Η ΕΕ ενισχύει τη στήριξη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Κόσμος
Σχεδόν 900 ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πραγματοποιείται στο Βερολίνο διάσκεψη για την ανάκαμψη της Ουκρανίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να αμύνεται. Στη διάσκεψη για την ανάκαμψη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε διάφορες νέες πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στο να διασφαλιστεί ότι η Ουκρανία θα παραμείνει ο κυρίαρχος του δικού της μέλλοντος και θα έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη Διάσκεψη, η ΕΕ:
- υπέγραψαν συμφωνίες ύψους 1,4 δισ. ευρώ με τράπεζες-εταίρους για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ουκρανία από τον ιδιωτικό τομέα,
- εξήγγειλε ειδική στήριξη για επενδύσεις μετοχικού κεφαλαίου στην Ουκρανία με στόχο τη βελτίωση της χρηματοδότησης για τις ουκρανικές επιχειρήσεις, ιδίως για τις ΜΜΕ και τις νεοφυείς επιχειρήσεις που μπορούν να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ουκρανικής οικονομίας,
- ανακοίνωσε την παράδοση επιπλέον 1,9 δισ. ευρώ από τη διευκόλυνση της ΕΕ για την Ουκρανία έως το τέλος Ιουνίου, λόγω της προόδου που έχει σημειωθεί όσον αφορά το σχέδιο για την Ουκρανία, μια σειρά μεταρρυθμίσεων και επενδυτικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της διαφθοράς,
- ανακοίνωσε τη μεταφορά περίπου 1,5 δισ. EUR έως τον Ιούλιο, απροσδόκητων κερδών που προέκυψαν από τα ακινητοποιημένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για επενδύσεις στην άμυνα και την ανασυγκρότηση της Ουκρανίας.
Επιπλέον, συγκεντρώθηκαν σχεδόν 500 εκατ. ευρώ για επείγουσες επισκευές στον ενεργειακό τομέα της Ουκρανίας, μέσω του Ταμείου Στήριξης της Ενέργειας. Ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ έχει συμβάλει στην κινητοποίηση περισσότερων από 15.000 ηλιακών συλλεκτών για τη στήριξη του ενεργειακού τομέα της Ουκρανίας και σχεδιάζει τώρα να παράσχει 1000 περισσότερους παραγωγούς ενέργειας μέσω των στρατηγικών αποθεμάτων rescEU. Επιπλέον, η ΕΕ συμφώνησε επίσης να απαλλάξει την Ουκρανία από την καταβολή των οικονομικών της υποχρεώσεων που σχετίζονται με τη συμμετοχή της σε 14 προγράμματα της ΕΕ.
Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, η χρηματοδοτική, ανθρωπιστική, έκτακτη, δημοσιονομική και στρατιωτική στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία ανέρχεται σε σχεδόν 100 δισ. ευρώ.
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Zootechnia: Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς!
- Μείωση των θαλάσσιων απορριμμάτων στις ακτές της ΕΕ κατά σχεδόν το ένα τρίτο
- «Γεωργία με Ευφυΐα» για τη βελτίωση της παραγωγής εσπεριδοειδών
- Αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι νέες ασφαλιστικές εισφορές
- Η Premier League ενδέχεται να εισαγάγει το ημι-αυτόματο οφσάιντ