Τίτλοι:

Τζάκρη: «Στον αέρα η καταβολή των επιδοτήσεων της ΚΑΠ στους αγρότες»

Η βουλευτής Πέλλας και Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Θεοδώρα Τζάκρη κατά την παρέμβαση της στην κοινή συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου με την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αναφορικά με την «Εξέταση της έκθεσης του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ» αναφέρθηκε αρχικά στην πολύ κακή κατάσταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε

  • στον ΟΠΕΚΕΠΕ που είναι σε επιτήρηση εξαιτίας σοβαρών δυσλειτουργειών, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις πληρωμές της ΚΑΠ, εφόσον 4-10-2024 για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, οι μισές εκ των οποίων παρουσιάζουν προβλήματα,
  • τον χρεοκοπημένο και υποστελεχωμένο ΕΛΓΑμε τις συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων και την αδυναμία του Οργανισμού την περίοδο του τεχνολογικού άλματος να εισάγει στοιχεία εκσυγχρονισμού, όπως η δυνατότητα που παραγωγού να εισέρχεται αυτοβούλως σε μια πιστοποιημένη πλατφόρμα του ΕΛΓΑ με τον κωδικό του και να ανεβάζει σε πραγματικό χρόνο αυτοβούλως, με σύστημα γεωεντοπισμού φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό της καταστροφής που ισχυρίζεται ότι υπέστη ώστε να καθίσταται δυνατή μια άμεση πρώτη εκτίμηση της ζημιάς και να αποδίδεται ως προκαταβολή αποζημίωσης ένα ικανό ποσό προκειμένου ο παραγωγός να συνεχίσει την καλλιέργειά του. Επίσης αναφέρθηκε στην αδυναμία επικαιροποίησης της λίστας καλυπτόμενων κινδύνων που συνδέονται άρρηκτα με την κλιματική αλλαγή,
  • τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑπου δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους ελέγχους των προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ και στο δυστοπικό τοπίο αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας στο πεδίο ελέγχων του ΕΦΕΤ.

Αναφορικά με την Έκθεση του στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ, σημείωσε ότι είναι έναγενικό κείμενο που πρόκειται όμως να θέσει τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις για τη Γεωργία και να ξεκινήσει ο διάλογος για την ΚΑΠ μετά το 2027 και προς τούτο χρήζει προσεκτικής μελέτης με συνεκτικές προτάσεις και επιφυλάξεις φυσικά αφού ακόμη δεν είναι γνωστός ο προϋπολογισμός της ΕΕ που θα διατεθεί στον τομέα.«Είμαστε μάρτυρες των πιέσεων που ασκούνται στον ενωσιακό προϋπολογισμό από άλλες προκλήσεις, όπως είναι η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, το μεταναστευτικό, η κοινωνική διάσταση της ΚΑΠ κλπ. Συνακόλουθα, πιέζονται και τα περιθώρια του προϋπολογισμού για την ΚΑΠ» είπε η κ. Τζάκρη.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου προκειμένου να συζητηθούν τα σοβαρά προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στον ΕΛΓΑ και στον ΕΛΓΟ Δήμητρα τα οποία το Υπουργείο δεν έχει κάνει αποδεκτά μέχρι σήμερα.

Αναλυτικά η ομιλία της κ. Τζάκρη:

«Κύριε Υπουργέ,

 

Μερικές ημέρες πριν, στη συνάντηση που είχαμε όταν συζητούσαμε το νομοσχέδιο για τα ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, αναφέρθηκα τότε στην πολύ κακή κατάσταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σήμερα.

