24kontelis.gif
Τίτλοι:
Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων φυτών (γλάστρα) βιομηχανικών ποικιλιών ροδάκινου και βερίκοκου

Περιορισμένος αριθμός φυτών σε γλάστρα στα Φυτώρια Μίλης 

Επεκτείνουμε την περίοδο φύτευσης 

Διαθέσιμες βιομηχανικές ποικιλίες ροδάκινου και βερίκοκου με εξαιρετική ανάπτυξη στο χωράφι

Πληροφορίες & Επικοινωνία 

23320 41589 & 6986858158

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φυτοπροστασία στην Ελιά

Από τη Διέυθυνση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων και το Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου εκδόθηκε Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την καλλιέργεια της Ελιάς.
 
 
 
Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες ΕΔΩ

Εξόρμηση για την ακρίβεια και τα μέτρα αντιμετώπισής της πραγματοποίησε κλιμάκιο του Συντονιστικού της Νέας Αριστεράς Ημαθίας

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης στην Λαϊκή Αγορά Βέροιας, την Τρίτη 30/4, μοιράστηκε έντυπο υλικό, ενώ η συζήτηση με τους πολίτες ανέδειξε τον υψηλό ΦΠΑ, την αισχροκέρδεια και την απουσία ελέγχων ως μερικές μόνο από τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ.

Στην Νέα Αριστερά ξέρουμε ποιος φταίει, ξέρουμε ποιοι κερδίζουν, ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και κυρίως ξέρουμε πώς να το κάνουμε.

Α. Ξέρουμε πόσο κοστίζει μια σακούλα ψώνια.

Ξέρουμε πόσο κάνει το γάλα. Και το τυρί, ο καφές, το λάδι, το απορρυπαντικό. Γιατί το πληρώνουμε περισσότερο κάθε μήνα. Οι τιμές λένε μόνο μια αλήθεια: ότι η ζωή στη χώρα μας είναι ακριβή. Ότι όσο και αν δουλεύουμε, όσα και αν βγάζουμε κάθε μήνα, τα λεφτά απλά δεν μας φτάνουν. Και αυτό είναι άδικο.

Β. Ξέρουμε ποιος φταίει

Η κυβέρνηση. Δεν έχει κάνει τίποτα για να κατεβάσει τις τιμές. Μόνο μας λέει ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Και έδωσε κάποια επιδόματα. Επιδόματα που κατέληξαν στις τσέπες των super-market. Οι έλεγχοι για κερδοσκοπία είναι ελάχιστοι. Άφησε την αγορά «ελεύθερη». Σε βάρος μας.

Γ. Ξέρουμε ποιος κερδίζει και ποιος χάνει

Η πραγματικότητα στην αγορά είναι ότι τα σουπερμάρκετ ζητούν από τους παραγωγούς να τιμολογήσουν με υψηλότερη τιμή από ό,τι τελικά θα φτάσει στην τσέπη τους. Για παράδειγμα, ο παραγωγός τιμολογεί με 2 ευρώ ανά κιλό. Το 1 ευρώ όμως εξ αυτών επιστρέφεται υποχρεωτικά στο σουπερμάρκετ, ως “παροχή υπηρεσιών”, που υποτίθεται ότι προσφέρει το σουπερμάρκετ στους παραγωγούς. 

Δ. Να πέσουν οι τιμές – Να κερδίσουν οι μικροί παραγωγοί

Μόνο αυτό σταματά την ακρίβεια. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα. Και οι τιμές στο ράφι μπορούν άμεσα να πέσουν κατά 20%. Σήμερα σε ένα προϊόν που πωλείται 10€ τα 4€ πηγαίνουν στο σουπερμάρκετ, τα 4€ στον μεσάζοντα και μόλις τα 2€ στον παραγωγό. Θέλουμε η τιμή να πάει στα 8€, τα σουπερμάρκετ να παίρνουν τα 2,5€, ο μεσάζοντας τα 2,5€ και ο παραγωγός τα 3€. Έτσι θα επωφεληθούν τόσο οι μικροί παραγωγοί όσο και οι καταναλωτές.

Ε. Πώς;

Κανόνες στα super-market και στις μεγάλες επιχειρήσεις

  • Επιβολή διαφάνειας και ελέγχων στις τιμές που αγοράζει το σουπερμάρκετ και στις τιμές που πουλάει με στόχο να μειωθούν οι τιμές στο ράφι κατά 20%.
  • Καθαρές τιμές πώλησης. Κανόνες στις προσφορές. Να ξέρουμε τι πληρώνουμε.
  • Επιβολή πλαφόν στην τιμή ή/και στο περιθώριο κέρδους σε επιλεγμένα προϊόντα.

Έλεγχοι και πρόστιμα για κερδοσκοπία.

Μέτρα για τους μικρούς παραγωγούς

  • Ενίσχυση των συνεταιρισμών/συνεργατικά σχήματα για την μείωση της ισχύος των μεσαζόντων, τεχνογνωσία, εκπαίδευση, υποδομές, μοριοδότηση συνεργατικών σχημάτων για χρηματοδότηση από ΠΑΑ, μείωση φορολογίας συνεταιρισμών.
  • Αγορανομικοί έλεγχοι ελληνοποιήσεων και αθέμιτου ανταγωνισμού.
  • Έλεγχοι στα εμπόδια εισόδου στα σουπερμάρκετ.

