μέγεθος είναι στη μέση του δρόμου. Θα υπάρξουν μερικά εξαιρετικά μεγάλα μεγέθη φρούτων, αλλά όσον αφορά την καμπύλη καμπάνας, είμαστε ακριβώς στη μέση με 10,5-11 μέγεθος για ένα μεγάλο μέρος της σεζόν", λέει.

Αλλά δεδομένων των προβλεπόμενων αποδόσεων, η συγκομιδή μπορεί να αντισταθμιστεί έναντι του κόστους. "Με το υψηλό κόστος εργασίας, το κάνει και οι αυξημένες εισροές κόστους, όπως τα καύσιμα και οι προμήθειες συσκευασίας, μας αξίζουν να πάμε και να επιλέξουμε έναν έως δύο τόνους ανά στρέμμα; Θα είναι η υποστήριξη της διάρθρωσης των τιμών αυτό; Αυτό εξακολουθεί να είναι μια αβεβαιότητα», λέει ο καλλιεργητής-αποστολέας.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι η ισχυρότερη τιμολόγηση είναι καθ' οδόν λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα υψηλότερα κόστη και τις χαμηλότερες αποδόσεις. Σημειώνει ότι θα είναι δύσκολο να εξισορροπηθεί η σωστή τιμολόγηση στο λιανικό εμπόριο. Κανείς δεν θέλει υψηλότερες τιμές για να αποθαρρύνει τους καταναλωτές, αν και ένας άλλος παράγοντας σε αυτή την εξίσωση είναι η περιορισμένη περίοδος που έχουν τα κεράσια της Βόρειας Αμερικής και η θέση της ως αγαπημένου καταναλωτή.

Κοιτάζοντας μπροστά όμως, ποια είναι η μεγαλύτερη εικόνα για τα κεράσια της Βόρειας Αμερικής; "Είχαμε τρεις σεζόν στη σειρά, η κάθε μία με ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων που λίγοι από εμάς έχουν δει στο παρελθόν. Πέρυσι ήταν 118 βαθμοί θερμότητας στις αρχές Ιουλίου και φέτος είναι η κορυφή με θερμοκρασίες κατάψυξης τον Απρίλιο. Τα δύο άκρα είναι δύσκολο να αμυνθούν", αναφέρει.

Ωστόσο, μαζί με τις εξελισσόμενες πρακτικές καλλιέργειας, αναπτύσσονται επίσης ποικιλίες και κινούνται προς πιο ανθεκτικές επιλογές και πιο γόνιμες, αυτο-επικονιαστικές επιλογές. "Εξελίσσεται. Αλλά η Μητέρα Φύση πρέπει να μας δώσει ένα διάλειμμα ένα από αυτά τα χρόνια και να μας δώσει μια πλήρη σοδειά», λέει ο καλλιεργητής-αποστολέας.

Ωστόσο, παρά τις προκλήσεις, εξακολουθεί να υπάρχει αισιοδοξία για τη σεζόν. "Ανυπομονούμε να παρέχουμε κάτι διαφορετικό. Είναι ένα από τα πιο ζωντανά αντικείμενα στο τμήμα παραγωγής που όλοι ανυπομονούν εποχιακά", προσθέτει.

Οι καλλιεργητές στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά, θα ξεκινήσουν τη συγκομιδή περίπου 10 ημέρες αργότερα από το συνηθισμένο, γύρω στις 10 Ιουλίου αντί για την κανονική ημερομηνία της 1ης Ιουλίου. Ο όγκος θα είναι ελαφρύς στην αρχή, αλλά θα αυξηθεί στα τέλη Ιουλίου. Η μεταγενέστερη έναρξη προκαλείται από δροσερό καιρό κατά τη διάρκεια της άνοιξης, ο οποίος καθυστέρησε την άνθιση. Δεν επηρέασε αρνητικά την καλλιέργεια, όπως έκανε σε άλλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής, αλλά καθυστέρησε την ωριμότητα. Η συγκομιδή αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις 8-10 Σεπτεμβρίου.

Η επαρχία αναμένει μέγεθος σοδειάς περίπου 75% από αυτό που είχαν αρχικά προβλέψει. Έτσι, μια μικρότερη σοδειά από το αναμενόμενο, αλλά ο καρπός αλλάζει όμορφα. Πέρυσι, οι όγκοι ήταν υψηλοί, αλλά το μέγεθος ήταν μικρό. Αυτό το έτος, η καλλιέργεια προβλέπεται να είναι μικρότερη, αλλά το μέγεθος των φρούτων αναμένεται να είναι μεγαλύτερο. Θα είναι υγιές για την αγορά να αρχίσει τη συγκομιδή αργά, επειδή σημαίνει ότι θα υπάρχει λιγότερη επικάλυψη με την Πολιτεία της Ουάσιγκτον. Το μεγαλύτερο μέρος της καλλιέργειας κερασιών της BC θα βγει στην αγορά τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δεν θα υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά. Αν και η συγκομιδή για το BC είναι ακόμα πολύ μακριά, η βιομηχανία είναι συγκρατημένα αισιόδοξη. Είναι τέλειος καιρός κερασιού αυτή τη στιγμή με θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 24 °C. Αναμένεται ισχυρή ζήτηση, επίσης από τις εξαγωγικές αγορές. Ως αποτέλεσμα, η επαρχία αναμένει να στείλει περισσότερα στο εξωτερικό αυτό το έτος από το προηγούμενο έτος. Εκτός από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, οι κύριες αγορές για κεράσια BC είναι η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Νοτιοανατολική Ασία.