ΟΠΕΚΕΠΕ: η DG AGRI τον έχει θέσει σε επιτήρηση, αμφισβητώντας, επί της ουσίας, τα κριτήρια διαπίστευσής του και εν γένει την επάρκειά του ως Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου των ενωσιακών ενισχύσεων της ΚΑΠ [2,5 δις €/έτος]. Και τι έχουμε; Το πηγαίνετε από παράταση σε παράταση για την υποβολή και περαιτέρω επεξεργασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Προς το παρόν νέα παράταση μέχρι τις 4 Οκτωβρίου.Με τις πληρωμές στους αγρότες και κτηνοτρόφους της χώρας διαχρονικά να γίνονται το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου κάθε χρόνου. Μέχρι τώρα τουλάχιστον. Περιττό να πούμε ότι ποτέ στην ιστορία του θεσμού, οι δηλώσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ενώ μπαίνει ο Οκτώβριος. Οι πληροφορίες λένε ότι μόνο το 50% των δηλώσεων μπορούν να θεωρούνται σωστές, ενώ οι υπόλοιπες παρουσιάζουν λάθη, τόσο ως προς τα στοιχεία που αφορούν στη βασική ενίσχυση όσο και ως προς τα στοιχεία που αφορούν στα οικολογικά σχήματα και στις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Αλλά πως θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι διαφορετικό όταν ακόμη δεν έχουν βγει έγκαιρα οι εφαρμοστικές αποφάσεις και οι αγρότες δεν ήξεραν τι έπρεπε να δηλώσουν.

Και ερωτώ: Υπό αυτές τις συνθήκες πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα μπορέσει φέτος να προχωρήσει σε έγκαιρες και έγκυρες πληρωμές της ΚΑΠ προς τους αγρότες και κτηνοτρόφους; Δεν πρόκειται για ρητορικό ερώτημα κύριε Υπουργέ. Περιμένω στη διάρκεια της σημερινής συζήτησης να ακούσω τις απαντήσειςσας επί του θέματος.

Ο ΕΛΓΑ, είναι ουσιαστικά «χρεοκοπημένος» κάτι που διαπιστώνεται την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των πορισμάτων, από την καθυστέρηση των αποζημιώσεων.

Το δεύτερο που έχω να παρατηρήσω στον ΕΛΓΑ είναι ότι υπάρχει τρομακτική υποστελέχωση, με αποτέλεσμα να μην διενεργούνται έλεγχοι εγκαίρως και επιπρόσθετα δεν έχει εισαχθεί η δυνατότητα που παραγωγού να εισέρχεται αυτοβούλως σε μια πιστοποιημένη πλατφόρμα του ΕΛΓΑ με τον κωδικό του και να ανεβάζει σε πραγματικό χρόνο αυτοβούλως, με σύστημα γεωεντοπισμού φωτογραφικό και βιντεοληπτικό υλικό της καταστροφής που ισχυρίζεται ότι υπέστη ώστε να καθίσταται δυνατή μια άμεση πρώτη εκτίμηση της ζημιάς και να αποδίδεται ως προκαταβολή αποζημίωσης ένα ικανό ποσό προκειμένου ο παραγωγός να συνεχίσει την καλλιέργειά του.

Πχ κάθε φορά που συμβαίνει μια φυσική καταστροφή στην Πέλλα, πχ στο κεράσι από βροχόπτωση για παράδειγμα κατά τον Μάιο ο Οργανισμός δεν έχει προσλάβει ούτε συμβασιούχους. Όταν προσλαμβάνονται τελικά συμβασιούχοι ή μεταφέρονται μόνιμοι υπάλληλοι από άλλο υποκαταστήματα της Ελλάδος για να γίνουν οι εξατομικευμένες εκτιμήσει κατά τον Οκτώβριο μήνα δεν έχει απομείνει τίποτα στο χωράφι καθώς οι παραγωγοί υποχρεούνται να απομακρύνουν τις εναπομείνασες ποσότητες από το κτήμα τους για να αποφύγουν φυτοπαθολογικές ασθένειες που θα καταστρέψουν το ίδιο το δέντρο.

Πέρυσι οι εκτιμήσεις για αυτόν τον λόγο έγιναν από Επιτροπές.

Το παράδειγμα με το κεράσι αντιστοιχεί με δεκάδες παραδείγματα άλλων καλλιεργειών δενδροκομικών ή εκτατικών.

Επιπλέον αυτών δεν βλέπουμε να εισάγεται στοιχεία εκσυγχρονισμού και επικαιροποίησης της λίστας καλυπτόμενων κινδύνων που συνδέονται άρρηκτα με την κλιματική αλλαγή.