Αγορές Καταναλωτών. Απευθείας πώληση των παραγωγών, χωρίς μεσάζοντες.

Μέτρα για την κοινωνία

  • Μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.
  • Αύξηση μισθών και συντάξεων ανάλογη με τον πληθωρισμό.

Αποκάλυψη των πραγματικών κερδών και φορολόγηση τους.

Έτσι θα μειωθούν άμεσα οι τιμές κατά 20%.

 

Ερώτηση Τζάκρη για πληρωμή οικολογικών & συνδεδεμένων ενισχύσεων 2023

Θεοδώρα Τζάκρη: «Τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των αγροτών και κτηνοτρόφων για τα οικολογικά σχήματα ήταν σχεδόν τα μισά απ’ αυτά που περίμεναν»

Δεν εξαιρέθηκαν ούτε οι περιπτώσεις για τις οποίες έχουν γίνει σοβαρές δαπάνες.

 

Η τραγική πρώτη εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 ολοκληρώθηκε τη Μεγάλη Τρίτη με τις οριζόντιες μειώσεις στις ενισχύσεις τόσο για τα οικολογικά σχήματα  (έως και 50%) όσο και για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.  Αυτή η εξέλιξη απέδειξε περίτρανα ότι το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-27 (που διαπραγματεύτηκε, διαμόρφωσε και υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ), βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και από τις ανάγκες των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον τους. 

Προς τούτο, η Βουλευτής Πέλλας και Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με τον τομεάρχη αγροτικής ανάπτυξης &  τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  με την οποία τον ρωτούν: 

  1. Γιατί το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-27 (που διαπραγματεύτηκε, διαμόρφωσε και υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ), βρίσκεται τελικά τόσο πολύ μακριά από την πραγματικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και από τις ανάγκες των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, 
  2. Γιατί προέκυψαν οι τόσο μεγάλες μειώσεις των ποσών των οικολογικών σχημάτων που κυμαίνονται μεταξύ 40% και 50% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 και γιατί δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για να αποφευχθεί αυτή η δυσάρεστη κατάσταση,
  3. Γιατί προέκυψαν οι τόσο μεγάλες μειώσεις των ποσών σε ορισμένες κατηγορίες συνδεδεμένων ενισχύσεων όπως αυτές στα ΠΟΠ μήλα, πορτοκάλια για χυμό και αραβόσιτο που φτάνουν μέχρι και 50% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 και γιατί δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για να αποφευχθεί αυτή η δυσάρεστη κατάσταση για τους καλλιεργητές μήλων, πορτοκαλιών και αραβόσιτου,
  4. Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες  διορθώσεις προκειμένου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να ενισχυθούν για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, με βάση τα προβλεπόμενα στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-27,
  5. Ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου προκειμένου να διορθωθούν οι αστοχίες και οι αδυναμίες του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 και να  επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις ενισχύσεις των οικολογικών σχημάτων και
  6. Ποιες οι ενέργειες το Υπουργείου προκειμένου να διορθωθούν οι αστοχίες και οι αδυναμίες του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 και να  επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις ενισχύσεις των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης

Θέμα: «Πληρωμές για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις έτους 2023»

 

Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου 2024, τέλειωσε το όνειρο της τρίτης κατά σειρά μεγάλης πληρωμής των αγροτών και κτηνοτρόφων για το έτος 2023 (μετά απ’ αυτές του περασμένου Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου), καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων ήταν σχεδόν τα μισά απ’ αυτά τα οποία οι ίδιοι περίμεναν. 

Οι πληρωμές της Μεγάλης Τρίτης αφορούσαν ποσό μεγαλύτερο των 700 εκ. € για δυο μεγάλες κατηγορίες ενισχύσεων αυτές για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Σχετικά με τις πληρωμές των οικολογικών σχημάτων, ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση, το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε πολύ μεγάλες οριζόντιες μειώσεις των ποσών από τις αρχικές εκτιμήσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 που κυμαίνονται μεταξύ 40% και 50% ενώ προς το παρόν φαίνεται ότι διασώζεται μόνο το οικολογικό σχήμα  για το κομφούζιο, το οποίο έχει μια μικρότερη μείωση της τάξης του 12%. Τελικά επαληθεύτηκαν «οι Κασσάνδρες»  που μιλούσαν για οριζόντιες μειώσεις στις ενισχύσεις των οικολογικών σχημάτων λόγω υπέρβασης των χρηματοδοτικών κονδυλίων, μετά τη διαπίστωση της υπέρβασης κατά 550 εκ. € περίπου του διατιθέμενου προϋπολογισμού των 425 εκ. €, αφού η έλλειψη πολιτικού ρεαλισμού και οι αδυναμίες του συστήματος διαχείρισης των ενισχύσεων, οδήγησαν σε μεγάλες μειώσεις των τελικών ποσών ενισχύσεων σε σχέση με τις εκτιμώμενες του στρατηγικού σχεδίου.