Χιλή

Η Χιλή είναι μακράν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κερασιών στον κόσμο, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία των εξαγωγών. Οι εξαγωγές σημείωσαν ταχεία ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία. Το 2010, επίσημα στοιχεία ανέφεραν την αποστολή λίγο πάνω από 44.000 τόνων, το 2015 εξήχθησαν 83.400 τόνοι και αυτή η εκστρατεία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, η Χιλή έχει στείλει συνολικά 356.385 τόνους στις διεθνείς αγορές.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει ένα νέο ρεκόρ για τις αποστολές, το οποίο αυξήθηκε κατά 1,11% σε σύγκριση με την ποσότητα που πωλήθηκε στην εκστρατεία 2020/21, σε μια εποχή κατά την οποία, ωστόσο, ο κλάδος αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν από την εμφάνιση της παραλλαγής Omicron στην Κίνα και τις καθυστερήσεις συμφόρησης και υλικοτεχνικής υποστήριξης, οι οποίες προκάλεσαν σημαντική ποσότητα κερασιών - που εκτιμάται σε 40% μεταξύ των φρούτων που είχαν φτάσει στο λιμάνι και δεν είχαν ακόμη φθάσει - που πωλήθηκαν μετά τον εορτασμό του κινεζικού νέου έτους, με επακόλουθο αντίκτυπο τόσο στην κατάσταση του καρπού όσο και στις τιμές. Ο τομέας δεν δίστασε να το χαρακτηρίσει ως "μια από τις πιο δύσκολες εκστρατείες που έχουν καταγραφεί".

Σύμφωνα με στοιχεία, η Ασία ήταν ο κύριος προορισμός για τα κεράσια της Χιλής με την απόκτηση 325.477 τόνων, καταγράφοντας μικρή πτώση 1,52% στον όγκο που έλαβε σε σύγκριση με την προηγούμενη εκστρατεία, οδηγούμενη από χαμηλότερες αποστολές στην Κίνα, η οποία εκτιμάται ότι έλαβε περίπου το 88,1% των κερασιών που εξήγαγε η Χιλή, ενώ σε προηγούμενες εκστρατείες αντιπροσώπευε το 91%.

Στη δεύτερη θέση ήταν η αγορά της Βόρειας Αμερικής με 13.876 τόνους, με αξιοσημείωτη αύξηση 177% στον όγκο των χιλιανών κερασιών που αγοράστηκαν, ακολουθούμενη από τη Λατινική Αμερική με 6.504 τόνους (+21%), την Ευρώπη με 6.254 τόνους (+29%).

Ωκεανία

Τα κεράσια αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας βρίσκονται εκτός εποχής, με τις ποικιλίες πρώιμης εποχής να ξεκινούν και πάλι τον Οκτώβριο και να συνεχίζονται μέχρι τον Φεβρουάριο / Μάρτιο. Ήταν μια καλή περίοδος εξαγωγών στη Νέα Ζηλανδία το 2021-22, στο τέλος της σεζόν τον Μάρτιο αναφέρθηκε ότι οι εξαγωγές κερασιών συνέχισαν την πρόσφατη ετήσια ανάπτυξή τους σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, με 3.219 τόνους, σε σύγκριση με 2.508 τόνους από τη σεζόν 2020-21. Το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς φέτος πήγε στην Ταϊβάν (1.404t), ακολουθούμενη από την Κίνα (571,5t) και το Βιετνάμ (462,5t).

Στην Αυστραλία, ένας καλλιεργητής κερασιών της Τασμανίας είπε ότι συνολικά ήταν μια άλλη καλή εποχή για την εταιρεία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρά ένα μεμονωμένο καιρικό γεγονός που μείωσε τους όγκους. "Στα μισά της σεζόν είχαμε μιάμιση μέρα δυνατής βροχής. Είχαμε περίπου 35 χιλιοστά σε περίπου 20 ώρες, και υπολογίζω ότι χάσαμε περίπου 30 τόνους. Αν δεν συνέβαινε αυτό, θα είχαμε μια πραγματικά μεγάλη χρονιά, αλλά και πάλι κάναμε 90 τόνους. Θα ήταν υπέροχο αν αυτό δεν συνέβαινε, αλλά με τα κεράσια και τα υπόγεια ύδατα, δεν μπορείτε να κάνετε πάρα πολλά γι 'αυτό. Εκτός από αυτό, τα φρούτα ήταν πολύ καλά. Ήταν ένα ήπιο καλοκαίρι και η ποιότητα των φρούτων ήταν υψηλή κανονικά, αλλά χάσαμε πολλά από τα μεγάλα πράγματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου."

πηγή:freshplaza.com

 

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.