Πρώτα από όλα οι πάσης φύσεως ακαρπίες στα κεράσια, τα βερίκοκα, τα ροδάκινα, δείτε και την παραμόρφωση των συμπύρινων πυρηνόκαρπων, δείτε την καταστροφή των όψιμων καρπουζιών στο διάστημα 15 Ιουνίου-15 Ιουλίου, δείτε το πρόβλημα στο σταφύλι τι καταστροφές έγιναν φέτος στους αμπελώνες με τον καύσωνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει τον διπλασιασμό της δημόσιας συμμετοχής στον ΕΛΓΑ από το 170 εκ που είναι στα 340 προκειμένου να υποστηριχτεί ακριβώς η διεύρυνση της λίστας καλυπτομένων κινδύνων.

Και υπάρχει και ένα τρίτο πολύ σοβαρό κομμάτι που είναι η ολοσχερής κατάρρευση σε πανελλαδικό επίπεδο των αρδευτικών δικτύων όπου απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης ακόμη και εγκεκριμένα έργα υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου και να σας μιλήσω κ. Υφυπουργέ για την κοροίδια του Φράγματος του Αλμωπαίου όπου εντάξατε δήθεν τα δίκτυα κ αι είναι στον αέρα το ίδιο του έργο Φράγματος αυτό καθεαυτό και σε επόμενη φάση θα τα απεντάξετε και αυτά.

Με την επίκληση ότι δεν υπάρχει φράγμα τροφοδότησης του δικτύου.

Είστε εκπρόσωποι των εισαγωγέων αγροτικών προϊόντων.

Αυτοί είστε!

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ [τα είπαμε και πριν από μερικές ημέρες], πέρα από τις καταγγελίες του πρώην Προέδρου, παρουσιάζει πολλές δυσλειτουργίες και δε φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί στους ελέγχους με τους οποίους είναι επιφορτισμένος για την πιστοποίηση των προϊόντων ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ.

Και ήρθε βέβαια και η σειρά του ΕΦΕΤ και των τροφίμων.

Η DG SANTE με έγγραφό της αναδεικνύει τις στρεβλώσεις, τις παθογένειες και τα διαρθρωτικά προβλήματα στον συγκεκριμένο τομέα, με σημεία αιχμής την πολυδιάσπαση, την επικάλυψη και την υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών, τη μη εφαρμογή ενός ενιαίου, συγκροτημένουελεγκτικού πλαισίου και στη συνακόλουθη έλλειψη συντονισμού και εποπτείας και την ατολμία επιβολής ουσιαστικών κυρώσεων και διοικητικών μέτρων, που εδραιώνουν ένα δυστοπικό τοπίο αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας. Στρεβλώσεις και προβλήματα, που θέτουν σε κίνδυνο την προστασία του καταναλωτή όταν δεν μπορούν να διασφαλιστεί η ποιότητα κατά τη διακίνηση των τροφίμων είτε πρόκειται για εισαγωγές είτε είναι παραγόμενα εγχώρια.

 

Κύριε Υπουργέ,

έρχεστε σήμερα να συζητήσουμε μια Έκθεση κατ’ εμέ «μια δήλωση προθέσεων», για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ», που δεν προέρχεται από την Επιτροπή, αλλά από ενδιαφερόμενους φορείς που συμμετείχαν σε αυτόν στρατηγικό διάλογο.

Με συστάσεις όμως που θα αποτελέσουν τη βάση για έναν χάρτη πορείας για τη γεωργία, (μετά το 2027 θα συμπληρώσω εγώ) ο οποίος θα υποβληθεί κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της νέας Επιτροπής.Ένα γενικό κείμενο που πρόκειται να θέσει τις βασικές πολιτικές κατευθύνσεις για τη Γεωργία και να ξεκινήσει ο διάλογος για την ΚΑΠ μετά το 2027.

Αν πράγματι έτσι είναι τα πράγματα η εν λόγω έκθεση χρήζει προσεκτικής μελέτης και μάλιστα με συνεκτικές προτάσεις από την πλευρά σας. Και με επιφυλάξεις φυσικά γιατί δεν γνωρίζουμε τίποτα ακόμη για τον προϋπολογισμό της ΕΕ που θα διατεθεί στον τομέα.