Όσον αφορά στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων, επίσης ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση, το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε πολύ μεγάλες οριζόντιες μειώσεις ή πολύ μεγάλες αυξήσεις στα ποσά των συνδεδεμένων ενισχύσεων του 2023, σε σύγκριση με τα εκτιμώμενα ποσά στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-27.  Έτσι, από τη μία υπήρξαν εντυπωσιακές αυξήσεις στις συνδεδεμένες ενισχύσεις του μαλακού σιταριού (+170%) και του κριθαριού (+185%) και από την άλλη εντυπωσιακές μειώσεις στα μήλα ΠΟΠ (-50%), στα πορτοκάλια για χυμό (-46% ) και αραβόσιτο              (-28%). Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους (και μέχρι το 2022) η απόκλιση μεταξύ του εκτιμώμενου και του τελικού ποσού, ήταν της τάξης του +/- 2-3 €/στρέμμα ενώ με το ΣΣ-ΚΑΠ 2023-2027 οι διαφορές ανάμεσα στα εκτιμώμενα και τελικά ποσά είναι μέχρι και  πολύ μεγάλες. 

Αποδεικνύεται, περίτρανα από τον Οκτώβριο και μέχρι σήμερα, ότι το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-27 (που διαπραγματεύτηκε, διαμόρφωσε και υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ), βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και από τις ανάγκες των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων, με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον τους, που δυστυχώς αποκαλύπτονται σήμερα. 

Και ενώ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι ιδιαίτερα αναστατωμένοι με τις μειώσεις των ενισχύσεων που έλαβαν για το έτος 2023 τόσο όσον αφορά στη βασική ενίσχυση αλλά και στις ενισχύσεις των οικολογικών σχημάτων καθώς και των συνδεδεμένων ενισχύσεων, έκπληξη προκαλεί  η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφορικά με την ανακοίνωση απολογισμού επί του θέματος που αναφέρει ότι «ο Οργανισμός πραγματοποίησε άλμα προς το μέλλον, αφήνει πίσω του όσα τον πλήγωσαν και θεμελιώνει την λειτουργική του κανονικότητα, την αξιοπιστία του με έγκαιρες, έγκυρες, διαφανείς, δίκαιες πληρωμές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις κείμενες κοινοτικές και εθνικές νομικές διατάξεις και κανονισμούς. Η συνεχής, αδιάληπτη υποστήριξη και καθοδήγηση, της νέας Διοίκησης του Οργανισμού από την Πολιτική Ηγεσία του Εποπτικού θεσμικού Οργάνου δηλαδή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με την άρτια συνεργασία με την ανάδοχο εταιρεία, το τραπεζικό ίδρυμα αλλά και τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων, αποτέλεσαν την βάση για την ανάταξη του Οργανισμού».

Δηλαδή κατά το ΥΠΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλα είναι «καλώς καμωμένα».

Σε συνέχεια των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Γιατί το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-27 (που διαπραγματεύτηκε, διαμόρφωσε και υλοποίησε η κυβέρνηση της ΝΔ), βρίσκεται τελικά τόσο πολύ μακριά από την πραγματικότητα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας και από τις ανάγκες των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων; 
  2. Γιατί προέκυψαν οι τόσο μεγάλες μειώσεις των ποσών των οικολογικών σχημάτων που κυμαίνονται μεταξύ 40% και 50% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 και γιατί δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για να αποφευχθεί αυτή η δυσάρεστη κατάσταση;
  3. Γιατί προέκυψαν οι τόσο μεγάλες μειώσεις των ποσών σε ορισμένες κατηγορίες συνδεδεμένων ενισχύσεων όπως αυτές στα ΠΟΠ μήλα, πορτοκάλια για χυμό και αραβόσιτο που φτάνουν μέχρι και 50% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 και γιατί δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες για να αποφευχθεί αυτή η δυσάρεστη κατάσταση για τους καλλιεργητές μήλων, πορτοκαλιών και αραβόσιτου;
  4. Προτίθεται το Υπουργείο να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες  διορθώσεις προκειμένου οι αγρότες και κτηνοτρόφοι να ενισχυθούν για τα οικολογικά σχήματα και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, με βάση τα προβλεπόμενα στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ 2023-27;
  5. Ποιες είναι οι ενέργειες του Υπουργείου προκειμένου να διορθωθούν οι αστοχίες και οι αδυναμίες του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 και να  επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις ενισχύσεις των οικολογικών σχημάτων;
  6. Ποιες οι ενέργειες το Υπουργείου προκειμένου να διορθωθούν οι αστοχίες και οι αδυναμίες του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ 2023-27 και να  επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις ενισχύσεις των συνδεδεμένων ενισχύσεων;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τζάκρη Θεοδώρα

Αποστολάκης Ευάγγελος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Δούρου Ρένα

Θρασκιά Ράνια

Καλαματιανός Διονύσης

Καραμέρος Γιώργος

Κασιμάτη Νίνα

Κόκκαλης Βασίλης

Μαμουλάκης Χάρης

Χρηστίδου Ραλλία”

 

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.