Το έθιμο των αυγομαχιών αναβίωσε στο Διαβατό Ημαθίας
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Κοινωνία
Με τη συμμετοχή αρκετών αυγομάχων, αναβίωσε και φέτος, 17 Απριλίου 2023, από το Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Διαβατού το έθιμο των αυγομαχιών, το οποίο συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού και την αέναη σύγκρουση του καλού με το κακό.
Βασικός κανόνας του εθίμου είναι η χρησιμοποίηση μόνο αυγών κότας και νικητής αναδεικνύεται αυτός που έχει τα λιγότερα σπασμένα αυγά.
Οι διαγωνιζόμενοι αυγομάχοι, προσήλθαν στο χώρο των αυγομαχιών, και αφού έγινε ο απαραίτητος έλεγχος των αυγών και με κλήρωση καθορίστηκαν οι θέσεις τους.
Μετά από πολύωρη διαδικασίας πρώτος αναδείχθηκε ο Τόπης Κυριάκος, δεύτερη η Σιδηροπούλου Αικατερίνη και τρίτος ο Γιαννακίδης Κωνσταντίνος, στους τρεις πρώτους νικητές, απονεμήθηκαν κύπελλα, ενώ τελευταίος ήταν ο Χρήστος Βοργιαζίδης, ο οποίος πήρε ως αναμνηστικό ένα τηγάνι.
Το ΔΣ του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Διαβατού, αφιέρωσε τη διεξαγωγή του εθίμου εις μνήμη των εκλιπόντων αυγομάχων Χρήστου Δεληγιάννη και Κωνσταντίνου Σιδηρόπουλου.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Την πιο ακριβή πώληση της ιστορίας της ολοκλήρωσε η Νότιγχαμ
- Σε κινητοποιήσεις οι αγρότες λόγω ΟΠΕΚΕΠΕ: Τρακτέρ στο κέντρο της Λάρισας – Σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας
- Οι αγρότες που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου 2024 στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής παρέμβασης του Τάσου Μπαρτζώκα
- Χρησιμοποιείς ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ; Τότε χρειάζεσαι πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων
- Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας: Οι ευρωπαίοι αγρότες δεν ζητούν προνομιακή μεταχείριση, ζητούν δίκαιους όρους