Και το λέω αυτό γιατί την ίδια στιγμή, οι γεωργοί μας και η ΚΑΠ καλούνται να επωμιστούν ολοένα και μεγαλύτερες φιλοδοξίες και επιπρόσθετες υποχρεώσεις κυρίως όσον αφορά στην περιβαλλοντική διάσταση της. Δεν αρκούν οι διαφορετικοί σχεδιασμοί, οι συγκεκριμένοι στόχοι και τα μετρήσιμα αποτελέσματα. Πρέπει να διασφαλίσουμε επαρκείς πόρους για την ΚΑΠ αλλά και ισορροπία μεταξύ των πόρων και των υποχρεώσεων που θα αναλάβουν η ΚΑΠ και οι γεωργοί μας.

Είμαστε μάρτυρες των πιέσεων που ασκούνται στον ενωσιακό προϋπολογισμό από άλλες προκλήσεις, όπως είναι η ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, το μεταναστευτικό, η κοινωνική διάσταση της ΚΑΠ κλπ. Συνακόλουθα, πιέζονται και τα περιθώρια του προϋπολογισμού για την ΚΑΠ.

Είναι θετικό που συζητάμε σήμερα ένα τέτοιο θέμα, ωστόσο πρέπει να σας θυμίσω ότι εμείς σήμερα αντιμετωπίζουμε προβλήματα στη διαχείριση της υφιστάμενης ΚΑΠ τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν χτες.

Από το 2019 που αναλάβατε τη διακυβέρνηση της Χώρας υπήρχαν πάντα προβλήματα χορήγησης των ενισχύσεων της ΚΑΠ για λόγους που δεν εξηγήθηκαν ποτέ. Ήδη η Γενική Διεύθυνση AGRI έχει επιβάλλει πρόστιμο 281,5 εκ € που αφορά σε ανεπαρκείς ελέγχους αναφορικά με τη βασική ενίσχυση και την πολλαπλή συμμόρφωση για τα έτη 2020, 2021 και 2022. Το πρόστιμο, αντιστοιχεί στο 35% του φετινού ποσού της βασικής ενίσχυσης. Θα μας ενημερώσετε για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης;

Τραγική ήταν η πρώτη χρονιά εφαρμογής της ΚΑΠ 2023-2027 η οποία ανέδειξε, την κρατική ανεπάρκεια, τον υψηλό διοικητικό φόρτο και τις αυστηρές δεσμεύσεις της, που αργά ή γρήγορα θα οδηγούσαν σε προβληματική εφαρμογή της και σε προβλήματα στον αγροτικό κόσμο, συχνά ασύμβατα με την παραγωγική πραγματικότητα.

Τελικά κ. Υπουργέ έφταιγαν οι προηγούμενοι Υπουργοί και οι 5 απερχόμενοι πρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ; Επίσης περιμένω μια απάντηση από την πλευρά σας.

Ένα στρατηγικό σχέδιο που αποδείχτηκε «άσκηση πάνω σε χαρτί» και η δυσλειτουργία των Υπηρεσιών του Υπουργείου σας αποτυπώθηκε σε μέγιστο βαθμό το 2023 και συνεχίζεται και το 2024.

Και ενώ κομπάζετε ότι με τις ενέργειες σας διατηρήθηκε ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ, το θεωρείτε μάλιστα και επιτυχία σας οι ενισχύσεις που παίρνει ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος μειώνονται.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει επανειλημμένα τη σύγκληση της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου προκειμένου να συζητήσουμε πολύ σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την ελληνική γεωργία και τους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Για να συζητήσουμε το φλέγον θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και της καταβολής των ενωσιακών επιδοτήσεων στους Έλληνες αγρότες

Για να συζητήσουμε τα σοβαρότατα προβλήματα που εμφανίζονται στη λειτουργία του ΕΛΓΑ και στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Χθες μάλιστα επανήλθαμε με νέο αίτημα σύγκλισης της Επιτροπής.

Θα ανταποκριθείτε στο αίτημα και πότε;

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα κύριε Υπουργέ και αυτά τα θέματα πρέπει να συζητήσουμε άμεσα.

Γιατί στο τέλος, θα έχουμε ΚΑΠ χωρίς αγρότες

                                                           

Πολυμέσα

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.